Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Criminelen willen je rekening gebruiken

Maar daar trap je toch niet in?

Criminelen die geld verdienen met bijvoorbeeld en zijn altijd op zoek naar bankrekeningen. Daar willen ze geld op laten storten van hun slachtoffers. Want als ze hun eigen rekening zouden gebruiken, zijn ze te makkelijk op te sporen. Lees waarom je hier nooit aan mee moet doen.

 

Hoe komen criminelen aan de bankgegevens van anderen?

Om aan bankgegevens te komen, gebruiken criminelen heel veel verschillende trucs. Zo staan ze bijvoorbeeld op schoolpleinen, en zwaaien dan met papiergeld. Ze vragen dan of ze je pincode en pas tijdelijk mogen gebruiken, om gestort geld op te nemen. Maar ze gaan ook actief op zoek naar kwetsbare jongeren. Ook plaatsen ze advertenties op social media met de oproep om snel geld te verdienen.

Geldezel of money mule?

Als je je bankrekening laat misbruiken door criminelen, ben je een geldezel of money mule. En dat bedoelen we niet grappig, dat is een officiële term die bijvoorbeeld de politie hiervoor gebruikt. Een geldezel is dan ook strafbaar.

100% pakkans

Volgens de criminelen die je vragen of ze je bankgegevens mogen gebruiken, is het 100% veilig. Ze zeggen dat je daar geen problemen mee krijgt. Maar dat is niet waar, de pakkans is zelfs 100%. Als de politie het geldspoor van de fraude volgt, komen ze bij jou uit. Banken en politie werken dan ook samen om criminelen op te sporen, waaronder dus ook geldezels.  

De gevolgen

Word je betrapt? Dan wordt meteen je rekening geblokkeerd door de bank. Die blokkade is centraal geregistreerd, waardoor je daarna ook bij een andere bank geen rekening meer kunt openen. Ook kun je aansprakelijk worden gesteld voor het verdwenen geld. En dan moet jij alles terugbetalen. Naar aanleiding van een politie onderzoek is het niet ongebruikelijk dat je een strafblad krijgt, of zelfs een celstraf. 

Wat kun je doen om geen geldezel te worden?

Wat je kunt doen om geen geldezel te worden, is eigenlijk heel simpel. Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders. Ook niet in ruil voor geld. Leer je pincode uit je hoofd, vertel deze aan niemand en bewaar deze ook niet op een papiertje of in je telefoon. 

Is je bankpas kwijt of gestolen? Blokkeer deze dan direct in de ABN AMRO app of neem contact op met de bank om deze te laten blokkeren.

Meer geld, zonder geldezel te worden?

We hopen dat je na het lezen van dit artikel overtuigd bent dat je geen geldezel moet worden. Maar ja, misschien wil je wel meer geld, of heb je wel meer geld nodig. Lees dan onze andere artikelen. Daarin staat hoe je meer geld kunt verdienen. Zo word je een baas, en geen dwaas met geld.

Ook interessant

ABN AMRO

Ben jij een baas of een dwaas?

Wij vinden dat iedereen de baas moet zijn over zijn of haar geldzaken. Maar een baas word je niet vanzelf. Lees hier meer over alles wat met geldzaken te maken heeft. Dan ben jij binnen 'no time' een baas over je eigen geld!

ABN AMRO

Leer uw kind veilig online bankieren

In deze online wereld is mobiel bankieren niet meer weg te denken. Zodra uw kind hier klaar voor is, is het handig om dit samen te oefenen. Want omgaan met de ABN AMRO app én Internet Bankieren is al even wennen. Maar hoe doen jullie dit veilig? Met deze 5 tips leren jullie samen hoe je veilig bankiert via een mobieltje.

Meer over veilig bankieren
ABN AMRO

Herken jij een nepwinkel?

Wist je dat 1 op de 5 Nederlandse webwinkels onbetrouwbaar zijn? 😲 En dat er heel veel buitenlandse nep-webwinkels zijn? Soms zijn ze bijna niet te herkennen. Hier moet je op letten.