Naar de navigatie Naar de inhoud

Top 5 leendoelen

Geld lenen kost geld

29 maart 2017 

Wist u dat 1 op de 5 Nederlanders geld leent? Dat blijkt uit onderzoek dat we samen met GfK deden. Wie zijn deze mensen? En waar lenen ze voor? Van het kopen van een auto tot het lenen voor een vakantie. In dit blog zetten we de belangrijkste leendoelen voor u op een rij.

1. Autofinanciering

Daar staat ie, op Marktplaats! Open dak, leren bekleding en precies in dat racewagen rood dat u zo mooi vindt. Nu rijst de vraag: spaargeld gebruiken of lenen? Uit eerder onderzoek blijkt dat 15% van Nederlanders zijn spaarvarken stukslaat voor een heilige koe. En toch wordt er meer geleend. Bijna 19% van de ondervraagden geeft aan te lenen voor een auto. Dit zijn vooral gezinnen zonder kinderen (21,4%). Ook in de leeftijdscategorie 35 – 54 jaar is autofinanciering een belangrijk leendoel (21,8%).

Lenen voor een verbouwing, belangrijk leendoel gezin zonder kinderen
Lening oversluiten, populair onder alleenstaanden

2. Aflossen van een bestaande schuld

Een openstaand bedrag op de creditcard, een afbetaling bij de Wehkamp, een lening bij een andere bank of bij familie of vrienden. Uit ons onderzoek blijkt dat meer dan 12% van de ondervraagden een lening gebruikt om een bestaande schuld af te lossen. Daarmee staat dit leendoel op de tweede plaats in onze top 5. Onder alleenstaanden is dit zelfs leendoel nummer 1 (19,2%). 

3. Geen specifiek doel

Maar liefst 11,8% van de ondervraagden geeft aan geen specifiek doel te hebben voor hun lening. Het kan natuurlijk zijn dat deze mensen gewoon wat geld achter de hand willen hebben. Of dat ze voor meerdere uitgaven willen lenen. En hoewel dat gissen blijft, staat dit leendoel op plaats 3 in onze leendoelen top 5. Vooral alleenstaanden geven aan dat ze geen specifiek leendoel hebben (15,9%). 

4. Lenen voor een verbouwing

Eindelijk die extra kinderkamer op zolder, dankzij die dakkapel. Of ruimte voor dat kookeiland omdat u heeft uitgebouwd. Iets meer dan 10% van de ondervraagden leent voor een verbouwing. Hiermee zien we dit leendoel terug op plek 4. Vooral gezinnen met kinderen lijken op zoek naar extra leefruimte, of een upgrade van hun woning. Onder deze groep staat het lenen voor een verbouwing op de tweede plaats (12%) en 11,5% van hen is tussen de 35 en 54 jaar. 

autofinanciering meest populaire lening bij gezinnen

5. Lenen voor een vakantie

Op safari in Zuid-Afrika, kamperen aan de Dordogne of een luie all-inclusive in Griekenland. Uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders in 2015 grofweg 15 miljard euro uitgaven aan vakanties. Ons onderzoek met het Gfk laat zien dat de vakantie ook een populair leendoel is. Iets meer dan 9% van de ondervraagden zegt te lenen voor de vakantie. Het populairst is dit leendoel onder alleenstaanden (11,8%) en 55-plussers (11,6%).

Vragen over geld lenen? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Neem contact met ons op

Uw bestaande lening wijzigen?

U regelt het zelf via Internet Bankieren

lening aanpassen kan eenvoudig online

Wilt u wat meer kunnen lenen? Bijvoorbeeld omdat uw verbouwing duurder uitvalt? Of wilt u uw lening juist verlagen, beëindigen of op een andere manier wijzigen? U regelt het eenvoudig zelf via Internet Bankieren.