10 tips om schade aan uw auto te voorkomen

Schade aan uw auto? U moet er niet aan denken. Als u een goede autoverzekering afsluit, kunt u de kosten vergoed krijgen. Nog beter is het om schade aan uw auto te voorkomen. Bekijk daarom hieronder onze tips.
 1. Laat u niet afleiden door uw mobiele telefoon

  In 68% van de verkeersongevallen speelt afleiding een rol. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een mobiel in de auto hiervan de belangrijkste oorzaak is (Bron: SWOV). Maar behalve mobiel bellen of appen zijn veel automobilisten ook bezig met andere activiteiten die hen kunnen afleiden. Voorbeelden zijn een navigatiesysteem instellen, eten en drinken, praten met passagiers of dagdromen.
 2. Ga goed uitgerust achter het stuur

  Vooral als u een lange afstand aflegt, helpt het om na 2 uur rijden even een korte pauze te nemen. Dat houdt u fris en scherp. Een flesje water meenemen voor onderweg is ook geen overbodige luxe.
 3. Kinderen veilig mee in de auto

  Uit onderzoek blijkt dat 84% van de kinderen dat in een autostoeltje zit (tot 135 cm) in Nederland niet op de juiste manier wordt vervoerd (Bron: VeiligheidNL). Uw kind heeft veel minder kans op ernstige verwondingen bij een botsing als u de juiste autostoel gebruikt en als u de autostoel én uw kind op de juiste manier vastzet. Als u weet dat de kleine veilig is achterin kunt u zich beter concentreren op de weg.
 4. Handig: een autoverzekering met pechhulpdekking

  Weet u wat de verschillende lampjes in uw auto betekenen als ze opeens aanspringen? Kunt u een band verwisselen of zelf olie bijvullen? Nee? Geeft allemaal niets, u bent zeker niet de enige. Als u toch met pech stil komt te staan, helpt het wel als u wat basiskennis van uw auto heeft. Ook een autoverzekering met een goede pechhulpdekking helpt als u het probleem zelf niet kunt oplossen.
 5. Laat geen waardevolle spullen achter

  Ook niet als u een tussenstop maakt op een parkeerplaats. Een ruitje is snel ingetikt! Of zorg ervoor dat uw kostbare spullen uit het zicht liggen. Rijd in grote steden met de autodeur op slot en neem altijd uw autosleutel mee, ook als u voor korte tijd uw auto verlaat, bijvoorbeeld om geld te gaan pinnen.
 6. Houd afstand van uw voorligger

  Zo voorkomt u niet alleen een botsing als de auto voor u opeens moet stoppen. Ook wordt de kans op een sterretje in uw voorruit door een opspattend steentje kleiner als u afstand houdt. Wist u dat 90% van de aanrijdingen achterop de auto veroorzaakt wordt door te weinig afstand houden? En de boetes hiervoor vanaf € 280,- beginnen? Houd daarom altijd minimaal 2 seconden afstand tussen u en uw voorligger.
 7. Storm (met hagel)? Parkeer uw auto beschut

  Probeer de auto ergens beschut te parkeren, zoals onder een afdak of leg een luchtbed, stuk karton of deken op de auto om vervelende deukjes te voorkomen. Pas bij harde wind op voor vallende dakpannen of afbrekende takken. Toch een deukje? Laat autoschade makkelijk herstellen via de ABN AMRO Schadeservice.
 8. Zo voorkomt u parkeerschade

  Schade tijdens het parkeren komt veel voor. U zult niet de enige zijn die het (parkeer)paaltje over het hoofd heeft gezien. Parkeersensoren zijn handig en waarschuwen u als er een object in de buurt is. Blijf toch alert want soms gaat het toch mis. Neem het risico niet om in die te krappe parkeerplek te parkeren. Voordat u het weet, zit er een deuk in uw deur.
 9. Werkt de verlichting? Check, check, dubbelcheck

  Controleer uw verlichting. U voorkomt niet alleen een bekeuring, maar nog belangrijker: u bent goed zichtbaar en uw eigen zicht is ook beter. Heeft u ook nog goed zicht door de voorruit of zijn die ruitenwissers nu echt toe aan vervanging? En nu u toch bezig bent, hoe zit het met de bandenspanning? Regelmatig controleren zorgt voor minder slijtage en dus minder kans op een lekke band. Ook bespaart u met de juiste bandenspanning veel brandstof.
 10. Geen alcohol in het verkeer

  U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille alcohol (ongeveer 2 glazen) in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden strengere regels. Het beste is om helemaal niet te drinken als u nog moet rijden. Onderzoek wijst namelijk uit dat alcohol altijd effect heeft op uw reactie als er iet gebeurt in het verkeer (bron: Trimbos Instituut/Alcoholinfo.nl). Ook als u maar 2 glazen wijn op heeft. En wist u dat uw verzekering niets uitkeert als u boven de 0,5 promille in uw bloed heeft?