Naar de navigatie Naar de inhoud

Heb ik genoeg inkomen als ik met pensioen ga?

Voor veel mensen is het lastig te bepalen hoeveel pensioeninkomen ze nodig hebben als ze stoppen met werken. De overheid hanteert als richtlijn 75% van het gemiddeld verdiende salaris.

 

Stappenplan

Aangezien het een algemene richtlijn is, moet u zich afvragen of dat genoeg is. En ook of uw pensioen wel uitkomt op 75% van uw gemiddelde salaris. Dat is namelijk helemaal geen zekerheid, zelfs al heeft u via uw werkgever altijd pensioen opgebouwd. 

Om een indruk te krijgen of u op de goede weg zit naar een financieel onbezorgd pensioen doorloopt u onderstaande stappen. Dit stappenplan geeft u inzicht in uw toekomstige inkomsten en uitgaven.

 

Uw inkomsten als u met pensioen bent

 1. Check allereerst op mijnpensioenoverzicht.nl wat u nu al aan pensioen heeft opgebouwd en wat uw te bereiken pensioen is (daarvoor heeft u uw DigiD nodig). 
 2. Bedenk of u al eens een lijfrente, een koopsompolis of een ander spaarproduct heeft afgesloten en zoek deze polissen op. Wat keren deze producten bij uw pensionering uit? 
 3. Op uw uniforme pensioenoverzicht (UPO) geeft de Factor A (helemaal aan het einde van het overzicht) aan hoeveel uw pensioen is gestegen in het betreffende jaar. De factor A heeft u nodig voor het berekenen van de jaarruimte of reserveringsruimte. Heeft u jaarruimte of reserveringsruimte, dan heeft u een pensioentekort. Zo'n tekort ontstaat in de volgende gevallen:

  - uw werkgever heeft geen of een redelijke pensioenregeling;
  - u heeft een leaseauto;
  - u bent van werkgever veranderd;
  - u heeft een tijd in het buitenland of niet gewerkt;
  - u bent ondernemer of zzp’er.

  Alleen als u een pensioentekort heeft, kunt u met fiscaal voordeel sparen voor extra pensioen. Het is dan handig om eerst uw jaarruimte te berekenen aan de hand van de Factor A op uw UPO. Zo weet u met welk bedrag u kunt gaan sparen.
 4. Misschien heeft u een eigen woning waarvan u de hypotheekschuld kunt aflossen. Als u van plan bent te verhuizen naar een huurwoning of een kleinere woning, komt er geld vrij. Dat kunt u weer gebruiken als aanvulling op uw pensioeninkomen. 
 5. Kijk of u (een deel van) uw spaargeld (of beleggingsportefeuille) kunt gebruiken als aanvulling op uw pensioeninkomen of dat u het achter de hand wilt houden voor onvoorziene uitgaven. 
 6. Misschien wilt u nog wel een paar jaar blijven werken. Maak dan een inschatting van uw inkomen.

 

Uw uitgaven als u met pensioen bent

 1. Maak een overzicht van uw huidige (vaste) lasten. Denk daarbij aan:

  - huur of hypotheek (ook onderhoud)
  - verzekeringen
  - energie en lokale lasten
  - auto of trein
  - abonnementen (telefoon, tijdschriften, hobby)
  - boodschappen, kleding, cadeaus, huisdieren
  - vrije tijd
  - spaarpotje voor onvoorziene uitgaven
  - kosten van de kinderen

  Op de website van het onafhankelijke voorlichtingsinstituut Nibud vindt u de pensioenschijf van vijf. Deze tool brengt uw inkomsten en uitgaven overzichtelijk in beeld. 
 2. Denk ook na over uw plannen als u met pensioen gaat. Wilt u verhuizen, nieuwe (kostbare) hobby’s oppakken, reizen, een (andere) auto kopen, uw leven voortzetten zoals het was? En zijn deze plannen van invloed op uw uitgaven?

 

Verandering in uw persoonlijke situatie

Het overzicht van uw inkomsten en uitgaven is een momentopname. Er kan nog van alles veranderen in uw leven, zeker als het nog wat langer duurt voor u met pensioen gaat. Check daarom uw situatie op het moment dat: 

 • u bij een andere werkgever aan de slag gaat;
 • uw pensioenregeling verandert;
 • uw arbeidsvoorwaarden veranderen;
 • u gaat ondernemen;
 • u naar het buitenland gaat;
 • u gaat scheiden;
 • uw partner overlijdt;
 • u arbeidsongeschikt raakt;
 • en u uw baan verliest.
 

Vergelijk uw inkomsten met uw uitgaven

Met bovenstaande stappen heeft u een goed beeld gekregen van uw te verwachten inkomsten en uitgaven. Mooi als dit op elkaar aansluit. Fantastisch als u meer inkomsten heeft dan u verwacht uit te geven. En in actie komen als u verwacht meer uit te gaan geven dan u aan inkomsten heeft. 

Heeft u vragen of komt u er niet uit, vraag dan een gratis oriënterend gesprek aan met een van onze adviseurs over de mogelijkheden om voor extra pensioen te sparen.

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.