7 vragen over ESG-beleggen

Veel beleggers streven niet alleen naar financieel rendement maar hun geld ook maatschappelijk verantwoord beleggen. Dat kan via ESG-beleggen. Maar wat is het precies? En hoe wordt bepaald wat een goede ESG-belegging is? Bob Hendriks, chief commercial officer, en Margot Seeley, analyst sustainable investing, van ABN AMRO Investment Solutions (AAIS) geven uitleg.
1. Wat doet ABN AMRO Investment Solutions (AAIS)?
“AAIS is een vermogensbeheerder en dochterentiteit van ABN AMRO Bank. AAIS beheert de ABN AMRO beleggingsfondsen. Dit zijn onder andere de ESG-fondsen die ABN AMRO via Begeleid Beleggen aanbiedt. AAIS specialiseert zich in multi-management, wat betekent dat we veel samenwerken met externe vermogensbeheerders die we zorgvuldig selecteren.
Als gedelegeerd portefeuillebeheerders kiezen zij de onderliggende beleggingsinstrumenten, zoals aandelen of obligaties. Hierbij moeten ze zich wel aan onze wensen en richtlijnen houden. Bijvoorbeeld op het gebied van ESG.”
2. Wat is ESG-beleggen precies?
“ESG staat voor ‘Environmental’, ‘Social’ en ‘Governance’, ofwel milieu, maatschappij en bestuur. Bij ESG-beleggen worden naast financiële aspecten ook ESG-aspecten meegewogen in de keuze voor een bepaalde belegging. Er wordt gekeken hoe bedrijven scoren op die aspecten. Hoe zet een bedrijf zich in om bijvoorbeeld CO2-uitstoot, watergebruik en afval te verminderen? Zorgt een bedrijf voor veilige werkomstandigheden en een goede beloning voor werknemers? Doet het bedrijf aan lobbyen bij de overheid en is het daar transparant over?
ESG-beleggen is trouwens iets anders dan duurzaam beleggen. Duurzame beleggingen moeten bijdragen aan het bereiken van een of meer milieu- of maatschappelijke doelstellingen. Daarnaast mogen ze geen significante schade toebrengen aan andere milieu- of maatschappelijke doelstellingen. Een voorbeeld: beleggen in windmolens levert een positieve bijdrage aan een milieudoelstelling. Maar gebeurt dit in een natuurgebied, dan heeft dat nadelige gevolgen voor de biodiversiteit.”
3. Hoe wordt bepaald of een bedrijf het goed doet op ESG-gebied?
“Er is ontzettend veel informatie nodig over een bedrijf om te bepalen hoe het scoort op ESG-criteria. We werken veel samen met externe vermogensbeheerders en geven de voorkeur aan partijen die speciaal voor ESG-beleggen zijn opgericht en daar al jaren ervaring mee hebben. Zij doen zowel een kwantitatieve als een kwalitatieve ESG-analyse van beleggingen. We kijken daarbij over hun schouder mee en dagen ze waar nodig uit.
Voor de kwantitatieve analyse kunnen zij gebruikmaken van door bedrijven gerapporteerde informatie. Bijvoorbeeld over milieu, sociale en personeelsaangelegenheden en diversiteit van bestuur, maar ook hoe het omgaat met mensenrechten en corruptie. Denk hierbij aan data over CO2-uitstoot, afval, watergebruik, donaties, sponsoring, lobbyen, etc.
Aan de kwalitatieve kant beoordelen zij het ESG-profiel van beleggingsmogelijkheden op basis van eigen onderzoek. Elke externe vermogensbeheerder hanteert hierbij een eigen methode, maar vragen die bijvoorbeeld worden behandeld zijn:
- Wat zijn de belangrijkste risico’s en kansen, rekening houdend met de onderliggende sector en industrie?
- Welke impact heeft een bedrijf op het milieu?
- Hoe behandelt het haar werknemers?
- Hoe goed is de relatie met lokale gemeenschappen, klanten en leveranciers?
- Wat is het corporate governance-beleid (de interne regels voor goed bestuur) en hoe wordt dit in praktijk toegepast?
- Hoe goed worden risico’s beheerst?
Bedrijven worden in het eigen onderzoek van a tot z beoordeeld.”
4. Wat is een goede ESG-score?
“Dat is lastig te zeggen, want er is niet één standaard. Verschillende methodieken en berekeningen bepalen zo'n score. Ook kunnen de score-schalen verschillen. Scores van verschillende partijen zijn dus lastig te vergelijken. Ook is de uitkomst afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte data. Die data zegt vaak iets over het heden en verleden, maar niet over de toekomst.
Het is daarom belangrijk om verder te kijken dan alleen de algemeen beschikbare ESG-data en -scores. Het draait tenslotte om het ESG-potentieel van een belegging: welke plannen heeft het bedrijf al en kan het die waarmaken? En wat is er nog meer mogelijk? Eigenlijk willen we een oordeel vormen over toekomstige prestaties van een bedrijf op ESG-criteria.”
5. Zijn er bedrijven die vooraf al worden uitgesloten?
“Ja, AAIS monitort en hanteert een uitsluitingslijst. Controversiële landen, controversiële wapens en tabakstelers en -producenten staan op de basis van de uitsluitingslijst. Bedrijven die niet aan de 10 beginselen van VN Global Compact voldoen, worden ook uitgesloten.
De als ESG en duurzaam aangemerkte beleggingsfondsen worden aanvullend gescreend. Denk hierbij aan uitsluiting van bedrijven die meer dan 5% omzet behalen uit gokken, cannabis voor recreatief gebruik, productie van adult entertainment of bont.”
6. Moedigen jullie bedrijven ook aan om het beter te doen op ESG-gebied?
“Ja, betrokkenheid als aandeelhouder is een krachtig instrument om positieve verandering te bevorderen. We vragen gedelegeerd portefeuillebeheerders onze engagementrichtlijnen na te leven en jaarlijks aan ons te rapporteren. Engagement is hun verantwoordelijkheid. De specifieke doelstellingen van engagement afhangen van de gekozen beleggingsstrategie en de rol van ESG-criteria.
Wil je op betekenisvolle wijze invulling aan engagement geven? Dan moet je volgens ons de bedrijven in de portefeuille door en door kennen. Ook moet je bereid zijn een langdurig traject met elkaar aan te gaan. Alleen dan kun je het verschil maken.
Dat verschil proberen we te maken voor diverse ESG-kwesties. Zo zijn we bijvoorbeeld het gesprek aangegaan met een staalproducent met hoge CO2-uitstoot. We stelden samen met deze producent doelen voor uitstootvermindering en het bedrijf moet ook echt de vooruitgang rapporteren.
Een ander voorbeeld is dat onze gedelegeerd portefeuillebeheerder en andere beleggers het gesprek zijn aangegaan met een kledingfabrikant in China. Die vertrok vervolgens versneld uit China vanwege betrokkenheid op het gebied van mensenrechten.”
7. Hoe ziet de toekomst van ESG-beleggen eruit?
"ESG-beleggen is de afgelopen jaren enorm toegenomen in populariteit. Op dit moment is het bij ABN AMRO Begeleid Beleggen al de norm en we verwachten dat het in alle beleggingsproducten de standaard wordt. Steeds meer mensen denken na over de impact van hun geld, bijvoorbeeld op het milieu en mensenrechten.
Gelukkig zijn er steeds meer beleggingsoplossingen te vinden die hierbij kunnen helpen. Ondanks dat er nog enkele zaken verder kan worden verbeterd, is het mooi om te zien dat de trend is ingezet.”
Meer informatie over ESG-beleggen via Begeleid Beleggen van ABN AMRO: Begeleid beleggen en Duurzaamheid.
De meningen waren geldig tijdens het interview, maar kunnen in de loop der tijd veranderen.
Beleggen brengt risico's met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.