Javascript is required

Minder werken, meer verdienen: zo pakten zij het aan

Droom jij van meer vrije tijd en minder werken? Manager Nina en ondernemer Karel veranderden hun levensstijl en werkten minder voor betere levenskwaliteit. Hoe deden zij dat? En wat is haalbaar voor jou? Lees hun ervaring en de afsluitende tips van adviseur Bobby Le Febre.

Ondernemer Karel: van 100k naar 600k omzet

Meer verdienen in slechts vier uur per week: in de bestseller ‘The 4-hour work week’ leert Timothy Ferriss je hoe je veel vrije tijd en geld kunt hebben. Klinkt te mooi om waar te zijn? De Nederlandse internetondernemer Karel Emck (56) nam de proef op de som. Hij paste zijn leven aan op basis van Ferriss' inzichten en schreef het boek 'Road to Freedom'. “Ik had een eenmanszaak als trainer in de IT-branche en droomde ervan om een jaar te reizen door de VS”, vertelt Karel. “Het boek van Ferriss inspireerde me om mijn droom waar te maken. Zijn uitgangspunt: build a business you can escape from. Dus richt je bedrijf zo in dat je zelf buiten de lijnen komt te staan. Dat betekent dat je zoveel mogelijk moet automatiseren en zoveel mogelijk verantwoordelijkheden moet verdelen.”

Dat was best een uitdaging voor een klassieke eenpitter als Karel: “Ik deed alles zelf. Van de administratie tot het schrijven van de kerstkaarten. Dat moest ik echt loslaten. Daarnaast moest ik mijn bedrijf opschalen. Want als je meer uitbesteedt, moet je ook meer verdienen. Dat kan niet als je voor jezelf werkt op uurbasis, dan heb je een bepaalde limiet. Daarom besloot ik mijn trainingsconcept als een soort van franchise in de markt te zetten. Ik regelde achter de schermen de marketing. Daardoor profiteerden andere freelance trainers van het succes. Dat werkte. Mijn bedrijf groeide snel van 100.000 euro naar 600.000 euro omzet per jaar. Verder had ik bijna alles geautomatiseerd of uitbesteed.” Twee jaar na de start van zijn experiment maakt hij zijn droom waar en vertrekt hij voor een halfjaar naar Amerika.

Werknemer Nina: uit het keurslijf

Karel verdient als ondernemer meer terwijl hij minder werkt. Maar in loondienst betekent minder werken vaak direct minder geld. Zo ging Nina Tijben (42) dit jaar van 32 naar 24 uur per week. “Ik werk als manager bij een engineeringsbedrijf. Na een burn-out wilde ik niet meer terug naar het keurslijf van 32 uur per week. Ik neem nu elke week een vakantiedag op, dus ik merk het financieel nog niet. Maar als mijn vakantiedagen straks op zijn, doe ik een aanzienlijke stap terug in salaris.”

Hoe vangt de alleenstaande moeder van twee kinderen dat financieel op? “Ik ben al langer bezig met het opbouwen van passief inkomen. Ik beleg al 15 jaar in aandelen. Daarnaast heb ik in 2020 een woning aangekocht voor de verhuur. In de zomer van dat jaar bekeek ik op YouTube interviews van Thierry Stokkink van Thuiz Hypotheken. Hij interviewde gewone mensen die in het vastgoed waren gestart. Dat triggerde mij om het zelf te proberen. Ik nam contact op met mijn bank en ben zelf gaan rekenen. Ik had eigen geld nodig - dat ik bij elkaar spaarde - en wilde een deel van de overwaarde van mijn eigen huis opnemen. Tijdens dit proces dacht ik steeds: ik ben een alleenstaande moeder met een parttimebaan. Iemand gaat mij terugfluiten. Maar uiteindelijk kreeg ik een go van mijn bank en kon ik huizen gaan kijken. Ik heb een bod gedaan op een rijtjeswoning in het noorden van het land. Twee weken later kreeg ik een belletje van de makelaar: gefeliciteerd met de woning! De aankoopprijs van 146.875 euro financierde ik deels met eigen geld en overwaarde van mijn woning. Ook gebruikte ik een verhuurhypotheek voor een deel van de financiering. Ik koos bewust voor sociale huur omdat huurders in deze sector stabiel zijn. Daarnaast wilde ik het graag verhuren aan een alleenstaande moeder. Door het dividend uit mijn beleggingen en de huurinkomsten heb ik een flinke buffer opgebouwd. Als het nodig is, kan ik deze buffer aanspreken. Dat geeft rust en keuzemogelijkheden.”

Maar eerst wil Nina kijken hoe ze uitkomt met haar nieuwe salaris. “Ik heb een lage hypotheek van mijn eigen woning en prima woonlasten. Ook heb ik als het gaat om materiële zaken niet veel nodig en maak ik bewuste keuzes. Ik rijd bijvoorbeeld in een tweedehands Kia en geef niet om een grote televisie of een nieuwe bank. Daarnaast ben ik, naast mijn baan in loondienst, een eigen bedrijf gestart waarmee ik vrouwen leer om te beleggen. Ik hoop daar in de toekomst extra inkomsten uit te halen. De opbrengsten uit mijn beleggingen en huurinkomsten gebruik ik het liefst om weer te investeren in aandelen en zo vermogen op te bouwen. Dat zie ik als mijn aanvullend pensioen.”

Tips van adviseur Bobby: het begint bij financieel inzicht

Bobby Le Febre van Team Preferred Banking bij ABN AMRO adviseert vaak mensen die minder willen werken. “Iedere situatie is anders, maar het uitgangspunt is altijd financieel inzicht. Wat is je situatie nu en wat verandert er als je minder gaat werken? Je krijgt dan direct inzicht in de financiële gevolgen. Niet alleen voor je inkomsten, maar ook voor je pensioen. Je pensioenopbouw is gebaseerd op het aantal uren dat je werkt. Dus minder uren werken, betekent ook dat je minder pensioen opbouwt. ”

Deze inzichten vormen de basis voor een plan van aanpak. “Als je weet wat de financiële gevolgen zijn van minder werken, kun je bepalen hoe je het tekort gaat aanvullen. Dat kan door zuiniger te leven. Maar als je net zo comfortabel wilt blijven leven, zijn er andere mogelijkheden om je lasten te verlagen,” vertelt Bobby. “Denk aan het verduurzamen van je woning om te besparen op je energiekosten. Of het verlagen van je hypotheeklasten door vervroegd of versneld af te lossen. Ik los bijvoorbeeld zelf mijn hypotheek in 20 jaar af in plaats van 30 jaar. Dit leidt nu tot hogere lasten. Tien jaar voor mijn pensioen verdwijnen deze lasten volledig. Als je in de toekomst minder wilt werken, kun je je daar nu op voorbereiden.”

Denk jij erover om minder te werken?

De adviseurs van Team Preferred Banking denken graag met je mee. Je kunt je vragen meteen stellen via de chat. Praat met ons via Direct Beeldbankieren of plan een afspraak.

Tags

Interview
Geld voor later
Pensioen

Lees ook

Heb je een vraag over je financiële situatie?

Ben je benieuwd wat dit artikel voor jou betekent? Of heb je een andere financiële vraag? Bijvoorbeeld over pensioen, eerder stoppen met werken of slim vermogen opbouwen? De adviseurs van Team Preferred Banking helpen je graag, gratis en vrijblijvend.

Bekijk de contactopties