Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Oudedagsreserve (OR)

De oudedagsreserve is sinds 1 januari 2023 afgeschaft. De tot en met 2022 opgebouwde OR kunt u nog wel gebruiken voor uw oudedagsvoorziening, door bijvoorbeeld een lijfrente aan te kopen.

 

Met de oudedagsreserve reserveerde u een deel van uw winst voor uw oudedagsvoorziening. Door het afschaffen van de regeling kunt u sinds 1 januari 2023 geen bedragen meer toevoegen aan een bestaande OR. De opgebouwde OR kunt u wel op een voor u geschikt moment omzetten in een lijfrente. Bijvoorbeeld door het bedrag af te storten naar Pensioenaanvulling.

Apart zetten

De oudedagsreserve is een bedrag dat u apart mocht zetten om te sparen voor uw pensioen. Over dat bedrag hoefde u geen belasting te betalen. Uiteindelijk moet u in de toekomst nog wel belasting betalen over het totaal gereserveerde bedrag aan OR. Het is daarom belangrijk het geld echt apart te zetten op een spaarrekening of af te storten in een lijfrente. Bijvoorbeeld met Pensioenaanvulling.

Bij pensionering

Als u stopt met uw onderneming, bijvoorbeeld bij uw pensionering, wordt ook uw opgebouwde oudedagsreserve (gedeeltelijk) opgeheven. De bedragen waarover u uitstel van belastingheffing hebt gekregen, worden nu bij uw winst geteld.

Tegenover de winstbijtelling staat de aftrek van het bedrag dat u afgestort heeft in een lijfrente. Over dat bedrag betaalt u dan nog geen belasting. De belastingheffing vindt pas plaats over de (toekomstige) lijfrente-uitkeringen. Valt u tijdens de uitkeringsfase in een lagere belastingschijf? Dan kunt u ook belastingvoordeel hebben.

Ook interessant voor u

Pensioen: wat krijg ik straks?

Als u uw AOW-leeftijd heeft bereikt, krijgt u van de overheid een AOW-uitkering. Maar wat krijgt u nog meer?

Pensioenaanvulling voor zzp'ers

U bent eigen baas, dus regelt u ook uw eigen pensioen. Dat kunt u bij ABN AMRO op verschillende manieren zelf ondernemen.

Ondernemers en pensioen

Ondernemers hebben verschillende mogelijkheden om als privépersoon hun pensioen te regelen. Lees er meer over.

Vermogensadvies

Persoonlijk gesprek over uw pensioen?

Stelt u starten met pensioen opbouwen steeds weer uit? Wij begrijpen dat het regelen van uw pensioen een grote opgave kan zijn. Daarom staan wij voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en uw persoonlijke wensen en mogelijkheden te bespreken. Maak nu een afspraak met een medewerker.