Is dit hét instapmoment om te (laten) beleggen?

08-04-2020

Misschien heeft u al aardig wat ervaring met beleggen en bent u op dit moment aan het nadenken over een juist instapmoment. De markt is sterk in beweging door alle tumult rond het coronavirus. Maar kun je de markt 'timen'?

 

Kunt u op het juiste moment beleggingen kopen en verkopen om snel winst te halen? De betere vraag is waarschijnlijk: moet een belegger dat wel willen? De enige wijsheid die volgens ons vrijwel altijd opgaat: stel een strategie op voor de lange termijn (of laat u daarbij helpen) en blijf vasthouden aan uw strategie.

Een korte maar serieuze waarschuwing vooraf: als u gaat beleggen, moet u zich bewust zijn van de risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Over verliezen gesproken: veel beleggers hebben de waarde van hun portefeuille flink zien slinken in de afgelopen tijd. Zo’n verlies doet pijn natuurlijk.

Wilt u meer informatie over beleggen en vermogen? Meld u dan aan voor een van onze digitale bijeenkomsten of maak een afspraak met een adviseur.

Timen werkt (vrijwel) nooit…

Maar wat als u op dit moment juist mogelijkheden ziet in die volatiele markt, nadenkt over instappen, en toch lang blijft twijfelen? Moet u niet heel slim ‘timen’ om de meeste winst te halen?

Wij denken van niet. De markt timen zal de ene keer goed gaan, en de volgende keer bent u uw winst net zo hard weer kwijt.

…Maar dit is mógelijk een goed instapmoment

Misschien kunt u nu profiteren van goedkoop inkopen, want de koersen staan lager dan een aantal maanden geleden, maar we weten niet of ze nog lager komen te staan. Dat is niet te voorspellen, natuurlijk.

Het is dus niet te zeggen of dit hét moment is om in te stappen. Het is EEN moment. De winst van beleggen zit volgens ons uiteindelijk altijd in verstandige spreiding. Spreiding in beleggingsproducten en spreiding in tijd. Als u verschillende beleggingsinstrumenten aankoopt op verschillende standen van de markt, verliest u soms wat en wint u soms wat. Ook die momenten zijn niet te ‘timen’. Periodiek een bedrag inleggen, bijvoorbeeld maandelijks, kan een verstandige keuze zijn.

Als we naar het verleden kijken, is er altijd sprake van periodes van dalingen zoals die er nu zijn en periodes van herstel. In het verleden zijn de koersen in die periodes van herstel altijd weer hoger geklommen dan ze waren in de periode van de daling daarvoor. Als u nu begint uw geld periodiek te beleggen of laten beleggen in verschillende beleggingsinstrumenten, heeft uw inleg over een langere periode de mogelijkheid de goede dagen op de beurzen mee te pakken.

Zolang u maar vasthoudt aan een langetermijnstrategie

Volgens ons is het het belangrijkste dat u een langetermijnstrategie heeft voor uw beleggingen, al dan niet opgesteld met een vermogensspecialist. Natuurlijk kunt u uw doelen van tijd tot tijd bijstellen, als u zich maar niet door beursbewegingen op de korte termijn van de wijs laat brengen. Een gebeurtenis zoals de kredietcrisis of het coronavirus komt eens in de zoveel tijd voorbij, en hoewel dat de ene keer sneller ging dan de andere keer, is tot nog toe de markt altijd weer overeind gekrabbeld.

Beleg met geld dat u kunt missen

Als u nu wilt gaan beleggen, vinden we het ook belangrijk dat u alleen belegt met geld dat u kunt missen. Zorg dat u een goede buffer op uw spaarrekening heeft staan, niet alleen voor onvoorziene omstandigheden, maar ook voor zwaardere economische tijden. Uw spaargeld is met het depositogarantiestelsel beschermd tot € 100.000.

Ga in gesprek over uw mogelijkheden

Als u een mooi bedrag aan spaargeld heeft staan – of winst uit eerdere beleggingen! – is Vermogensbeheer wellicht iets voor u. In een goed gesprek met een vermogensspecialist kijkt u samen of Vermogensbeheer een vorm van beleggen is die nu bij u past. Zo'n gesprek kan met een videoverbinding via Beeldbankieren gebeuren, dus u hoeft er de deur niet voor uit. 

Met Vermogensbeheer kunnen we een eerste bedrag voor u beleggen vanaf € 50.000. Na die eerste inleg kunt u op een simpele manier een periodieke inleg instellen. Ook daar kan uw vermogensspecialist u bij helpen.

Vermogensbeheer

Uw geld laten beleggen?