Naar de navigatie Naar de inhoud

Bureau Krediet Registratie (BKR)

Geld lenen kost geld

Wat is BKR en wat doet het?

Het BKR houdt gegevens bij van mensen die een lening hebben of hebben gehad in de afgelopen 5 jaar. Op het moment dat u de lening sluit, krijgt u een positieve BKR-registratie. Dit geeft alleen dat u een krediet heeft. Als u uw lening op tijd terugbetaalt, laat dit zien dat u verantwoord omgaat met uw verplichtingen. Dat is gunstig als u een nieuwe lening aanvraagt. Als u uw lening niet op tijd terugbetaalt, krijgt u negatieve registratie bij het BKR. Dit geldt ook voor producten die niet geregistreerd staan zoals bijvoorbeeld uw hypotheek. Er is dan sprake van een negatieve BKR-registratie. Zodra er geen achterstand meer is, herstelt het BKR de melding.

Wat wordt er geregistreerd en wat niet?

Als u geld leent, meldt een kredietverstrekker uw gegevens aan bij het BKR. Dit geldt voor leningen vanaf een bedrag van € 250,-. Maar welke gegevens en leningen staan er geregistreerd?

Uw gegevens

Het BKR houdt de volgende gegevens over u en uw leningen bij:

 • Uw naam
 • Uw adres
 • Uw geboortedatum
 • Soort lening
 • Hoogte van de lening
 • Eerste en laatste maand van de aflossing

Welke leningen wel?

Het BKR registreert alle leningen vanaf € 250,- met een looptijd van minimaal 1 maand. Zoals:

 • Persoonlijke Leningen
 • Doorlopende Kredieten
 • Creditcardlimieten
 • Roodstandlimieten.

Welke leningen niet?

De volgende schulden registreert het BKR niet:
 • Uw studieschuld
 • Huurachterstand
 • Uw betalingsachterstand bij energieleveranciers
 • Uw hypotheek, alleen bij betalingsachterstand
 • Schuld bij providers van mobiele telefonie
 • Leningen bij familie.

Hoelang geregistreerd?

Uw BKR-registratie blijft na beëindiging nog 5 jaar zichtbaar. Gedurende deze 5 jaar kunnen andere kredietverstrekkers zien dat u een lening heeft gehad.

Wanneer geregistreerd?

Pas als u een betalingsachterstand oploopt op uw lening krijgt u een negatieve BKR-registratie. Wij melden het, als de achterstand is opgelopen tot 60 of 90 dagen. Dit is afhankelijk van de soort lening.

Wilt u uw BKR registratie inzien?

Wilt u weten hoe u bij het BKR geregistreerd staat? U kunt uw eigen gegevens zelf opvragen. Dan ziet u al uw kredieten en leningen die u heeft afgesloten en eventuele betalingsachterstanden. Bent u klant bij ABN AMRO? Dan kunt u ook alle gegevens die het BKR over u heeft geregistreerd opvragen bij een van onze bankkantoren. Dit kost € 4,95. Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen. 

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met een BKR registratie?

Bij het plaatsen van een BKR registratie houden wij ons aan de regels van het BKR. Bij het verwerken van gegevens kan er helaas wel eens iets mis gaan. Als u het niet eens bent met een BKR registratie op uw naam dan onderzoeken wij of wij ons aan het reglement van het BKR hebben gehouden. Wij behandelen iedere navraag over een BKR registratie hetzelfde. U hoeft hiervoor geen dure jurist of advocaat in de arm te nemen.

Dien uw navraag kosteloos in.

Bent u het niet eens met de uitkomst van uw navraag, dan kunt u kosteloos tegen de uitkomst in beroep gaan bij klachtenmanagement. De afdeling klachtenmanagement bekijkt uw navraag nogmaals en gaat na of uw navraag volledig en juist is afgehandeld.

Bent u het niet eens met het antwoord van klachtenmanagement? Dan kunt u naar de geschillencommissie van het BKR. De kosten hiervan zijn € 50,-. Deze kosten krijgt u terug, als u in het gelijk wordt gesteld.

Wij vergoeden geen kosten voor een jurist of advocaat die u inschakelt om een klacht in te dienen.

Extra aflossen op uw lening

Hoe sneller u uw lening aflost, hoe minder die u kost. Dus heeft u onverwachts geld over? Dan kan het verstandig zijn om uw lening geheel of gedeeltelijk af te lossen.

 

Lening aanvragen?

Zoekt u een verantwoorde lening met een voordelige rente? Of wilt u zelf berekenen hoeveel u kunt lenen? Wij helpen u graag met het vinden van de juiste lening. Zo sluit u de lening af die past bij uw persoonlijke situatie.

Vragen over geld lenen? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Neem contact met ons op

Uw bestaande lening wijzigen?

U regelt het zelf via Internet Bankieren

lening aanpassen kan eenvoudig online

Wilt u wat meer kunnen lenen? Bijvoorbeeld omdat uw verbouwing duurder uitvalt? Of wilt u uw lening juist verlagen, beëindigen of op een andere manier wijzigen? U regelt het eenvoudig zelf via Internet Bankieren.