Naar de navigatie Naar de inhoud

Sparen, beleggen of allebei?


Naar het blogoverzicht

Voor een eerder blog ging ik het pensioengesprek aan met mijn collega en vermogensadviseur Mauro. Niet al mijn gedachten over pensioen bleken te kloppen. Zo dacht ik dat je je inkomen voor later alleen met pensioenproducten, zoals banksparen, kunt aanvullen. Maar ook sparen en beleggen zijn er geschikt voor. Beleggen spreekt me al langere tijd aan, maar ik heb ook zo mijn twijfels. Is het moeilijk en slokt het al mijn vrije tijd op? En heb ik er een grote zak geld voor nodig? Laat diezelfde Mauro nou ook alles weten over beleggen. Dus plande ik opnieuw een Beeldbankierengesprek met hem in. Bent u net als ik in dubio als het om beleggen gaat? Lees verder en kom erachter of het iets voor u is.   

Waarom Beeldbankieren?

Voor het blog Sparen voor uw pensioen? sprak ik Mauro ook al via Beeldbankieren. Hoewel ik eerst eigenlijk op een kantoor wilde afspreken, is het virtuele contact me bijzonder goed bevallen. Vorige keer noemde ik al 3 voordelen: het is gratis, het kan vanuit huis en meekijken op elkaars scherm is mogelijk. Maar er zijn nóg meer voordelen. Hieronder heb ik 3 daarvan voor u op rij gezet. Natuurlijk kunt u ook nog eens de video Hoe werkt een gesprek via Beeldbankieren? bekijken.

  • Kies uw eigen digitale middel. Laptop, tablet of pc; wat u prettig vindt.
  • U hoeft er geen vrij voor te nemen. Spreek af wanneer het ú uitkomt, ook buiten kantoortijden.
  • Het is minstens zo persoonlijk als een afspraak op kantoor. U ziet de adviseur en kiest of hij u ook ziet. 

Beleggen versus sparen

"Beleg alleen met spaargeld dat je echt kunt missen" is Mauro's belangrijkste tip aan mij en u. Beleg dus nooit met uw spaarbuffer. Die reserve heeft u hard nodig mocht er iets kapot gaan waar u niet goed zonder kunt, zoals uw wasmachine of auto. Het is dus beter om niet ál uw spaargeld in beleggingen te stoppen. Maar met de historisch lage rentes van nu haalt u ook niet alles uit uw spaargeld. Staat u net als ik voor de keuze: sparen, beleggen of allebei? Vergelijk dan eerst de voors en tegens eens: 

BELEGGEN SPAREN
Voordelen Nadelen Voordelen Nadelen
Kans op meer opbrengst dan bij sparen Kans op verlies van uw ingelegde geld Zekerheid dat u uw spaargeld houdt Op dit moment zijn de spaarrentes historisch laag
Uw kunt uw ingelegde geld altijd opnemen U betaalt transactiekosten als u uw ingelegde geld opneemt Bij de meeste spaarrekeningen kunt u uw geld vrij opnemen Bij sommige spaarrekeningen kunt u uw geld niet vrij opnemen (bijvoorbeeld bij deposito's)
Met een klein bedrag kunt u al starten Boven een bepaald bedrag aan beleggingen moet u vermogensrendementsheffing betalen in box 3 Met een klein bedrag kunt u al starten Boven een bepaald bedrag aan spaargeld moet u vermogensrendementsheffing betalen in box 3

*Bij Begeleid Beleggen betaalt u geen transactiekosten.

Belasting box 3 die bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.

(Hoe) ga ik beleggen?

Stel, ik wil beginnen met beleggen. Hoe weet ik dan of dat lekker combineert met hoe ik met mijn geld omga? En zo ja, welke beleggingsvorm past bij mij? Om daar achter te komen helpt het om onderstaande vragen te beantwoorden. Mauro loopt ze met mij door.

1. Wat is je doel met beleggen?
2. Binnen hoeveel tijd wil je dat doel bereiken?
3. Hoeveel ervaring heb je met beleggen?
4. Accepteer je de kans op verlies van je inleggeld?
5. Hoeveel tijd wil je in beleggen steken?

Heeft u even geen 'Mauro' in de buurt? Beantwoord de 5 vragen dan met de online Beleggerstool. Die spuugt de 2 beleggingsvormen uit die het beste bij u passen. 

Het voordeel van mijn live verbinding met Mauro is dat hij me extra uitleg geeft. Al kletsend concluderen we dat ik met een gerust hart kan gaan beleggen. Wat maakt mij geschikt? Vooral dat ik de risico's van het spel accepteer en ik geduld heb met de opbouw van meer eigen geld.

Begin goed met Begeleid Beleggen

Om preciezer te zijn: volgens Mauro past Begeleid Beleggen het beste bij mij. De Beleggerstool bevestigt dat. Deze vorm van beleggen is ideaal voor types zoals ik: beginners die weinig tijd en geld in beleggen willen steken, maar wel aan de knoppen willen draaien. Grofweg zijn er 3 beleggingsvormen: u belegt zelf, u laat de bank voor u beleggen en een tussenvorm. 

Begeleid Beleggen is een vorm van zelf beleggen. U kiest en wijzigt het meeste zelf: beleggingsdoel, doelbedrag, datum waarop u het geld nodig heeft, inlegbedrag en Profielfonds. Maar u heeft geen omkijken naar de fondsen waarin u belegt, want dat doen de fondsmanagers voor u. In Internet Bankieren en de Mobiel Bankieren app ziet u de resultaten van uw Profielfonds. Als u iets verandert ziet u meteen wat dat doet met de verwachte opbrengst. U kunt uw beleggingen ten slotte altijd kosteloos kopen of verkopen. 

Eerst basisbehoeften, dan beleggen

Volgens Mauro is het belangrijk dat u uw basisbehoeften veilig stelt voordat u gaat beleggen. Zorg dus eerst voor uw buffer en inkomen voor later. Heeft u dan nog spaargeld over? Daarmee kunt u gaan beleggen. 

Wat mij rest is het pensioen van mijn man door de Pensioencheck te halen. Als blijkt dat onze pensioenen er samen goed voor staan, start ik met Begeleid Beleggen. Twijfelt u nog? Laat de bekendste misverstanden over beleggen wegnemen. Of ga ook gratis in gesprek met Mauro of een van zijn collega's.

 

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO
In samenwerking met: Mauro Trovato, Adviseur Inkomen & Vermogen ABN AMRO

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.