Sparen, beleggen of allebei?

Beleg alleen met spaargeld dat u kunt missen

De historisch lage spaarrentes zijn voor veel mensen een reden om zich in beleggen te verdiepen. Verwachte rendementen liggen nu eenmaal een stuk hoger dan de huidige spaarrente. Denkt u eraan om te gaan beleggen, maar twijfelt u of het iets voor u is? Lees dan de beleggingstips van vermogensadviseur Mauro.

 

Spaarrente versus verwacht rendement

Wanneer het over rente en rendement gaat, is het verleidelijk om de 2 naast elkaar te zetten. Toch kunt u dat beter niet doen, want ze zijn niet 1-op-1 te vergelijken. U kunt kijken naar de behaalde rendementen in de afgelopen jaren en het verwachte rendement van specifieke beleggingsproducten. Die gegevens schetsen over het algemeen een positief plaatje, maar bedenk dat aan beleggen altijd meer risico’s zitten dan sparen. Hoewel u zelf invloed heeft op de hoeveelheid risico, bestaat er een kans dat u (een deel van) uw inleg kwijtraakt. Daarnaast werpt beleggen vaak pas vruchten af na een langere periode.

Eerst een buffer, dan beleggen

Wilt u proberen om met beleggen vermogen op te bouwen? Denk dan aan Mauro’s belangrijkste tip: ‘Beleg alleen met spaargeld dat u echt kunt missen’. Klinkt logisch, maar wat bedoelt hij daar precies mee? Zorg dat u een ruime spaarbuffer overhoudt om onverwachte tegenslagen op te vangen. Zoals reparaties aan uw huis of auto. Het is dus verstandig om niet al uw spaargeld in beleggingen te stoppen. Sterker nog, veel mensen beginnen tegenwoordig met een klein bedrag.

(Hoe) ga ik beleggen?

Stel, u wilt beginnen met beleggen. Wat is dan een goed startpunt? En hoe weet u welke beleggingsvorm bij u past en bij de manier waarop u leeft en met uw geld omgaat? Stel uzelf de volgende vragen om daar achter te komen:

  1. Wat is uw beleggingsdoel?
  2. Binnen hoeveel tijd wilt u dat doel bereiken?
  3. Hoeveel ervaring heeft u met beleggen?
  4. Accepteert u dat u (een deel van) uw inleg kunt verliezen?
  5. Hoeveel tijd wilt u in beleggen steken?

Heeft u even geen 'Mauro' in de buurt? Beantwoord bovenstaande vragen dan met de online. U ziet direct of beleggen bij u past.

De beste beleggingsvorm kiezen

Nu nog een beleggingsvorm kiezen. Begeleid Beleggen is perfect voor beginners die er weinig tijd en geld in willen steken, maar wel aan de knoppen willen draaien. Vindt u het leuk om er veel actiever mee bezig te zijn en mee controle te hebben? Dan kunt u de beurs op met Zelf Beleggen. En heeft u meer dan € 50.000 om te beleggen dan komt u in aanmerking voor Vermogensbeheer.

Klein beginnen met Begeleid Beleggen

Begeleid Beleggen kan al vanaf € 50. U kiest en wijzigt het meeste zelf: beleggingsdoel, inlegbedrag, doelbedrag en de datum waarop u het geld nodig heeft. Vervolgens kiest u een Profielfonds, van zeer defensief tot zeer offensief. Wanneer u alles heeft ingesteld, beheert een expert het fonds waarin u geld heeft gestoken. De voortgang volgt u in de ABN AMRO app of Internet Bankieren. Als u iets verandert, ziet u meteen wat dat doet met de verwachte opbrengst. Daarnaast kunt u met Begeleid Beleggen op elk moment kosteloos kopen of verkopen.