Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Is een flexibel pensioen iets voor u?

Wilt u eerder of later stoppen met werken? Of doorwerken, maar dan wel in deeltijd? Met uw pensioen is meer mogelijk dan u misschien denkt. De meeste pensioenregelingen bieden veel keuzevrijheid. Daar kunt u uw voordeel mee doen.

 

Wat valt er te kiezen?

Dat is afhankelijk van wat er in uw pensioenregeling is afgesproken. Elke regeling heeft zijn eigen mogelijkheden. De meeste pensioenregelingen zijn behoorlijk flexibel. We zetten de volgende keuzemogelijkheden voor u op een rij:

 • deeltijdpensioen
 • hoog/laag-pensioen en laag/hoog-pensioen
 • tijdelijk leven van uw vermogen
 • eerder of later met pensioen
 • maximaal 10% pensioen afkopen
 • partnerpensioen omzetten in ouderdomspensioen
 1. Deeltijdpensioen

  Bij een deeltijdpensioen gaat u voor bijvoorbeeld 1 of 2 dagen per week met pensioen, terwijl u de andere dagen nog doorwerkt.

  Deeltijdpensioen kan interessant zijn als u niet meteen helemaal wilt stoppen met werken. Bijvoorbeeld als u het leuk vindt om gedeeltelijk te blijven werken of omdat het in financieel opzicht nodig is, maar dan niet 5 dagen per week. Dat sluit ook goed aan bij de maatschappelijke trend om langer aan het werk te blijven. Als u minder gaat werken, gaat uw salaris natuurlijk omlaag. Door met deeltijdpensioen te gaan, kunt u dit inkomensverlies voor een gedeelte beperken.

  Een voorbeeld: Marcello werkt 5 dagen per week tot hij 67 jaar oud wordt. Hij heeft een inkomen van € 60.000 bruto per jaar. Als hij 67 jaar is, wil hij volledig stoppen met werken. Dan ontvangt hij een pensioen van € 33.500 bruto per jaar. 

  Nu overweegt Marcello om 3 dagen per week te gaan werken in de periode vanaf 63 jaar tot 67 jaar. Hij wil zijn inkomen dan aanvullen met een deeltijdpensioen. Wat zijn de financiële gevolgen?

   
  Inkomen 5 dagen werken 3 dagen werken, 2 dagen deeltijdpensioen
  Bruto € 60.000 € 46.500 (€ 36.000 loon en € 10.500 deeltijdpensioen)
  Netto € 41.000 € 35.000

  Doordat Marcello een deeltijdpensioen opneemt, ontvangt hij vanaf 67 jarige leeftijd een lager pensioen van € 29.500 bruto per jaar.

 2. Hoog/laag-pensioen of laag/hoog-pensioen

  Een hoog/laag-pensioen betekent dat u in de eerste 5 of 10 jaar meer pensioen krijgt en daarna minder pensioen ontvangt. De wetgever heeft hier wel spelregels aan verbonden: de hoge uitkering mag maximaal een derde hoger zijn dan de lage uitkering. Bij een laag/hoog-pensioen is het precies omgekeerd: u krijgt de eerste jaren een lagere uitkering en vervolgens levenslang een hogere uitkering.

  Een hoog/laag-pensioen kan interessant zijn als u bijvoorbeeld aan het begin van uw pensioen meer inkomen nodig heeft dan later. Bijvoorbeeld omdat u in uw eerste pensioenjaren meer geld nodig heeft om te reizen of andere activiteiten te ondernemen. Ook als u verwacht minder lang te leven dan gemiddeld, kan een hoog/laag-pensioen aantrekkelijk zijn.

  Een laag/hoog-pensioen kan juist interessant zijn, als u bijvoorbeeld nog in deeltijd wilt werken of als u verwacht langer dan gemiddeld te leven. Ook als u een aantal jaren geheel of gedeeltelijk wilt leven van uw vermogen, kan een laag/hoog pensioen financieel interessant zijn. Daarover leest u hieronder meer.

 3. Tijdelijk leven van uw vermogen

  Vanaf de AOW-leeftijd gaat u tot een belastbaar inkomen van € 37.149 minder inkomstenbelasting in de eerste belastingschijf van box 1 betalen. U betaalt dan geen AOW-premie (17,9%) meer, waardoor het belastingtarief in de eerste belastingschijf daalt van 36,93% naar 19,03%. Door vóór uw AOW-leeftijd nog geen pensioen uit te laten keren en tijdelijk te leven van uw vermogen, wordt later uw pensioen vaak geheel of gedeeltelijk lager belast. 

  Als u tijdelijk leeft van uw vermogen, kan uw vermogen afnemen. Hierdoor betaalt u mogelijk minder belasting over uw vermogen in box 3. Als u overweegt om uw vermogen in te zetten voor uw levensonderhoud, moet u wel rekening houden met het gemiste rendement van uw vermogen.

 4. Eerder of later met pensioen

  U kunt uw pensioen eerder of later laten ingaan. Bij de meeste pensioenregelingen is het geen probleem om eerder met pensioen te gaan. Wel is er vaak een ondergrens, bijvoorbeeld 60 jaar. Als u eerder met pensioen gaat, krijgt u uiteraard een lagere uitkering. In de praktijk valt uw pensioenuitkering ongeveer 7% lager uit voor elk jaar dat u eerder met pensioen gaat en u uw pensioen eerder laat ingaan. 

  Het is ook mogelijk om uw pensioen later te laten ingaan. Dat kan tot uiterlijk 5 jaar na uw AOW leeftijd. U ontvangt dan een hogere pensioenuitkering. Het kan dan nodig zijn dat u langer doorwerkt. Zijn er mogelijkheden en bent u bereid dat te doen?

 5. Maximaal 10% pensioen afkopen

  In 2020 hebben sociale partners en de overheid definitief een akkoord bereikt over een ingrijpende vernieuwing van het pensioenstelsel. Als onderdeel van dit pensioenakkoord krijgen werknemers, waaronder DGA’s, vanaf waarschijnlijk 1 juli 2023 een nieuwe pensioenkeuze erbij. Dan krijgt u het recht om eenmalig tot maximaal 10% van de waarde van het opgebouwde ouderdomspensioen in één keer op te nemen. Het betreft hier een gedeeltelijke afkoop van pensioen. Pensioenuitvoerders moeten aan een verzoek tot afkoop meewerken.

 6. Partnerpensioen omzetten in ouderdomspensioen

  Als u komt te overlijden ontvangt uw partner vaak partnerpensioen. U en uw partner kunnen samen besluiten dat bij uw overlijden uw partner geen of minder partnerpensioen ontvangt. In ruil daarvoor ontvangt u een hoger ouderdomspensioen. Het omgekeerde is ook (beperkt) mogelijk.

  Bekijk wat de financiële gevolgen voor uw partner zijn, als u de eerste dag nadat u gestopt bent met werken komt te overlijden. Is uw partner jonger? Dan is het vaak minder gunstig om partnerpensioen uit te ruilen tegen een hoger ouderdomspensioen. Is uw partner ouder? Of heeft uw partner voldoende vermogen om van te leven na uw overlijden? Dan kunt u overwegen om (een deel van) het partnerpensioen om te zetten in een hoger ouderdomspensioen.

 

Conclusie

De meeste pensioenregelingen zijn behoorlijk flexibel. Vraag bij uw pensioenuitvoerder wat de mogelijkheden zijn. Meestal kunt u tenminste 1 keer gratis laten uitrekenen wat bijvoorbeeld een deeltijdpensioen of een hoog/laag-pensioen u oplevert. Een financieel adviseur is de aangewezen persoon om voor u te berekenen wat de financiële gevolgen zijn van de verschillende mogelijkheden.

Verder praten over uw situatie

Bij beslissingen over uw pensioen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De medewerkers van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Zij kunnen u informeren over de pensioenoplossingen die ABN AMRO aanbiedt zodat u de beste oplossing voor uw situatie kunt kiezen.

Ook interessant voor u

Pensioen: wat krijg ik straks?

Als u uw AOW-leeftijd heeft bereikt, krijgt u van de overheid een AOW-uitkering. Maar wat krijgt u nog meer?

Hoe staat mijn pensioen ervoor?

Met de pensioencheck krijgt u gemakkelijk en snel een kijkje in uw pensioensituatie. Zo weet u of het verstandig is om nog extra te sparen.

Hoe bouw ik extra pensioen op?

Hoe eerder u begint met het aanvullen van uw pensioen, hoe beter. Bijvoorbeeld door banksparen met mogelijk belastingvoordeel.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij onze meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.
Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.