Je kind wordt steeds beter met geld. Een eigen rekening, eigen betaalpas en zelf dingen kopen. Je wilt je kind goed leren omgaan met geld. Wat moet je je kind allemaal leren? En waarmee krijgt je kind allemaal te maken? Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij.
De meeste kinderen krijgen op de basisschool al zakgeld. Op de middelbare school kun je je kind meer verantwoordelijkheid leren door ook kleedgeld te geven. Dan is geld niet alleen voor leuke dingen, maar ook om zelf voor kleding te zorgen. Geef zakgeld en kleedgeld als één bedrag. Zo leert je kind zelf kiezen hoeveel geld het waaraan wil uitgeven.
Je kind heeft waarschijnlijk al een eigen rekening en betaalpas. Als je kind ouder wordt, kun je meer verantwoordelijkheid geven. Laat je kind bijvoorbeeld Internet Bankieren en Mobiel Bankieren gebruiken. Stel limieten in voor hoeveel geld je kind kan opnemen en betalen. Je kunt ook kiezen dat jij eerst toestemming moet geven voor betalingen. Met de Mobiel Bankieren app kan je kind makkelijk de eigen rekening bekijken, waardoor het eenvoudig leert omgaan met geld.
Krijgt je kind zakgeld, kleedgeld en misschien ook geld van een bijbaantje? Dan komt er elke maand geld binnen op de rekening. Maar ook een kind heeft vaste uitgaven. Het is goed om samen met je kind alle inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Hoeveel gaat er bijvoorbeeld naar het mobiele abonnement? En hoeveel geef je uit aan kleren? Maak een eenvoudige begroting en kijk aan het eind van de maand of alles klopte. Was het anders? Probeer dan een nieuwe begroting te maken. Er zijn ook apps waarmee je makkelijk inkomsten en uitgaven kunt bijhouden.
Een bijbaan is een goede manier voor je kind om de waarde van geld beter te leren begrijpen. Daarnaast leert je kind over zaken als vakantiegeld, belastingen en sociale premies. Kinderen mogen volgens de wet werken vanaf 13 jaar. Zwart werken is verboden. Kijk als ouder mee naar het arbeidscontract en de eerste loonstrookjes. Kinderen kunnen vaak geld terugvragen van de Belastingdienst. Kijk op de website van de Belastingdienst hoe dat werkt.
Hoe ouder je kind wordt, hoe groter de uitgaven vaak zijn die het wil doen. Het is goed om je kind elke maand een beetje te laten sparen voor onverwachte kosten, zoals een kapotte telefoon. Voor grotere aankopen is het slim om samen een spaarplan te maken. Soms wil je kind iets kopen zonder genoeg geld te hebben. Dan kun je afspreken om een lening te geven. Dit kan een goed leermoment zijn. Maak duidelijke afspraken over hoe het geld wordt terugbetaald. Het klinkt misschien vreemd, maar je kunt zelfs afspreken om rente te rekenen. Zo leert je kind hoe leningen werken en wat dit betekent voor hun financiële toekomst.
De financiële opvoeding van je kind is belangrijk. Onderzoek laat zien dat kinderen die vroeg leren omgaan met geld, later minder vaak financiële problemen hebben. Geef je kind steeds meer financiële verantwoordelijkheid, maar blijf wel een oogje in het zeil houden. Blijf betrokken bij de financiën van je kind en probeer vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.