Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Vrouw leunend op werktafel met bedenkelijke blik

Een pensioengat, wat nu?

Zo vult u uw pensioengat op

Als u te weinig pensioen heeft opgebouwd voor voldoende inkomen later, dan heeft u een pensioengat. Hoeveel inkomen u later nodig heeft is voor iedereen verschillend. Als vuistregel wordt gerekend op 70% van uw laatst verdiende salaris. Dit verschilt per situatie, iedereen heeft andere behoeften en inkomsten.

 

Waaruit bestaat mijn pensioen?

Ieder jaar dat u tussen uw 15e en uw pensioendatum Nederlands ingezetene bent, bouwt u in de meeste gevallen AOW-pensioen op. U ontvangt uw AOW als vaste uitkering.

Via uw werkgever(s) bouwt u een werkgeverspensioen op. De hoogte hangt onder meer af van uw salaris, het aantal jaren dat u deelneemt in een (collectieve) pensioenregeling en het soort regeling.

Verder kunt u uw pensioen aanvullen met uw spaargeld, aandelen, of Lijfrente.

Heb ik een pensioengat?

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien hoe u ervoor staat. U logt in met uw DigiD en de site rekent voor u uit wat u per maand krijgt als u met pensioen gaat. Die berekening gebeurt aan de hand van de AOW waar u recht op heeft en uw opgebouwde werkgeverspensioen.

Is het bedrag dat uit de berekening komt minder dan 80% van wat u nu per maand verdient? Dan heeft u waarschijnlijk een pensioengat.

Let op: heeft u een eigen aanvullend vermogen? Dan houdt de rekentool op de website daar geen rekening mee. Onze gecertificeerde medewerkers kunnen u eventueel helpen met het berekenen van uw situatie.

Hoe ontstaat een pensioengat?

Een pensioengat ontstaat als u over een bepaalde periode geen pensioen opbouwt. Bijvoorbeeld omdat u een tijdlang parttime of als zelfstandige werkt, thuis voor de kinderen zorgt of in het buitenland woont.

Bent u na uw 25e begonnen met werken, stopt u eerder met werken, bent u gescheiden, heeft u een variabel inkomen of onbetaald verlof opgenomen? Dan is de kans groot dat u een pensioengat heeft.

Daarnaast komt het geregeld voor dat een pensioenregeling niet optimaal is. Ook in die gevallen bestaat de kans dat u een pensioengat heeft.

Hoe vul ik mijn pensioengat aan?

U vult het pensioengat aan door extra te sparen. Veel mensen vinden het lastig zelf extra te sparen voor hun pensioen. Maar als u dit nu niet doet, wordt het steeds moeilijker om het pensioengat te verkleinen. U kunt bijvoorbeeld, met belastingvoordeel, (aanvullend) sparen of beleggen voor een pensioen via een lijfrenteverzekering of bankspaarproduct. Zo kunt u later blijven doen wat u gewend bent.

Maak een afspraak met een gecertificeerde medewerker

Uw persoonlijke situatie bepaalt wat het beste bij u past. Onze gecertificeerde medewerker neemt graag samen met u uw wensen en mogelijkheden door. U krijgt altijd een totaaloverzicht, waarin we rekening houden met onvoorziene omstandigheden, zoals arbeidsongeschiktheid of overlijden. Het oriëntatiegesprek is gratis.

Ook interessant voor u

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Hoe ziet uw pensioen eruit? Zet voor u zelf op een rijtje wat u later denkt uit te geven. Dit artikel helpt u daarbij.

Hoe bouw ik extra pensioen op?

Hoe eerder u begint met het aanvullen van uw pensioen, hoe beter. Bijvoorbeeld door banksparen met mogelijk belastingvoordeel.

Hoe bereken ik mijn jaarruimte?

Heeft u in een bepaald jaar te weinig pensioen opgebouwd bij uw werkgever? Dan kunt u gebruikmaken van uw jaarruimte.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij onze meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.
Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.