Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Eerder stoppen met werken

Eerder stoppen met werken

Wat zijn de mogelijkheden?

Doorwerken tot uw 69e is misschien niet hoe u het voor zich ziet. Eerder stoppen met werken is voor sommigen een heus doel geworden. Om eerder te kunnen stoppen is geld nodig. Wat zijn nu de mogelijkheden en hoe gaat u het best te werk?

 

Vermogen opbouwen

Een van de manieren om mogelijk eerder te kunnen stoppen met werken is door nu al vermogen te gaan opbouwen. Door dit vermogen te gebruiken vóór uw daadwerkelijke pensionering kunt u dus eerder stoppen met werken. Als u vermogen wilt opbouwen, wat zijn de mogelijkheden?

  • Beleggen. Door te beleggen bestaat de kans dat u rendement behaalt en uw vermogen groeit. De verwachte beleggingsrendementen voor de lange termijn liggen over het algemeen hoger dan de huidige spaarrente. Het kan daarom interessant zijn om een deel van uw spaargeld te gebruiken om te beleggen. Bedenk wel dat het geld dat u belegt echt moet kunnen missen. Zorg daarom eerst voor voldoende spaargeld voor onverwachte kosten. Een nadeel van vermogen opbouwen, is dat u vermogensrendementsheffing betaalt over het gespaarde bedrag. Meer over beleggen.
  • Sparen. Sparen heeft als voordeel dat u veilig vermogen opbouwt, echter is de spaarrente momenteel erg laag. Daarnaast betaalt u ook over het geld op een spaarrekening vermogensrendementsheffing. Meer over sparen.
  • Extra aflossen op de hypotheek. Hoe eerder u de hypotheek heeft afgelost, hoe eerder u geen aflos- en rentekosten meer hebt. Dat verlaagt de maandelijkse lasten, waardoor u minder inkomen nodig heeft. Meer over extra aflossen op de hypotheek.

Pensioen vervroegen

Er zijn mogelijkheden om uw pensioen te vervroegen. Zo kunt u wellicht met uw werkgever overleggen dat u verlofuren opspaart of extra inkoopt. Op die manier kunt u voor uw pensioenleeftijd al stoppen met werken. Dit is niet bij iedere werkgever mogelijk en de aanschaf van verlofuren kan hoge kosten met zich mee brengen. Daarnaast kunt u met pensioensparen en pensioenbeleggen extra pensioen opbouwen met mogelijk belastingvoordeel. Dit geld komt pas vrij wanneer u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, dus voor vervroegd met pensioen gaan heeft u nog een andere bron van inkomsten nodig.

Impact op uw pensioen

U kunt ook overwegen om uw pensioen eerder in te laten gaan. Hiervoor moet u de mogelijkheden onderzoeken bij uw pensioenaanbieder. Let wel: als u uw pensioen vroeger laat ingaan wordt uw pensioenuitkering lager en dat levenslang. Dus belangrijk om dit met een specialist te bespreken. Veel pensioenfondsen bieden online rekentools aan om de gevolgen van eerder in laten gaan van pensioen door te rekenen.

Wanneer u zou kiezen voor het eerder laten ingaan van uw pensioen, al dan niet in combinatie met vermogen dan kan het aanvullen van uw pensioen door middel van pensioensparen of -beleggen een goede aanvulling zijn. Hiermee kunt u namelijk uw pensioen vanaf uw AOW dan weer verhogen.

Tijdelijk stoppen met werken

Kunt u niet wachten tot uw (vervroegde) pensioen ingaat? Dan kunt u ook een pre-pensioen of sabbatical overwegen. Een jaar niet werken, om van het leven te genieten terwijl u nog jong bent. Er zijn werkgevers die hier regelingen voor aanbieden. Maar flink sparen zodat u een halfjaar of een jaar vooruit kan is ook een optie.

Kunt u eerder stoppen met werken?

Het begint bij het in kaart brengen van uw pensioen. Wilt u weten of eerder stoppen met werken mogelijk is voor u? Bereken hier welk bedrag u nodig heeft en hoelang u hiervoor moet sparen. Liever sparren met een gecertificeerd medewerker van ABN AMRO? Plan hier een gesprek in.

Ook interessant voor u

Hoe staat uw pensioen ervoor?

Wij hebben 5 tips op een rij gezet om meer inzicht te krijgen in uw situatie later en grip te krijgen op uw pensioen. Zodat u goed voorbereid bent.

Wat is FIRE en hoe kunt u dit bereiken?

Klinkt eerder stoppen u als muziek in de oren? Ontdek dan hier wat FIRE inhoudt. Wie weet is deze levensstijl iets voor u.

Lees het artikel

Wilt u meer weten over pensioen?

Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.

Naar nieuws en blogs

Vragen over uw persoonlijke situatie?

ABN AMRO

Chatbot Anna

Chat met chatbot Anna. Komt ze er niet uit? Dan neemt een medewerker het gesprek over.

  • Direct antwoord
ABN AMRO

Bel via de app

Bel ons via de app. Dan kunnen we u sneller helpen.

  • Makkelijker en sneller
Callcenter vrouw

Bel de klantenservice

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

  • Houd rekening met een langere wachttijd

Vragen over uw persoonlijke situatie?

ABN AMRO

Chatbot Anna

Chat met chatbot Anna. Komt ze er niet uit? Dan neemt een medewerker het gesprek over.

  • Direct antwoord
ABN AMRO

Bel via de app

Bel ons via de app. Dan kunnen we u sneller helpen.

  • Makkelijker en sneller
Callcenter vrouw

Bel de klantenservice

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

  • Houd rekening met een langere wachttijd