Korte maar diepe recessie door coronapandemie

03-04-2020

De gevolgen van de coronapandemie voor de Nederlandse economie zullen groot zijn in 2020. Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht in zijn basisscenario dat de economie met 3,5% zal krimpen, maar dat er weer herstel zal optreden in 2021.

 

Het coronavirus treft de wereld hard. De impact op ons dagelijks leven is groot. De onzekerheden in ons bestaan zijn enorm nu we bedreigd worden in ons grootste goed: onze gezondheid. Het coronavirus grijpt ook sterk in op ons welzijn en daarmee onze opgebouwde welvaart. Werk is een belangrijk middel om onze individuele welvaart te verhogen. In februari kende Nederland met 2,9% nog het laagste werkloosheidspercentage van het eurogebied.

….maar de werkloosheid gaat stijgen

Bedrijven hebben de mogelijkheid om personeel via regelingen zoals werktijdverkorting zo lang mogelijk in dienst te houden. Toch zijn er al veel signalen dat de werkloosheid oploopt. We denken dat dit cijfer in de zomer zal zijn opgelopen naar meer dan 4,5%.

Dit cijfer verhult echter de welvaartsverliezen die mensen zullen lijden. Nederland heeft in de afgelopen jaren een grote flexibele schil van uitzendkrachten en zzp’ers op de arbeidsmarkt opgebouwd. Veel werknemers en zzp’ers zullen minder uren maken of minder opdrachten binnenkrijgen en dit zal resulteren in minder loon.

Consumentenbestedingen drogen op

Het koopgedrag van consumenten verandert in deze onzekere tijd. Consumenten kopen vooral noodzakelijke goederen, zoals voedsel en door het virus ook extra verzorgingsproducten. Luxegoederen zijn net als bij eerdere recessies minder in trek. Wat we ook zien is een verdere verschuiving naar meer online aankopen.

De coronapandemie raakt onze economie ongekend vooral hard omdat plotsklaps een deel van de consumentenbestedingen stoppen; die in de horeca, het toerisme, de culturele sector en een deel van de detailhandel. Ook is er substitutie, want een groot deel van wat niet besteed wordt in de horeca komt terecht de supermarkten. Wat vaak wordt gezien als hamsteren, is dus deels ook gewoon een rationeel boodschappen inslaan omdat uit eten niet meer mogelijk is.

Wij verwachten dat de consumentenbestedingen in 2020 met circa 5% zullen dalen. Wat we bij een normale recessie zien, is dat de aankoop van niet noodzakelijkje en duurzame goederen worden uitgesteld. Echter wanneer de weg naar boven weer wordt gevonden dan zien we vaak een inhaalslag. Die verwachten wij in 2021 met bijvoorbeeld meer autoverkopen.

Alle sectoren worden geraakt

De coronacrisis raakt alle sectoren. Het mag duidelijk zijn dat de grootste pijn wordt gevoeld bij bedrijven die direct afhankelijk zijn van consumenten, zoals de horeca en winkels. De plotselinge uitval van klandizie veroorzaakt ook een schokgolf door de hele aanbodketen van deze bedrijven. Zo heeft de sluiting van restaurants ook gevolgen voor de toeleveranciers van de horeca, de voedselverwerkers en de agrarische sector. De sluiting van horeca en winkels raakt de transportsector.

De industrie merkte de gevolgen van het stilvallen van de productie in China al in een vroeg stadium, maar de beperkingen in de eurozone – de grootste handelspartner – leveren nog grotere problemen op. De wereldhandel krijgt flinke klappen en daar is Nederland als handelsland erg gevoelig voor. De im- en export zullen beide circa 6% dalen in 2020.

Uitzendbureaus worden geraakt door een sterk afnemende vraag naar uitzendkrachten. De sector onroerend goed krijgt naar verwachting op een later tijdstip last van de gevolgen, aangezien de prijzen van woningen en kantoren relatief traag op de situatie reageren.

Gaan de huizenprijzen dan eindelijk dalen?

Wij verwachten een beetje, maar niet spectaculair. Dit zal pas zijn beslag krijgen in 2021. De hoge transactie-aantallen van de afgelopen jaren krijgen wel een knauw. Een complete analyse van de woningmarkt kunt u lezen op onze website.

Faillissementen stijging voorlopig beperkt, maar ….

In het basisscenario gaan wij er van uit dat de maatregelen om het coronavirus in te dammen begin juni worden opgeheven. De overheid staat ondernemers bij met een scala aan maatregelen. Ook ABN AMRO schiet ondernemers tijdelijk te hulp, onder andere door bedrijven met een krediet tot 50 miljoen euro vrij te stellen van rente- en aflossingsverplichtingen.

Maar naarmate de maatregelen om in te dammen langer duren wordt het moeilijker voor ondernemers om het hoofd boven water te houden en zal het aantal faillissementen snel toenemen. Dit zal zich ook uiten in meer werklozen en resulteren in dalende consumentenbestedingen. Mocht dit het geval zijn dan zullen wij ons basisscenario moeten aanpassen.

De complete analyse van het Economische Bureau vindt u hieronder. 

Stel uw vermogensvraag

Stel uw vermogensvraag

Over welk vermogensonderwerp wilt u meer weten? Laat het ons weten. Misschien leest u er binnenkort meer over op Vermogensvragen. Wilt u liever persoonlijke contact met een Preferred Banking adviseur? Maak dan een afspraak.