Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

vrouw online aan het shoppen

Veilig online shoppen

Lees de 7 tips

Het aantal webshops is enorm. Toch verloopt het online winkelen niet altijd helemaal soepel. Er zijn webshops die hun zaken niet op orde hebben en criminelen die u proberen op te lichten. Hieronder geven we tips die u helpen veilig online te shoppen.

 1. Zorg voor een veilige wifiverbinding

  Laten we bij het begin beginnen. Om online te shoppen heeft u een veilige verbinding met het internet nodig. Zorg ervoor dat u geen gebruik maakt van een onbeveiligde wifiverbinding, zoals een gratis wifi-netwerk in een winkelcentrum. Het beste is om lekker thuis het internet op te gaan.
 2. Check of de webshop een keurmerk heeft

  Voordat u iets koopt is het slim om te controleren of de webshop betrouwbaar is. Dit kunt u op verschillende manieren achterhalen. 

  Heeft de webshop bijvoorbeeld een keurmerk? De meest bekende keurmerken zijn Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Op de website van het keurmerk kunt u controleren of de webshop terugkomt op de ledenlijst. 

  Webshops die zijn aangesloten bij een keurmerk moeten zich houden aan allerlei regels. Zo zijn de contact- en vestigingsgegevens gecontroleerd. Daarnaast heeft u de garantie dat de webshop zich houdt aan de wettelijke bedenktermijn van 14 dagen en verloopt de betaling altijd via een beveiligde verbinding. 

 3. Bekijk de contactgegevens van de webshop

  Een andere manier om te controleren of u te maken heeft met een echte webshop is de contactgegevens. Elke webshop is volgens de wet verplicht zijn bedrijfsnaam, adres, contactgegevens, btw-nummer en het inschrijvingsnummer van de Kamer van Koophandel te vermelden. 

 4. Lees reviews van andere klanten

  Waarschijnlijk heeft iemand al iets gekocht bij de webshop waarin u geïnteresseerd bent. Via Google kunt u deze ervaringen makkelijk opzoeken. Zo komt u er niet alleen achter of de webshop te vertrouwen is, maar ook wat de ervaring van andere klanten is. Worden producten op tijd geleverd? Hoe is het contact met de helpdesk? Komt de omschrijving van het product overeen met de werkelijkheid? Door deze vragen in gedachten te houden voorkomt u een bestelling bij een onbetrouwbare webshop.
 5. Controleer of de webshop een veiligheidscertificaat heeft

  Dit certificaat garandeert dat er een versleutelde verbinding is tussen uw apparaat en de website van de verkoper. U herkent een beveiligde verbinding aan het icoon van het hangslotje in de adresbalk van uw browser, of onderin het scherm. Als u op het hangslotje klikt, kunt u de geldigheid van het certificaat controleren. De url van een website met een veiligheidscertificaat begint altijd met https. Deze extra s staat voor secure. Dit betekent dat u zich in een beveiligde omgeving bevindt. Ziet u geen hangslot of https in de URL, dan is de website mogelijk niet veilig en kunt u hier beter niets kopen.

  Belangrijk: het hangslotje is geen garantie voor de echte website van uw bank. Controleer daarom ook altijd het webadres in de adresbalk. Onze website begint altijd met: https://www.abnamro.nl.

 6. Controleer de verkoper

  Voordat u met iemand zaken doet via een webshop of verkoopplatform, kunt u op de website van de politie controleren of er meldingen over de (ver)koper zijn gedaan. De volgende gegevens kunt u controleren:

  • rekeningnummer (gebruik alleen letters en cijfers, bijvoorbeeld NL12BANK0123456789).
  • e-mailadres (niet van toepassing voor Marktplaats-adressen).
  • telefoonnummer (gebruik alleen cijfers, bijvoorbeeld 0201234567).
  • de url van een webwinkel.
 7. Betaal online met een creditcard

  Met deze tips bent u al aardig op weg. De verbinding met het internet is in orde, de webshop heeft een keurmerk en ook de reviews zijn positief. Dan hoeft u alleen nog maar te betalen. Online zijn er verschillende opties om te betalen, via iDEAL of PayPal bijvoorbeeld. Echter zijn uw aankopen met een creditcard mogelijk beter beschermd.

  Producten die zijn gekocht met een creditcard zijn dankzij de aankoopverzekering vrijwel altijd verzekerd tegen verlies, schade en diefstal. Koopt u bijvoorbeeld een nieuwe zonnebril dan is deze verzekerd bij schade door uzelf. Wordt uw bestelling niet geleverd? Dan krijgt u met de aflevergarantie in de meeste gevallen uw geld terug. Voor een volledig overzicht van de voorwaarden kunt u terecht op de website van International Card Services (ICS).

man koopt een ijsje

Voordelen van een creditcard

Met een creditcard krijgt u veel extra's. Handig, maar welke extra’s zijn dat dan precies? Lees alles over de voordelen van een creditcard.
tafel met vakantiespullen

Bekijk onze creditcards

Of u nu uw vakantie gaat boeken, op reis gaat naar het buitenland of online gaat shoppen. Met een creditcard betaalt u makkelijk en veilig: wereldwijd.
telefoon en mastercard

Mastercard ID Check

Overal en altijd veilig betalen? Dit kan met een creditcard. Online, in de winkel of in het buitenland. Met de Mastercard ID Check is uw online betaling extra veilig.