Wat doe ik met geld dat ik maandelijks overhoud?

We zijn allemaal opgegroeid met het idee dat sparen verstandig is. En dat je je verdiensten met je krantenwijk of je zakgeld het beste op een spaarrekening kunt zetten voor later.

 

Inmiddels zijn we een aantal decennia verder. De spaarrente heeft een historisch dieptepunt bereikt. Uw spaargeld daalt zelfs in waarde als u het afzet tegen de jaarlijkse inflatie en de mogelijke belasting. Dit is voor veel mensen een reden om uit te kijken naar andere manieren van vermogensopbouw. We delen er een paar.

1. Aflossen van hypotheek en andere schulden

De rente die u betaalt voor bijvoorbeeld uw studieschuld of hypotheek is hoger dan de rente die u krijgt op uw spaargeld. Het is daarom verstandig eventuele schulden af te lossen. Meestal mag u elk jaar tot 10% boetevrij aflossen op uw aflossingsvrije, spaar- of beleggingshypotheek. Soms betaalt u hiervoor een vergoeding. Check daarom altijd eerst of extra aflossen past bij uw persoonlijke situatie.

2. Starten met beleggen

Heeft u een flinke bankrekening nodig om te kunnen beginnen met beleggen? Dat denken veel mensen, maar dat is niet waar. 

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Zorg daarom altijd dat u een buffer achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven.

3. Opbouwen van extra pensioen

Het is lastig te voorspellen hoeveel geld u nodig heeft voor uw pensioen. U heeft waarschijnlijk recht op een AOW-uitkering. En als u in loondienst bent, bouwt u meestal ook een werkgeverspensioen op. Ook voor ondernemers zijn er tal van mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Toch is dit vaak niet genoeg. Om het risico op een pensioentekort of -gat te voorkomen, kan het interessant zijn om maandelijks extra geld opzij te zetten voor uw pensioen. U profiteert dan mogelijk ook van belastingvoordeel.

4. Verduurzamen van uw woning

Gaat u verhuizen? Of wilt u gaan verbouwen? Dat is misschien een goed moment om uw huis energiezuiniger te maken. Denk hierbij aan zonnepanelen of aan het verbeteren van de isolatie voor meer comfort (minder tocht en kou). Door uw woning duurzamer te maken, bespaart u op uw vaste lasten en stookkosten en neemt uw woning in waarde toe. Bovendien draagt u bij aan een beter milieu.

Blijf ook sparen!

Er zijn voldoende alternatieven voor uw spaargeld. Maar het is altijd goed om te blijven sparen om een financiële buffer te hebben voor onverwachte uitgaven. Houdt u daarnaast toch geld over? Ga dan na welke spaaralternatieven het beste bij u passen. Investeer alleen met geld dat u echt kunt missen!