Een pensioengat, wat nu?

Zo vult u uw pensioengat aan

Het pensioen dat u later krijgt, is vaak minder dan het inkomen dat u nu verdient. Terwijl uw vaste lasten misschien gelijk blijven. Als u na uw pensioen minder dan 70% van uw laatstverdiende salaris ontvangt, heeft u een 'pensioengat'. Dit ontstaat als u over een bepaalde periode geen pensioen opbouwt.

 

Waaruit bestaat mijn pensioen?

Ieder jaar dat u tussen uw 15e en uw pensioendatum Nederlands ingezetene bent, bouwt u in de meeste gevallen AOW-pensioen op. U ontvangt uw AOW als vaste uitkering.

Via uw werkgever(s) bouwt u een werkgeverspensioen op. De hoogte hangt onder meer af van uw salaris, het aantal jaren dat u deelneemt in een (collectieve) pensioenregeling en het soort regeling.

Verder kunt u uw pensioen aanvullen met uw spaargeld, aandelen, of Lijfrente.

Heb ik een pensioengat?

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien hoe u ervoor staat. U logt in met uw DigiD en de site rekent voor u uit wat u per maand krijgt als u met pensioen gaat. Die berekening gebeurt aan de hand van de AOW waar u recht op heeft en uw opgebouwde werkgeverspensioen.

Is het bedrag dat uit de berekening komt minder dan 70% van wat u nu per maand verdient? Dan heeft u waarschijnlijk een pensioengat.

Let op: heeft u een eigen aanvullend vermogen? Dan houdt de rekentool op de website daar geen rekening mee. Onze adviseurs kunnen u eventueel helpen met het berekenen van uw situatie.

Hoe ontstaat een pensioengat?

Een pensioengat ontstaat als u over een bepaalde periode geen pensioen opbouwt. Bijvoorbeeld omdat u een tijdlang parttime of als zelfstandige werkt, thuis voor de kinderen zorgt of in het buitenland woont.

Bent u na uw 25e begonnen met werken, stopt u eerder met werken, bent u gescheiden, heeft u een variabel inkomen of onbetaald verlof opgenomen? Dan is de kans groot dat u een pensioengat heeft.

Daarnaast komt het geregeld voor dat een pensioenregeling niet optimaal is. Ook in die gevallen bestaat de kans dat u een pensioengat heeft.

Hoe vul ik mijn pensioengat aan?

U vult het pensioengat aan door extra te sparen. Veel mensen vinden het lastig zelf extra te sparen voor hun pensioen. Maar als u dit nu niet doet, wordt het steeds moeilijker om het pensioengat te verkleinen. U kunt bijvoorbeeld, met belastingvoordeel, (aanvullend) sparen of beleggen voor een pensioen via een lijfrenteverzekering of bankspaarproduct. Zo kunt u later blijven doen wat u gewend bent.

Maak een afspraak met een adviseur

Uw persoonlijke situatie bepaalt wat het beste bij u past. Onze adviseur neemt graag samen met u uw wensen en mogelijkheden door. U krijgt altijd een totaaladvies, waarin we rekening houden met onvoorziene omstandigheden, zoals arbeidsongeschiktheid of overlijden. Het oriëntatiegesprek is gratis.

Ook interessant voor u

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Hoe ziet uw pensioen eruit? Zet voor u zelf op een rijtje wat u later denkt uit te geven. Dit artikel helpt u daarbij.

Hoe bouw ik extra pensioen op?

Hoe eerder u begint met het aanvullen van uw pensioen, hoe beter. Bijvoorbeeld door banksparen met mogelijk belastingvoordeel.

Hoe bereken ik mijn jaarruimte?

Heeft u in een bepaald jaar te weinig pensioen opgebouwd bij uw werkgever? Dan kunt u gebruikmaken van uw jaarruimte.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij onze meestgestelde pensioenvragen.
Wordt teruggebeld

Wij bellen u

Op werkdagen tussen 8.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 uur en 17.30 uur. Tegen lokaal tarief.
 
Bel 0900-9215
Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Wordt teruggebeld

Bel ons direct

Op werkdagen tussen 8.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 uur en 17.30 uur. Tegen lokaal tarief.

Bel 0900-9215

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.