Is sparen alleen nog geschikt voor vermogensgroei?

22-01-2021

Vroeger spaarden we met z’n allen om ons vermogen te laten groeien, tegenwoordig zijn andere keuzes wellicht interessanter. We willen graag uitleggen waarom Vermogensbeheer interessant kan zijn als u meer dan € 50.000 spaargeld heeft staan. Bekijk de video. 

 

We spaarden ooit voor vermogensgroei

Vroeger was het duidelijk waar sparen goed voor was. Je wilde je geld veilig wegzetten (en dat is nog steeds een belangrijke functie van sparen!), maar je wilde ook je dromen voor later kunnen waarmaken, dus: je geld laten groeien. Want vroeger kreeg je een behoorlijke rente op je spaarrekening. Rond 2008 kon je bij sommige banken wel 5% rente krijgen. Je wist dat je niet meer hoefde te doen dan je geld op die spaarrekening te laten staan om te zorgen voor vermogensgroei.

Maar de spaarrente staat op nul

Het is u vast niet ontgaan dat ABN AMRO de spaarrente in april op 0% heeft gezet. Dat komt onder meer doordat wij als bank overtollig geld iedere nacht moeten 'stallen' bij de Europese Centrale Bank, en de ECB rekent ons daar geld voor. Er zijn nog meer oorzaken van de lage rente. We leggen daar meer over uit in de spaarrente update.

Andere banken hebben misschien de spaarrente nog niet op nul gezet, maar hun spaarrente van 0,01% of 0,02% is bijna symbolisch: een spaartegoed van € 100.000 levert u 10 of 20 euro op. 

We hadden het graag anders gezien. We zijn tenslotte uw bank, en we zijn er om te zorgen dat u door inzicht en overzicht slimmer met uw geld omgaat. Daarom wijzen we u erop dat door de minimale spaarrente uw geld niet meer groeit, en met het effect van de inflatie wordt uw spaargeld zelfs minder waard.

Grafiek met verloop van de inflatie en de spaarrente

De voordelen van sparen: uw spaargeld staat veilig en u kunt er altijd bij

We vinden het volkomen terecht als u geld op uw spaarrekening zet. U wilt tenslotte een bedrag apart hebben staan voor uw vakantie, een lekkend dak of een nieuwe vaatwasser. En als u nu bijvoorbeeld € 5.000 op uw spaarrekening zet, staat dat er straks nog steeds. Bovendien kunt u met een reguliere spaarrekening altijd bij uw geld.

...En soms is sparen gewoon nodig

Soms is sparen gewoon nodig. Als u bijvoorbeeld een mooie nieuwe televisie van € 1200 wilt hebben en u zet daar iedere maand € 100 voor opzij, dan kan u na 12 maanden die televisie gewoon aanschaffen. Dan heeft beleggen weinig zin.

Het nadeel van sparen: uw geld 'groeit' voorlopig niet meer

Het nadeel van sparen op dit moment: het bedrag op uw spaarrekening groeit voorlopig niet meer door de rente zolang die rente 0% is. Inflatie zorgt zelfs voor waardevermindering van uw geld. Stel dat u € 100.000 op uw spaarrekening heeft staan en u komt niet meer aan uw geld, dan staat er over 10 jaar nog steeds die € 100.000 op uw rekening, maar uw vermogen is wel minder waard geworden. Als we 2% inflatie per jaar als voorbeeld nemen, is dat bedrag ten opzichte van vandaag nog maar € 81.707 waard. In 2019 was de inflatie zelfs 2,67%.

 

Wat zijn tegenwoordig de mogelijkheden voor vermogensgroei?

Als uw bank vinden we het belangrijk u ook te vertellen hoe u wel mogelijkheden schept voor behoud of groei van uw geld.

U kunt verschillende oplossingen overwegen

Ja, we zijn helemaal vóór een mooi bedrag op uw spaarrekening. Maar we willen u ook wijzen op de kansen die er zijn voor vermogensbehoud (als u aan de inflatie denkt, wordt uw spaargeld tenslotte wel minder waard, en als u vermogensbelasting betaalt, weet u zeker dat u geld verliest) of zelfs vermogensgroei. 

Aflossen van uw hypotheek, storten in een pensioenpot, of: beleggen

U kunt voor verschillende oplossingen kiezen, bijvoorbeeld extra aflossen op uw hypotheek of uw pensioenpot slim aanvullen. Maar u kunt ook uw geld (laten) beleggen.

Let op: beleggen kent risico’s

Door te beleggen of uw geld te laten beleggen met bijvoorbeeld Vermogensbeheer, maakt u kans op een hoger rendement dan met sparen. Beleggen geeft echter geen garantie op rendement, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Door uw inleg voor langere termijn te beleggen, kunnen de risico’s van beleggen beperkt worden. 

Daarnaast biedt ABN AMRO met Vermogensbeheer verschillende risicoprofielen aan, waarbij meer of minder risico wordt genomen met uw inleg. Desondanks moet u niet gaan beleggen als u de kans op verlies van geld wilt vermijden. Daarbij is het onverstandig om te beleggen als u geen buffer achter de hand heeft voor onverwachte uitgaven.

Wilt u meer informatie over beleggen en vermogen? Meld u dan aan voor een van onze digitale bijeenkomsten of maak een afspraak met een vermogensspecialist.

Met beleggen is het verstandig uw geld langere tijd te laten staan

Iets anders dat een nadeel voor u kan zijn: de grootste kans op een goed rendement maakt u als u uw belegging een langere tijd laat staan. Dat kan lastig zijn, vooral als de markt fluctueert. Dan moet u stevig in uw schoenen staan. Maar we hebben een beleggingsoplossing die u daarbij kan helpen.

Heeft u meer dan € 50.000 spaargeld? Dan is Vermogensbeheer wellicht iets voor u

Als u een mooi bedrag aan spaargeld heeft staan, is Vermogensbeheer wellicht iets voor u. U hoeft natuurlijk niet al uw spaargeld te beleggen. Met Vermogensbeheer kunnen we een bedrag voor u beleggen vanaf € 50.000. In een gesprek met een vermogensspecialist kijkt u samen of Vermogensbeheer bij u past, wat voor verdeling u kiest tussen sparen en beleggen, of dat u toch voor een andere oplossing gaat.

Kiest u voor Vermogensbeheer? Dan hoeft u niet zelf te beleggen. Een team van experts beheert uw beleggingen, zodat u zelf de ontwikkelingen op de markt niet hoeft te volgen. Het contact gaat altijd via uw persoonlijke vermogensspecialist. 

Vermogensbeheer

Uw geld laten beleggen?