Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man betaald bij kassa

Het verschil tussen sparen en banksparen

Sparen voor uw pensioen

Sparen voor een aanvulling op uw pensioen kan op verschillende manieren. Denk aan banksparen, ofwel fiscaal sparen, op een geblokkeerde rekening met mogelijk belastingvoordeel. Of kies voor sparen op een 'normale' spaarrekening, waarbij uw geld vrij opneembaar blijft.

 

Banksparen: mogelijk belastingvoordeel en hogere rente

Banksparen is zelf sparen voor (extra) pensioen op een geblokkeerde rekening. Zo komt u niet in de verleiding om tussentijds geld op te nemen. U mag jaarlijks tot maximaal uw jaarruimte en/of reserveringsruimte sparen en uw inleg aftrekken in uw belastingaangifte. Bovendien hoeft u geen vermogensrendementsheffing te betalen over uw geld op een bankspaarrekening. 

Met het gespaarde geld koopt u een uitkering aan. Dit kan al voordat u uw AOW-leeftijd bereikt heeft of tot uiterlijk 5 jaar na het bereiken van uw AOW-leeftijd. Omdat het geld langere tijd op de bankspaarrekening staat, krijgt u doorgaans een hogere rente dan op een 'normale' spaarrekening. Banksparen kan bij ABN AMRO met Pensioenaanvulling met een variabele rente van 1,60% .

 

Sparen: spaargeld vrij opneembaar

U kunt ook op een 'normale' spaarrekening sparen voor (extra) inkomen voor later. Het spaargeld blijft dan vrij opneembaar en u hoeft het niet verplicht voor uw pensioen te gebruiken. Helaas krijgt u momenteel erg weinig rente en betaalt u jaarlijks vermogensrendementsheffing als u meer dan  € 57.000 (2023) aan spaargeld heeft. Bovendien is de inleg niet aftrekbaar van uw inkomstenbelasting.

Spaarrentes vergelijken

Spaarrekening Maximale variabele rente Basisrente Bonusrente
Banksparen voor pensioenaanvulling 1,60%   1,60% n.v.t.
Direct Sparen 1,25% 1,25% n.v.t.
Vermogens Spaarrekening 1,25% 1,25% 0,00%

Boven € 1.000.000 wordt geen rente vergoed. Alle getoonde rentes zijn gebaseerd op rente op jaarbasis.

Bij sommige rekeningen ligt de maximale spaarrente hoger dan de basisrente. Deze rekeningen bieden u een bonusrente als u voldoet aan bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld een minimaal saldo of dat uw geld minimaal een kwartaal op de rekening moet staan. Voldoet u aan de voorwaarden, dan ontvangt u de maximale spaarrente op die spaarrekening. Voldoet u niet aan de gestelde voorwaarden, dan krijgt u alleen de basisrente.

De voor- en nadelen op een rij


Gewone spaarrekening Bankspaarrekening
1. Belasting Op een gewone spaarrekening betaalt u vermogensbelasting als u meer dan € 57.000 (2023)  aan spaargeld heeft. Uw inleg is tot maximaal uw jaarruimte en/of reserveringsruimte aftrekbaar bij uw belastingaangifte. Ook betaalt u geen vermogensrendementsheffing over het geld op uw bankspaarrekening. U betaalt pas belasting op het moment dat u uw eerste uitkering krijgt.
2. Doel U kunt sparen voor elk doel. U spaart voor een aanvulling op uw pensioen.
3. Hoogte spaarbedrag U bepaalt zelf hoeveel en wanneer u spaart. U kunt geld storten tot maximaal uw jaarruimte en/of reserveringsruimte.
4. Opnemen U kiest zelf wanneer u het geld opneemt. Het moment van uitkeren hangt samen met uw AOW-leeftijd. U kunt uw geld tussentijds alleen bij langdurige arbeidsongeschiktheid opnemen.
5. Rente De rente die u ontvangt, is over het algemeen lager dan bij banksparen. De rente op de Pensioenaanvulling is op dit moment 1,60% .
6. Kosten Geen kosten. U betaalt € 40 om de rekening online te openen.
7. Bij overlijden Het geld is vrij beschikbaar voor uw erfgenamen. Het geld op uw Pensioenaanvulling is voor uw erfgenamen. Zij krijgen dit bedrag niet in één keer, maar in periodieke uitkeringen.

Lees meer over sparen Lees meer over banksparen
Mobiele telefoon bellen

Ook interessant voor u

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Hoe ziet uw pensioen eruit? Zet voor u zelf op een rijtje wat u later denkt uit te geven. Dit artikel helpt u daarbij.

Hoe bouw ik extra pensioen op?

Hoe eerder u begint met het aanvullen van uw pensioen, hoe beter. Bijvoorbeeld door banksparen en/of pensioenbeleggen met mogelijk belastingvoordeel.

Wilt u meer weten over pensioen?

Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.