Beleggen en actualiteiten: wanneer pas je jouw portefeuille aan?

Als belegger krijg je te maken met schommelingen in je portefeuille. Die hebben weer te maken met schommelingen op het wereldtoneel, van energiecrisis tot oorlog en van rentebeleid tot verkiezingen. Hoe verhouden die ontwikkelingen zich tot je portefeuille? En wat moet je als belegger dan doen? Handelen of uitzitten? Een gesprek met Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie bij ABN AMRO.
Moet ik mezelf als belegger zorgen maken over ontwikkelingen op macro-economisch niveau?
Ralph: “Misschien moeten we beginnen met twee primaire vragen. Ten eerste: waarom begin je met beleggen? Heel simpel, je hebt geld over en wilt rendement maken. Ten tweede: wat is beleggen precies? Die vraag gaat volgens mij terug naar de aanname dat we als samenleving onszelf altijd willen verbeteren. Dat creëert welvaart en waarde en als belegger wil je daarvan profiteren.
Beleggen is dus gebaseerd op het geloof dat onze samenleving waarde creëert op de lange termijn. Als je dan kijkt naar oorlogen en andere schommelingen, dan zijn dat per saldo dips op de lange termijn. Je hebt geloof in de stijgende lijn van de beurs, als je de tijd maar zijn werk laat doen. Zelfs na een wereldoorlog, in het meest extreme geval, komt er herstel en nieuwe hoogtes.”
Wanneer moet je als belegger handelen op basis van de actualiteiten?
“Dat hangt er vanaf welk type belegger je bent. Heb je zin om je beleggingen wekelijks te bekijken? En wil je je druk maken over verkiezingen, rentestanden, et cetera? Of kijk je tegen je pensioen een keer naar je volledige rendement? Het ligt aan je interesse, je beleggingsdoel en daarmee ook je horizon.”
Welke actualiteiten hebben doorgaans effect op de beurzen?
“Oorlogen hebben vaak kort effect op de beurzen. Zolang wereldmachten niet tegenover elkaar komen te staan, blijft het voor de financiële markten vaak bij een kort moment van stress. Energie is wel een gevoelige factor en daar kun je als belegger op de korte termijn wat van voelen. Een tekort kan een inflatie aanwakkeren. Mogelijk leidt dat tot verkrappend rentebeleid van centrale banken en dat beïnvloedt op zijn beurt de liquiditeit.
Dat brengt ons bij de factor die voornamelijk stress in de markt kan veroorzaken: liquiditeit. Dit zag je bijvoorbeeld in de bankencrisis en in de coronacrisis. Tijdens de coronalockdown gingen de deuren van de winkels dicht, terwijl de kosten doorliepen. Dan heb je een liquiditeitsprobleem, is er echt paniek en als gevolg crashen beurzen.”
Hoeveel zou ik met mijn portefeuille bezig moeten zijn, als ik zelf beleg?
“Je hoeft niet elke dag in te checken, maar je moet wel op weekbasis weten wat er speelt. Met andere woorden: de stand van de AEX hoef je niet uit je hoofd te kennen, maar je moet wel kennis hebben van de werking van financiële markten en welke invloed macro-economische of bedrijfscijfers kunnen hebben op je portefeuille. Maar als je het leuk vindt, dan kijk je automatisch en ben je er sowieso mee bezig, volgens mij.”
Hoe vaak kijk jij zelf?
“Ik volg de markt dagelijks op de voet en kijk zelf iedere ochtend naar zo’n 30 indicatoren. Die hebben niets met het nieuws te maken, maar ze geven mij een idee van de onderliggende dynamiek van de markt. Soms geeft één een signaal, en soms is het een cluster van indicatoren. Als de markt heel enthousiast is, terwijl je zelf al ziet dat bepaalde indicatoren draaien, dan weet je dat je wat risico moet afbouwen.”
Wanneer verander je je kortetermijnstrategie?
“Op de korte termijn kijk je vooral naar de risicoverdeling binnen je portefeuille. Dat zijn de knoppen waar je aan draait. Als je voor je laat beleggen (beheerd), dan doet een professionele partij dat voor je.
Verder wil je je visie alleen aanpassen als iets structureel verandert. Als het goed is, geloof je als belegger in de langetermijnvisie van een betreffende sector of bedrijf. Een grote verandering, zoals wijzigingen in hoger management van zo’n bedrijf of overheidsinmenging in een markt, zijn momenten om te heroverwegen.
Een voorbeeld is de afgelaste beursgang van Ant in 2020, het financiële dochterbedrijf van Alibaba, doordat de Chinese overheid meer inspraak wilde bij de techbedrijven. Dat is een structurele verandering. China is groot en blijft groeien, maar door overheidsbemoeienis wordt je efficiëntie minder. En dan krijg je lagere groeivoorspellingen en moet je je beleggingsstrategie aanpassen. Daarom was het interessant dat begin 2025 president Xi met de bazen van de techbedrijven naar buiten trad en ze weer meer vrijheid leken te krijgen.”
Als je wel wilt handelen, hoe zit het dan met timing?
“Beleggen moet je vooraf doen. Als je positief gestemd bent over de vooruitzichten van de beurs, dan moet je je daar vooraf op positioneren. Als de verandering zich ontrafelt, ben je al te laat en moet je het uitzitten. Handelen op het moment, in paniek of FOMO (fear of missing out), is de slechtste keuze.
Om een voorbeeld te noemen: dagen van rentebesluiten van centrale banken zijn de meest volatiele dagen op de beurs. Dus als er een bericht naar buiten komt van een rentewijziging, dan zou je zeggen: doe juist niets.
Als je steeds in- en uitstapt, verlies je rendement. Wie de beste dag van het jaar mist, haalt het verwachte rendement voor de lange termijn niet. En de beste dag zit vaak heel dicht bij de slechtste dag. Daarom moet je altijd belegd blijven. Je kunt hooguit wat aan de knoppen van risico draaien (meer of minder).”
Hoe kun je het beste met emotie omgaan?
“Zoals het orakel Warren Buffett zegt: als andere mensen hebberig zijn, moet jij misschien terughoudend zijn, en andersom. Als belegger schakel je emotie uit en handel je tegengesteld. Dat is uitdagend. Iedereen is bijvoorbeeld enthousiast over de markt, maar jij gaat niet mee. Of bij een dip, die elke dag groter wordt, blijf je zitten. Dan heb je stalen zenuwen nodig.
Als je tijdens momenten van stress je emoties niet onder controle kunt houden, dan adviseer ik je ten zeerste om niet zelf te beleggen. Zelfs als je het leuk vindt en verstand hebt van de markt.”
Wanneer verander je je langetermijnstrategie?
“Je langetermijnstrategie is eigenlijk: rendement maken binnen een bepaalde horizon. Dat verandert niet. Over de lange termijn blijft gelden: onderschat niet het rendement-op-rendement-effect. De AEX verbeterde bijvoorbeeld ‘pas’ in 2021 het record van 2000. Dan kun je denken: dat heeft lang geduurd. Maar in de tussentijd had je als belegger al 100% dividendrendement gemaakt. Dat is zo’n beetje de helft van je verwachte langjarige rendement. Het laat zien: laat de tijd zijn werk doen, dan komt het wel goed. Dat is de belangrijkste les.”
Opinies golden op het moment van het interview en kunnen in de loop der tijd veranderen. Beleggen brengt risico's met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.