Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

man en vrouw samen met dochter op de bank

Studiefinanciering voor uw kind

Als uw kind gaat studeren krijgt hij te maken met grote uitgaven zoals collegegeld, studieboeken en verzekeringen. Misschien komt daar nog eens huur en boodschappengeld bij. Daarom helpt de overheid studenten met financiële regelingen, zoals studiefinanciering. 

 

Waar heeft uw studerende kind recht op?

Elke student met de Nederlandse nationaliteit die gaat studeren vóór zijn 30e, heeft recht op studiefinanciering (ook wel stufi genoemd). Dit is de verzamelnaam voor geld dat de overheid in de vorm van toeslagen en leningen beschikbaar stelt aan studenten. De samenstelling van de studiefinanciering verschilt per opleiding. Hieronder ziet u wat er per opleiding beschikbaar is en wat niet.

Onderdeel studiefinanciering mbo (BOL*) mbo (BBL**) hbo & wo
Basisbeurs Ja Nee Ja
Aanvullende beurs Ja Nee Ja
Studenten-OV-chipkaart Ja Nee Ja
DUO-lening Ja Nee Ja
Collegegeldkrediet Nee Nee Ja

*BOL: Beroeps Opleidende Leerweg (voltijd)
**BBL: Beroeps Begeleidende Leerweg (deeltijd)

Voor de specifieke bedragen van de studiefinanciering kunt u de rekenhulp op DUO.nl gebruiken. Lees verder hoe de studiefinanciering precies werkt.

Basisbeurs

De basisbeurs is in 2023 opnieuw ingevoerd. Het is een prestatiebeurs die wordt omgezet in een gift als uw kind binnen 10 jaar zijn of haar diploma haalt. 

Bedragen per maand (jan. t/m jul. 2024):
Opleiding Basisbeurs thuiswonend Basisbeurs uitwonend
mbo (BOL) € 99,94 € 490,46    

(Bron: DUO.nl)

Aanvullende beurs

Is uw gezinsinkomen te laag om bij te dragen aan de studiekosten van uw kind? Dan kan uw kind een aanvullende beurs aanvragen als tegemoetkoming in de studiekosten. Als uw gezinsinkomen minder is dan € 70.000 per jaar, kan uw kind een aanvullende beurs aanvragen. De hoogte hiervan hangt af van hoe hoog uw inkomen is. De aanvullende beurs is een lening die omgezet wordt in een gift als uw kind binnen 10 jaar zijn diploma haalt. Bij een korte mbo-opleiding (niveau 1 en 2) is de aanvullende beurs altijd een gift.

Maximale bedragen per maand (jan. t/m jul. 2024):

Opleiding Aanvullende beurs thuiswonend Aanvullende beurs uitwonend
mbo (BOL) € 408,07 € 434,45

Opleiding Maximale aanvullende beurs
hbo en universiteit € 457,60

(Bron: DUO.nl)

Studentenreisproduct

Heeft u zelf gestudeerd? Dan herinnert u zich vast de OV-jaarkaart. Als uw kind een opleiding gaat volgen aan het mbo (BOL), hbo of de universiteit, heeft het ook recht op een studenten-OV-chipkaart. Met deze kaart kan uw kind doordeweeks of in het weekend onbeperkt met het openbaar vervoer reizen. De kaart is een lening die in een gift omgezet wordt als uw kind binnen 10 jaar zijn diploma haalt. Als uw kind een korte mbo-studie (mbo 1 en 2) doet, is de OV-jaarkaart altijd een gift.

DUO-lening

De hoogte van de lening kan uw kind zelf bepalen. Het maximale te lenen bedrag verschilt per onderwijsvorm en vindt u op DUO.nl . De lening kan per maand aangepast of opgezegd worden. 

Maximale bedragen per maand (jan. t/m jul. 2024):

Opleiding  DUO-lening
mbo € 217,72
hbo & wo € 293,67

(Bron: DUO.nl)

Collegegeldkrediet

Studeert uw kind (straks) aan een hbo of universiteit? Dan kan hij tegelijk met de studiefinanciering collegegeldkrediet aanvragen. Dit is een rentedragende lening, speciaal bedoeld om het collegegeld te betalen. Dit krediet is in het leven geroepen omdat het collegegeld een stuk hoger is dan het lesgeld voor mbo-opleidingen. Het collegegeldkrediet moet altijd terugbetaald worden.  

Maximale bedrag per maand (jan. t/m jul 2024):

Opleiding Collegegeldkrediet
hbo & wo € 192,83

(Bron: DUO.nl)

Zelf aanvragen of machtigen

Als uw kind recht heeft op studiefinanciering moet hij of zij deze zelf op tijd aanvragen. Hier kunt u als ouder bij helpen door uzelf te laten machtigen door uw kind. Dan krijgt u een unieke DigiD-inlogcode om in naam van uw kind de aanvraag in orde te maken. Is uw kind jonger dan 18? Dan heeft het ook al recht op stufi als zij of hij een hbo- of universitaire studie gaat doen. Minderjarige voltijd mbo-studenten (BOL) kunnen nog geen studiefinanciering aanvragen, maar krijgen wel al een OV-studentenkaart.

Heeft uw kind eerder gestudeerd en begint hij aan een nieuwe studie? Dan hoeft het de nieuwe studie alleen maar door te geven aan DUO om opnieuw studiefinanciering te krijgen.

Uw kind helpen met het betalen van de studie?

Is uw kind nu nog te jong, maar denkt u wel al na over bijdragen aan de studie? We kunnen ons voorstellen dat u daar wat hulp bij kunt gebruiken. Daarom helpen we u met het maken van een plan. Volg de stappen en binnen 5 minuten weet u wat een studerend kind kost, en hoe u daar zelf geld voor opzij kunt zetten.

Ook interessant voor u

Gratis Studenten Pakket

  • Betaalrekening, betaalpas met toegang tot Mobiel Bankieren
  • Spaarrekening naar keuze
  • Studentenkorting op o.a. een creditcard en verzekeringen

Jongerengroeirekening omzetten

Als je al een Jongerengroeirekening hebt, dan kun je deze zelf online omzetten naar een Studenten Pakket. Ben je nog geen 18 jaar, maak dan een afspraak op kantoor. Dan helpen we je daar graag verder.

Geld besparen als student

Studeren is duur. Tóch zijn er manieren om je studentenleven goedkoop te houden, dan kun je misschien zelfs wat sparen voor de toekomst.