Wonen in een monument: subsidies en financiële regelingen

Velen dromen ervan: wonen in een monumentaal pand. Al dat karakter heeft natuurlijk z’n charme. Maar het onderhoud kost vaak ook meer. Daarom bestaan er speciale subsidies en leningen voor rijksmonumenten. Lees hoe dit precies zit.
Subsidie voor rijksmonument
Vroeger waren de kosten voor het restaureren en onderhouden van een rijksmonument aftrekbaar bij je belastingaangifte. Vanaf 2019 kan dat niet meer. Wel kun je nu mogelijk woonhuissubsidie krijgen. Deze subsidie loopt tot 2030.
Woonhuissubsidie
Deze woonhuissubsidie is alleen bedoeld voor het onderhouden van de ‘monumentale waarden’ van je woning. Denk hierbij aan het schilderen van de gevel. Of het repareren van houtrot, de goten en het dak.
Wil je jouw monumentale pand mooier maken of het comfort verbeteren? Of de constructie of het gebruik veranderen? Dan krijg je daar geen subsidie voor. Dit geldt ook voor isolatie, vloerverwarming leggen en de binnenkant schilderen.
Maximaal 38% woonhuissubsidie
Voor de kosten die je voor je rijksmonument maakt, kan de overheid je een subsidie van maximaal 38% geven. Ook als je kosten heel hoog zijn. Als de jaarlijkse pot voor subsidie bijna op is, krijg je mogelijk minder subsidie.
In 2024 ging de jaarlijkse pot niet op. Aan elke goedgekeurde aanvraag werd toen 38% subsidie uitgekeerd.
Vraag op tijd subsidie aan
Wil je woonhuissubsidie aanvragen? Let dan in ieder geval op deze regels:
- Doe je aanvraag op tijd: in het jaar nadat je kosten hebt gemaakt voor je rijksmonument. Dit kan vanaf 1 maart tot en met 30 april.
- Stuur foto’s van de situatie vóór en na het onderhoud mee.
- Stuur de offertes, facturen en bonnen van de gemaakte kosten mee.
- Zijn de totale kosten meer dan € 70.000? Stuur dan ook het inspectierapport mee.
Voordelig lenen voor je rijksmonument
Lening via Nationaal Restauratiefonds
Het Nationaal Restauratiefonds geeft leningen met een lage rente. Dit geldt voor eigenaars die hun rijksmonument willen restaureren en onderhouden.
Eerst moet je een plan sturen. Daarna kun je een annuïtaire lening krijgen. Deze lening dekt je kosten helemaal. En de rente ligt ver onder de marktrente.
Naar de site van het Nationaal Restauratiefonds
Lening via provincie of gemeente
De provincie of gemeente biedt vaak ook een aantrekkelijke lening. Ook hierbij ligt de rente vaak ver onder de markrente. De precieze voorwaarden verschillen per gemeente en provincie.
Je moet kiezen: subsidie óf lening met lage rente
Als eigenaar van een rijksmonument vraag je óf een subsidie óf een lening met een lage rente aan. Je kunt alleen 1 van deze 2 opties kiezen. Voor beide opties geldt: aanvragen kan pas nadat je de kosten hebt gemaakt.
Geen subsidie voor verduurzaming van monument
Met woonhuissubsidie kun je jouw rijksmonument niet duurzamer maken. Deze subsidie dekt dit soort kosten bijna nooit. Wel kun je de gewone subsidies voor verduurzaming aanvragen.
Je kunt ook een lening voor verduurzaming afsluiten tegen een lage rente. Bijvoorbeeld via het Nationaal Restauratiefonds.
Wil je weten hoe je jouw rijksmonument kunt verduurzamen? De Zelfscan Duurzaam Monument helpt je vooruit. Doe de scan en bekijk welke stappen je kunt nemen.