Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Wat kost uw kind?

Sparen voor uw kind: nu en later

'Wat kost een kind?' lijkt een gekke vraag. Toch is het handig met deze kosten bij uw financiële planning rekening te houden. Daarom een overzicht van wat belangrijke kosten. Houdt u geld over? Start dan alvast met sparen voor uw kind. Daarmee geeft u het later een vliegende start als het op kamers gaat, wil studeren of bij het halen van een rijbewijs. Liever gericht sparen voor bijvoorbeeld een studie? U kunt niet vroeg genoeg beginnen. Begin op tijd met het maken van een plan. Wij helpen u op weg. 

 

Wat kost een kind gemiddeld?

Een berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft wel een aardig idee. Zo kost één kind gemiddeld 15% van uw gezinsinkomen. Vakantiegeld, kinderbijslag en andere toeslagen zijn daarbij verrekend. Twee kinderen kosten 25% van het totale inkomen, drie kinderen 29% en vier 35%. Wilt u weten of u bij gezinsuitbreiding nog wel rondkomt? Vul dan gratis het Nibud Persoonlijk Budgetadvies in.

Kosten van kind 0 tot 4 jaar

Bij de komst van een kind krijgt u met heel wat nieuwe kosten te maken. Denk aan kosten voor luiers, een kinderwagen en het inrichten van de babykamer. De kosten zien er ongeveer als volgt uit:

 • Voor de babyuitzet (kleding, verzorging en de babykamer) rekent het Nibud een bedrag van € 834
 • Gemiddeld geven ouders € 520 uit aan een nieuwe kinderwagen
 • Luiers kosten gemiddeld € 49,55 per maand
 • Ook gaan waarschijnlijk de energie- en waterrekening € 10 tot € 20 euro per maand omhoog
 • Kinderen tot 3 jaar eten gemiddeld voor ruim € 70 per maand

(Bron: Nibud.nl)

Kinderopvang
Gaat uw kind (straks) naar de kinderopvang? Onderschat de kosten niet: deze zijn relatief hoog en houden voor langere tijd aan. Als u 2 kinderen heeft die 3 dagen per week naar de opvang gaan, dan bent u per maand bijna € 2.000,- kwijt. Gelukkig kunt u een flink deel van de kosten terugkrijgen via kinderopvangtoeslag. De hoogte van deze toeslag is onder andere afhankelijk van uw inkomen, het aantal opvanguren en uurtarief.

Kosten kind 4 tot 12 jaar

Zodra uw kind naar school gaat, is er waarschijnlijk al heel wat veranderd op financieel gebied. U heeft geen kosten meer voor luiers, en ook de kosten voor eventuele kinderopvang dalen. De kosten zien er dan gemiddeld als volgt uit:

 • Kleding: ongeveer € 35 per maand
 • Eten: € 128 per maand*
 • Zakgeld: variërend van € 0,50 (5 jaar) tot € 2,30 (11 jaar) per week
 • School: vrijwillige ouderbijdrage € 50 per jaar
 • Kinderopvang: 1 middag per week inclusief vakanties, maar exclusief toeslag komt neer op € 180 per maand

(*Bron: Nibud.nl)

Kosten kind 12 tot 18 jaar

Is uw kind 12 geworden en gaat hij of zij inmiddels naar de middelbare school? Ook dan verandert er één en ander in de kosten voor uw kind. Ze hoeven niet meer naar de kinderopvang, hebben waarschijnlijk een mobiele telefoon en krijgen misschien kleedgeld. Kinderen krijgen gemiddeld:

 • Zakgeld: variërend van € 17 (12 jaar) tot € 26 (18 jaar) per maand
 • Kleedgeld: variërend van € 30 (12 jaar) tot € 50 (18 jaar) per maand

De schoolkosten verschillen per school en bestaan uit een vrijwillige ouderbijdrage en kosten voor extra materialen zoals pennen, woordenboeken en eventueel een laptop.

Sparen voor studie of rijbewijs

Wilt u uw kind helpen bij de kosten voor een studie of het halen van een rijbewijs? Dan is het handig om daar nu al voor te sparen. Of start nu met beleggen voor de meeste kans op rendement. Lees ook ons blog over sparen voor studie of rijbewijs en spaar doelgericht voor de toekomst van uw kind. 

Liever niet lezen, maar doen? Maak meteen een financieel plan voor de studie van uw kind. 

Ook interessant voor jou

KinderToekomst Spaarrekening

Vraag nu een KinderToekomst Spaarrekening aan en vul alvast de spaarpot van uw kind. Dan maakt het straks een vliegende start met op kamers gaan, studeren of rijlessen.

Sparen voor een studie of rijbewijs

Bent u ook benieuwd hoe andere ouders de financiën voor hun kinderen regelen? Bekijk wat de kosten van enkele populaire spaardoelen voor kinderen zijn.

Verzekeringen en kinderen

Oeps! Uw kind heeft per ongeluk een dure vaas bij uw tante omgegooid. Of bij de oppas per ongeluk iets kapot gemaakt. Wie is er nu aansprakelijk voor de schade? U als ouder of uw kind? Op deze pagina leest u of u goed verzekerd bent tegen ongelukjes en welke verzekeringen u echt nodig heeft.