Hoe kan ik duurzaam beleggen?

De meeste mensen beleggen vooral om een goed rendement te behalen. Maar steeds meer beleggers hebben ook oog voor mens, maatschappij en milieu. Lees onze tips voor duurzaam beleggen.

 

Hoe u consumeert, heeft impact op de wereld. Steeds meer mensen kijken hierbij naar het effect op de mens, de maatschappij en het milieu. Bijvoorbeeld door een elektrische auto aan te schaffen om fossiele brandstoffen buitenspel te zetten. Of door minder of geen vlees te eten zodat de vleesindustrie minder wordt gestimuleerd. Dit geldt ook voor hoe u uw geld belegt. Behalve het effect dat beleggingen op de portemonnee hebben, zijn veel mensen geïnteresseerd in duurzaam beleggen.

Hoe weet ik of een bedrijf duurzaam is?

Bedrijven weten inmiddels dat het label 'duurzaam' verkoopt. Ze maken dan ook graag gebruik van woorden als 'groen' en 'ecologisch'. Dat betekent helaas niet altijd dat ze ook daadwerkelijk duurzaam handelen. Dit verschijnsel wordt ook wel 'greenwashing' genoemd. Duurzaam beleggen vergt daarom wat onderzoek. Bij Vermogensbeheer van ABN AMRO kunt u kiezen voor het Duurzaam Fondsen Mandaat. Uw beleggingen zijn dan duurzaam. Als u volledig zelfstandig bij ons belegt, kiest u zelf de samenstelling van uw portefeuille en de mate van duurzaamheid.

Wat zijn ESG-criteria?

ESG staat voor Environment (milieu), Social (maatschappij) en Governance (behoorlijk bestuur). Deze criteria kunt u als belegger gebruiken om de duurzaamheid en ethische impact van potentiële investeringen te screenen. 

  • Milieu: hoe een bedrijf presteert als rentmeester van de natuur. 
  • Social: hoe een bedrijf relaties met werknemers, leveranciers, klanten en de gemeenschappen onderhoudt waar het actief in beheert. 
  • Governance: heeft betrekking op het leiderschap van een bedrijf, de beloning van managers, audits, interne controles en aandeelhoudersrechten. 
Met behulp van de ESG-criteria kunt u bedrijven vinden met waarden die bij u passen. De duurzaamheidsindicator van ABN AMRO gebruikt de ESG-criteria om duurzaamheidsrisico’s van een bedrijf te vergelijken met andere spelers op de markt.

Wat betekent Socially Responsible Investing (SRI)?

Socially Responsible Investing (SRI), oftewel maatschappelijk verantwoord beleggen gaat een stap verder. Dit staat voor investeren in bedrijven die zich bezighouden met sociale rechtvaardigheid, ecologische duurzaamheid en alternatieve energie / schone technologie. Bij SRI worden bepaalde bedrijven en sectoren uitgesloten, denk aan de tabaks- en wapenindustrie, bedrijven die verslavende middelen verhandelen of bedrijven die mensenrechten hebben geschonden. Bij ABN AMRO is het sowieso niet mogelijk om te investeren in bedrijven die zich bezighouden met de productie of distributie van controversiële wapens.

Rendement versus duurzaamheid

Als u kiest voor duurzaam beleggen, betekent dat niet meteen dat u hoeft in te leveren op uw mogelijk rendement. Het rendement van beleggen wordt nooit gegarandeerd en ook duurzaam beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt ook bij duurzaam beleggen (een deel van) uw inleg verliezen. Wel hebben duurzame beleggingen gemiddeld nagenoeg evenveel rendement opgeleverd als traditionele beleggingen. Met duurzaam beleggen kunt u dus niet alleen rendement behalen voor uzelf, maar ook voor uw omgeving.