Het risico bij beleggen zit in de beweging van de financiële markten. Als de markt stijgt, maken beleggers in die markt winst; als de markt terugzakt, kunnen beleggers (een deel van) hun inleg verliezen. Die beweging is de basis voor het behalen van rendement, maar zorgt ook voor risico.
Op de beleggingsmarkten zijn er historisch altijd periodes met ups en downs geweest, en op de lange termijn zien we tot nog toe altijd dat die markten zich op een positieve manier blijven ontwikkelen. De down wordt dus tot nog toe steeds opgevangen door een up. Dit gebeurt alleen niet in een rechte lijn naar boven. Dat betekent niet dat we niets met die downs hoeven doen, want zo’n negatieve periode kan een belegger flink pijn doen.
Het risico bij beleggen kan tot op zekere hoogte onder controle worden gehouden door verstandige keuzes te maken. Wat doen wij om het risico zo goed mogelijk onder controle te houden, en wat heb je zelf in de hand?
Bij Vermogensbeheer spreiden we de portefeuille, monitoren we de beurzen voortdurend, en zetten we in op een langere looptijd.
Er zijn daarbij experts in 3 verschillende lagen voor je aan de slag.
Het beleggingscomité houdt de markt altijd scherp in de gaten. Ter illustratie: wanneer we zien dat we bijvoorbeeld positiever kunnen zijn over de economische situatie in Amerika, dan kunnen we besluiten om iets meer in die regio te beleggen en iets minder in bijvoorbeeld Europa. Zien we op een bepaald moment meer risico in de energiesector, dan kunnen we ervoor kiezen om minder in deze sector te beleggen en meer te beleggen in een sector waar we positiever over zijn.
De portefeuillemanagers kijken scherp naar de prestaties van de verschillende fondsen in hun portefeuille. Daarnaast houden de fondsbeheerders de individuele beleggingen ook continu in de gaten. Volgen ze de index nog op de juiste manier of zien de fondsbeheerders dat bepaalde beleggingen niet meer wenselijk zijn? Dan kunnen ze hier meteen op reageren.
Wij raden voor beleggen altijd een lange looptijd aan. Je belegt je geld dus het liefst voor een aantal jaar. Op die manier krijgen de periodes van lagere beurskoersen de gelegenheid opgevangen te worden door de betere periodes die tot nog toe zijn gevolgd. Het is natuurlijk altijd zo dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.
Zoals eerder gezegd: het risico bij beleggen zit in eventueel dalende beurskoersen. Wat kun je doen om zo’n periode niet te veel pijn te laten doen?
De vermogensbeheerder neemt een uitgebreide vragenlijst met je door. Die vragenlijst helpt om een aantal zaken duidelijk te krijgen en kan al veel eventuele zorgen over het risico wegnemen. Het risico zelf wordt minder abstract.
Het risicoprofiel waar we vervolgens op uitkomen past bij je financiële situatie, je risicohouding, je doel en je beleggingshorizon.
We hanteren 5 risicoprofielen, die variëren van defensief tot zeer offensief. Met een defensief risicoprofiel beleggen we het grootste deel van je geld in obligaties. Dat zijn beleggingsinstrumenten die relatief veilig zijn. Een kleiner deel van je geld beleggen we in aandelen, waar risico én de mogelijkheid op rendement hoger zijn. Met een offensiever risicoprofiel beleggen we een groter deel van je geld in aandelen. Hoe ‘hoger’ je risicoprofiel, hoe meer geld we voor je in aandelen beleggen.
Je kunt altijd opnieuw in gesprek om je financiële situatie door te spreken en eventueel je risicoprofiel aan te passen. Als je bijvoorbeeld een erfenis ontvangt, of als sprake is van (tijdelijke) werkloosheid.
En we houden jaarlijks een revisiegesprek waarbij we onder andere de vragenlijst voor het risicoprofiel nog eens doorlopen. Stel dat je je beleggingsdoel bijna hebt bereikt, dan passen we waarschijnlijk samen je risicoprofiel aan naar een defensievere variant. Zo blijft je risicoprofiel altijd bij jouw persoonlijke situatie passen.
Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.
Bel ons met al je vragen over Vermogensbeheer. Van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.
Bel 088 388 9779