Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

man bekijkt waterschade in huis

Weet u het verschil tussen inboedel en opstal?

Vraagt u zich ook af wat onder de inboedelverzekering en wat onder de opstalverzekering valt? En twijfelt u bijvoorbeeld of u ze allebei nodig heeft? Hieronder leggen we u uit wat onder welke verzekering gedekt is. Spullen die u mee kunt verhuizen naar een volgende woning vallen onder de inboedelverzekering. Denk hierbij aan uw meubels, tv en kleding. Alles wat vast zit aan uw huis valt onder de opstalverzekering. Dit zijn bijvoorbeeld de muren, het dak en de badkamer. Een opstalverzekering sluit u alleen af voor een koopwoning, niet voor een huurwoning.

 

Uw huis

Stel u komt thuis van een heerlijke vakantie en alles is onder water gelopen door een kapotte leiding. Bent u hiervoor verzekerd en onder welke verzekering valt dit? Alles wat vast zit aan uw huis, garage of schuur valt onder de opstalverzekering. Denk hierbij aan spullen die niet zonder beschadiging verwijderd kunnen worden, zoals een keuken, badkamer of zonnepanelen. U bent ook verzekerd als u schade heeft aan uw woning door bijvoorbeeld storm, bliksem, omgevallen bomen, afgebroken takken, brand, diefstal, inbraak en vandalisme.

De spullen in uw huis

Stel de kapotte waterleiding heeft geleid tot kromliggend laminaat? Dan bent u hiervoor verzekerd. Schade aan spullen in uw huis die niet vast aan uw huis zitten, vallen onder de inboedelverzekering. Voorbeelden zijn de bank, de eettafel en de tv. Ook spullen die u leent, huurt of voor uw bedrijf of werk gebruikt, zijn verzekerd. Schade kan bijvoorbeeld ontstaan zijn door brand, storm, inbraak of water. Hiervoor bent u met een basisdekking al verzekerd. Bent u allrisk verzekerd? Dan is ook schade door ongelukjes in huis verzekerd. Zelfs door per ongeluk (om)stoten en laten vallen.

De spullen buiten uw huis

Ook bij schade aan de spullen die staan in uw tuin, op uw balkon, in de garage, berging of schuur bent u verzekerd met de inboedelverzekering. Dit geldt ook voor spullen die beschadigen tijdens het vervoeren of verhuizen. Uw tuinmeubel, losse (schotel)antenne, vlaggen(stok), droogrek of wasgoed worden enkel vergoed bij brand, bliksem, ontploffing, diefstal of een aanrijding door een motorrijtuig. Stel uw tuinmeubelen waaien tijdens een storm in de sloot dan wordt schade niet vergoed.

Wanneer ben ik niet verzekerd?

Uiteraard zijn er ook schades die nooit vergoed worden. Denk aan schade door opzet of roekeloosheid. Of door achterstallig onderhoud of slijtage. Ook is een inbraak zonder braakschade, bijvoorbeeld doordat een raam openstond, niet gedekt.