Javascript is required

Jaren 30-woning verduurzamen en isoleren

En-suitedeuren, glas-in-lood ramen, hoge plafonds en een kleine erker aan de voorkant van het huis: de jaren 30-woning barst van karakter. Toch kent deze oude bouwstijl ook een minder praktische kant. Jaren 30-woningen zijn namelijk slecht geïsoleerd. Dat zorgt voor tocht, vocht langs de ramen en hoge stookkosten. Het verduurzamen van een jaren 30-huis begint dan ook met isolatie. In dit artikel lees je welke isolatie de meeste impact heeft. En wat jouw opties zijn om deze verduurzaming slim te betalen.

Hoe kun je jouw jaren 30-woning verduurzamen?

Als je een ouder huis hebt, begint het verduurzamen vaak met isoleren. Bij jaren 30-woningen is de kans namelijk groot dat dit niet goed geregeld is. Je kunt hier veel winst behalen door je gasverbruik te verlagen en zo je energierekening te verminderen. Wij zetten de meest impactvolle isolatievormen voor je op een rij.

1. Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is vaak de eerste stap in het verduurzamen van een ouder huis. Het is makkelijk, goedkoop én snel te regelen. Isolatiemateriaal wordt tussen de buiten- en binnenmuur van de woning gespoten. Dit houdt de warmte in huis beter vast, waardoor je minder hoeft te stoken. Je bespaart jaarlijks tussen de 180 en 600 m3, afhankelijk van je huis (Milieu Centraal).

Twijfel je of jouw huis een spouwmuur heeft? Niet nodig, bijna alle jaren 30-woningen hebben een spouwmuur. Zeker als je muren minimaal 25 cm dik zijn (bron Milieu Centraal). Het kan trouwens zijn dat jouw spouw al isolatiemateriaal bevat. Als deze niet meer in orde is, kun je het laten aanvullen.

2. Dakisolatie

Warme lucht in huis stijgt op. Goede dakisolatie houdt warmte vast. Hierdoor voelt de bovenste verdieping van je huis aangenaam aan. Helaas hebben jaren 30-woningen vaak geen of matige dakisolatie. Dakisolatie is dan vaak ook de volgende stap. Met goede dakisolatie kun je jaarlijks tot wel 1.000 m3 gas besparen - afhankelijk van je type dak en type huis (inschatting Milieu Centraal).

3. Isolatieglas

Enkel glas, maar ook verouderd dubbelglas, isoleert niet goed. Het zorgt voor kou, tocht, vocht bij de ramen en geluidsoverlast van buiten. Wil je dit voorkomen? Vervang je ramen dan met HR++ glas, triple glas of vacuümglas. Van enkel naar HR++ glas kun je tussen de 240 m3 tot wel 370 m3 gas besparen. Bij verouderd dubbelglas bespaar je iets minder gas: tussen de 65 m3 en 100 m3. Dit hangt af van het type woning, volgens Milieu Centraal.

Je isoleert de iconische glas-in-loodramen in je jaren 30-woning het best met een voorzetraam. Plaats anders het raam tussen isolatieglas.

4. Vloerisolatie

De kruipruimte is misschien niet je favoriete plek in huis, maar vergeet deze zeker niet te isoleren. Koude lucht uit de bodem komt via de kruipruimte je huis binnen. Andersom verlaat een deel van de warmte het huis ook via de kruipruimte. Plaats vloerisolatie aan de onderkant van de vloer om dat te voorkomen. Je bespaart tot 250 m3 gas, afhankelijk van het type huis volgens Milieu Centraal.

Heb je een jaren 30-huis met een lage kruipruimte van minder dan 35 cm die je niet kunt uitgraven? Dan kan bodemisolatie een oplossing zijn. Dit isoleert wel een stuk minder goed.

Bereken wat het isoleren van je huis kan opleveren

Het verduurzamen van je huis vraagt altijd om een investering van jouw kant. Uiteindelijk levert dat je minder gasverbruik op en zo mogelijk een lagere energierekening. Toch is de ene investering voor jou impactvoller dan de ander. Een onafhankelijk adviseur kan je hierover informeren. Je kunt ook tools gebruiken die de investering, winst en terugverdientijd voor jouw situatie inschatten.

Energiebesparende maatregelen voor jaren 30-woningen

Zit je er eenmaal warmpjes bij? Je voltooit de verduurzaming van je woning met energiebesparende maatregelen, zoals een warmptepomp, zonneboiler of zonnepanelen. Je kunt zo nog meer gas besparen of zelf je stroom groen opwekken.

  • Met een zonneboiler bespaar je zo’n 40 procent van je kosten voor warm water. Voor een huishouden met drie personen is dat gemiddeld zo’n 160 m3 per jaar (inschatting Milieu Centraal).
  • Met een warmtepomp kun je je huis duurzaam verwarmen. Heb je nu een hr-ketel in een hoekhuis met 2 personen, dan verbruikt deze ketel ongeveer 1.450 m3 gas en 220 kWh stroom per jaar. Combineer een 4 kW warmtepomp met een hr-ketel en verbruik ongeveer 700 m3 gas en 1.950 kWh stroom per jaar. Een elektrische warmtepomp verbruikt geen gas en ongeveer 3.300 kWh stroom per jaar.
  • Een zonnepaneel met een geschat vermogen van 370 Wattpiek levert gemiddeld 315 kWh per jaar op. Met 6 zonnepanelen bespaar je gemiddeld 1.900 kWh (inschatting Milieu Centraal).

De verduurzaming van een oud huis slim betalen

Een verduurzaming aan je jaren 30-woning kun je op verschillende manieren betalen. Met eigen geld, een lening, een hypotheekverhoging of subsidies.

  • Spaargeld
    Heb je veel spaargeld? Dan kan het slim zijn om dit te gebruiken voor de verduurzaming van je woning. Je kunt de bespaarde energiekosten gebruiken om je spaargeld weer aan te vullen. Daarnaast kan het fiscaal voordelig zijn als je vermogensrendementsheffing betaalt. Deze kan mogelijk lager uitvallen.
  • Banklening
    Een lening kan interessant zijn als de kosten hiervan lager zijn dan de mogelijke besparing. Kijk hiervoor naar de terugverdientijd van de investering: de kosten gedeeld door de jaarlijkse besparing.
  • Energiebespaarlening via overheid
    De overheid biedt verschillende leningen aan voor de verduurzaming van huizen (tot maximaal € 65.000). De looptijd van de leningen is maximaal 20 jaar en moet jaarlijks afgelost worden. De rente op deze lening ligt tussen de 0% en 4,5% - afhankelijk van de looptijd.
  • Hypotheek verhogen
    Om de verduurzaming te betalen, kun je een hogere hypotheek afsluiten. Dat kan een gewone hypotheek zijn, maar ook een duurzaamheidsdepot. Veel banken bieden een eigenwoninglening (hypotheek) aan met rentekorting. Je krijgt duurzaamheidskorting op deze lening als je hiermee je huis verduurzaamt naar een woning met energielabel A of B. Lees meer over duurzaamheidskorting van ABN AMRO
  • Subsidies
    Voor veel energiebesparende maatregelen bieden overheid, provincies en gemeenten allerlei subsidies aan. Deze zijn afhankelijk van de plek waar je woont. Controleer met de energiesubsidiewijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Milieu Centraal welke subsidies jouw woning kan krijgen.

Aan de slag met verduurzamen van de woning – 3 tips

  1. Weeg voor je een investering doet de kosten en baten tegen elkaar af. De tool Energie Bespaarcheck geeft advies afgestemd op jouw specifieke situatie. Je ziet zo gelijk welke maatregelen het meest kunnen opleveren. Houd er wel rekening mee dat materiaalkosten en arbeidskosten de afgelopen twee jaar zijn gestegen. De investering kan mogelijk hoger uitvallen.
  2. Combineer de verduurzaming van het huis met een verbouwing. Ben je van plan binnenkort uit te bouwen? Kijk dan gelijk of je ook een vloerisolatie kunt uitvoeren. Renoveer je de badkamer? Vervang dan ook meteen de ramen door isolatieglas. Zo heb je maar één keer last van alle troep.
  3. Twijfel je of je moet investeren in verduurzaming omdat je binnenkort misschien wilt verhuizen? Duurzame woningen met een groen label worden tegenwoordig sneller en voor een hogere prijs verkocht. Het kan daarom juist interessant zijn om te verduurzamen, ook als je op redelijk korte termijn je huis te koop wilt zetten.

Lees ook

Heb je een vraag over je financiële situatie?

Ben je benieuwd wat dit artikel voor jou betekent? Of heb je een andere financiële vraag? Bijvoorbeeld over pensioen, eerder stoppen met werken of slim vermogen opbouwen? De adviseurs van Team Preferred Banking helpen je graag, gratis en vrijblijvend.

Bekijk de contactopties