Stappenplan 'Beginnen met beleggen'

Denkt u dat beleggen alleen voor de rijken is? Of dat beleggen veel te ingewikkeld is? Met ons stappenplan helpen we u op weg.

 

Starten met beleggen kan al vanaf € 50 euro per maand. Bovendien is de tijd die u aan uw beleggingen kwijt bent afhankelijk van de manier waarop u belegt. Want beleggen kan op verschillende manieren en momenten. Zo kunt u helemaal zelfstandig beleggen of juist met meer begeleiding. U bepaalt zelf of u eenmalig of periodiek wilt beleggen. De keuzes die u maakt, zijn afhankelijk van het type belegger dat u bent.

1. Stel vast hoeveel u kunt missen

Voordat u begint met beleggen, is het belangrijk om te bepalen welk bedrag u hiervoor opzij kunt zetten om te beleggen. Beleggen brengt namelijk risico’s met zich mee. U kunt uw inleg, of een deel ervan, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat u kunt missen en zorg altijd dat u een financiële buffer achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven. Check op  www.nibud.nl hoe groot uw buffer moet zijn.

2. Bepaal een doel

Waarvoor wilt u gaan beleggen? Als aanvulling op uw pensioen? Voor de studie van uw kinderen? Of gewoon omdat het u interessant lijkt? Stel uzelf een doel en bedenk wanneer u dat doel wilt bereiken. Is dat op korte termijn, bijvoorbeeld over vijf jaar of op langere termijn, bijvoorbeeld over 30 jaar? Deze termijn noemen we uw beleggingshorizon. Uw beleggingsdoel en uw beleggingshorizon zijn belangrijk voor het bepalen van uw beleggingsstrategie en voor de hoogte van het risico dat u wilt en kunt lopen.

3. Bepaal hoeveel tijd u wilt besteden aan beleggen

Wilt u graag beleggen, maar weet u niet precies waarin en hoe? Dan is begeleid beleggen misschien iets voor u. U wordt in een paar stappen op weg geholpen in uw beleggingskeuzes. Bijvoorbeeld in het risico dat u wilt lopen en met het bedrag dat u wilt inleggen. Vervolgens gaan onze experts voor u aan de slag. U kiest een profielfonds dat beheerd wordt door onze experts. Uw keuzes kunt u altijd aanpassen. 

Als u liever zelf bepaalt waarin u belegt en hoeveel risico u wilt en kunt lopen, past zelfstandig beleggen misschien beter bij u. Het is dan wel verstandig om zelf goed op de hoogte te blijven van de beleggingsmarkt en het actuele nieuws. En voor het gemak staan er alsnog experts paraat die graag hun kennis met u delen.

4. Neem geen onnodig risico

Wat voor type belegger u ook bent, de spreiding van uw beleggingen is van cruciaal belang.

Belegt u zelfstandig? Breng dan spreiding aan door op verschillende momenten beleggingen aan te kopen. Zo voorkomt u dat u in één keer beleggingen koopt als de markt piekt. Spreid ook het type beleggingen dat u koopt. Investeer niet alles in één bedrijf of industrie, maar verdeel uw aankopen over verschillende bedrijven, industrieën en regio's. Spreid tot slot ook in tijd. Wanneer u over een langere termijn belegt, heeft u een grotere kans dat een daling van de markt wordt gecompenseerd door een piek.

Heeft u voor Begeleid Beleggen gekozen? Dan zorgt de fondsbeheerder van uw gekozen profielfonds voor de spreiding van uw beleggingen.

Bij Vermogensbeheer zorgt uw eigen vermogensspecialist voor een goede spreiding. Geduld is ook als het om beleggen gaat een schone zaak.