U verdient een financieel onbezorgde oude dag

Elke ondernemer, zzp’er of DGA verdient financiële rust na jaren hard werken. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om die onbekommerde toekomst te regelen. Maar wacht niet te lang en vraag advies aan iemand met verstand van pensioenzaken!

 

Er zijn diverse mogelijkheden om voor u als ondernemer, zzp'er of DGA een oudedagreserve op te bouwen. U kunt bijvoorbeeld uw jaarruimte benutten, een financiële reserve aanleggen, geld sparen, geld beleggen of vermogen in de onderneming opbouwen. Ook kunt u leningen of de hypotheek aflossen.

Hoeveel vermogen heb ik nodig straks?

Maar welke variant of varianten u ook kiest, ze moeten er uiteindelijk natuurlijk wel voor zorgen dat u na het stopzetten van uw onderneming op ongeveer dezelfde voet kunt doorleven als nu. Een veelgebruikte richtlijn is dat u straks ongeveer 70% van uw laatste inkomen nodig heeft. Maar geen ondernemer is gelijk en belangrijker nog: hoe weet u of uw gespaarde geld of de waarde van uw onderneming u in de toekomst het gewenste pensioen zal opleveren? Om een eerste indruk te krijgen van uw persoonlijke behoeftes is het daarom verstandig ons pensioen-stappenplan een keer te doorlopen. Dat kan u helpen een eerste inzicht te krijgen in uw toekomstige inkomsten en uitgaven.

Banksparen: zakelijk of privé?

Het belastingvoordeel van banksparen hangt samen met uw fiscale jaarruimte en heeft een maximum. Uw jaarruimte hangt af van uw inkomen en hoeveel reserve u voor uw pensioen al heeft opgebouwd. Sparen met mogelijk belastingvoordeel op een geblokkeerde rekening is ook een optie. Zo komt u niet in de verleiding uw pensioenspaarpot ergens anders voor te gebruiken. U doet dit dan als privépersoon. Als u spaart of belegt met een ‘gewone’ spaar- of beleggingsrekening heeft u de vrijheid over uw geld te beschikken wanneer het u uitkomt. Maar voor deze spaarvorm is wel discipline vereist: pas op voor een bijna lege spaarpot als u met pensioen gaat.

Beleggen of sparen met belastingvoordeel

Beleggen of sparen met belastingvoordeel kan ook zónder geld te storten op een geblokkeerde rekening. U brengt dan uw pensioenvoorziening al wel in mindering bij uw belastingaangifte en reserveert op die manier een bedrag voor uw pensioen. Het is dan aan u of u dat geld reserveert in uw onderneming, of dat u dit bedrag meteen overmaakt naar een geblokkeerde rekening zoals de ABN AMRO Pensioenaanvulling of dat u alleen een reserve op papier aanhoudt en uw geld investeert in uw bedrijf.

Nadelen beleggen of sparen met belastingvoordeel

Maar wat u met die reserve ook doet: op het moment dat u met uw bedrijf stopt, moet u wel alle bedragen die u voor uw pensioen heeft gereserveerd, daadwerkelijk als privépersoon afstorten bij een bank of verzekeraar voor een pensioenuitkering (lijfrente). Heeft u het geld op dat moment niet, dan moet u alsnog belasting betalen over de gereserveerde pensioenbedragen. Een nadeel van deze vorm van oudedagsreserve is ook, dat uw pensioen niet veilig is als uw onderneming failliet gaat.

Beleggingsvorm kiezen

Als ondernemer bent u vast wel gewend risico’s te nemen, maar hoeveel risico wilt u nemen met uw pensioengeld? Wilt u het geld voor uw oudedagsvoorziening beleggen dan is het verstandig om daar goed over na te denken. Met onze keuzehulp weet u snel welke vorm van beleggen het beste bij u past.

Vermogen in de onderneming opbouwen

Ook de waarde van uw onderneming (goodwill) en uw bedrijfspand kunt u als pensioen zien. In dat geval is het goed om stil bij de vraag: hoeveel is mijn bedrijf eigenlijk waard en is die waarde voldoende voor het pensioenbedrag dat ik straks nodig heb?

Aflossen hypotheek of leningen

U heeft straks minder pensioen nodig als uw lasten lager zijn. In plaats van pensioen opbouwen, kunt u ook (extra) aflossen op uw hypotheek of op andere leningen, zoals op een doorlopend krediet.

Uw ABN AMRO adviseur: ervaren sparringpartner

De keuze voor een pensioenvorm is niet alleen belangrijk voor uzelf maar ook voor uw dierbaren. U kunt niet vroeg genoeg aan de slag gaan voor het regelen van een financieel onbezorgde oude dag, een afweging die best ingewikkeld kan zijn. Het is dan ook altijd verstandig om even vrijblijvend te sparren met uw ABN AMRO adviseur. Wij hebben verstand van pensioenzaken en helpen u graag vrijblijvend met uw persoonlijke pensioenvragen.

Vermogensadvies

Persoonlijk gesprek over uw vermogen of pensioen

Wat is de beste plek voor uw vermogen, prive of in uw bv? Hoe blijft uw gezin achter bij onverhoopt overlijden? Kunt u eerder stoppen met werken? We helpen u graag met uw vragen. Maak nu een vrijblijvende afspraak met een van onze specialisten.

Wacht u op het nieuwe pensioenakkoord, of onderneemt u nu actie?

Wacht u op het nieuwe pensioenakkoord?

In het pensioenakkoord worden maatregelen voorgesteld die van belang zijn voor de privésituatie van ondernemers. Wat houden deze maatregelen in voor zzp’ers en DGA’s?

Zes tips voor een 'rijk'  leven na uw pensioen

Zes tips voor een 'rijk' leven na uw pensioen

De meeste ondernemers hebben wel nagedacht over hun financiën als ze straks met pensioen gaan. Maar het is minstens zo belangrijk om ook over de emotionele kant na te denken. 

Welke eisen stelt u aan uw opvolger

Welke eisen stelt u aan uw opvolger?

Naast de financiële kant van een bedrijfsoverdracht is het ook belangrijk de juiste opvolger te selecteren. Waar moet u dan op letten?