Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Moeder en kind doen geld in geldvarken

Zakgeld voor uw kind

Wanneer krijgt uw kind zakgeld, en hoeveel?

Zakgeld geven is een goede manier om uw kind met geld te leren omgaan. Uw kind leert zo de waarde van geld kennen en dat geld niet vanzelfsprekend is. Ook leert uw kind vooruit denken en keuzes maken. Dat je geld maar één keer kunt uitgegeven is een belangrijke les voor later.

 

Wanneer begint u met zakgeld?

De meeste ouders beginnen met zakgeld geven als hun kind rond de 6 jaar oud is. Dit is een goed moment omdat kinderen vanaf die leeftijd op school gaan tellen en rekenen. Als u het zakgeld in het begin contant geeft, maakt u het heel echt. U kunt er dan gelijk een leuk spelletje mee doen. Leg met uw kind euromunten op volgorde. Eerst op grootte en daarna op waarde. Tip: geef het zakgeld soms in verschillende combinaties van munten.

Vanaf de middelbare school kunt u het zakgeld maandelijks in plaats van wekelijks geven. Zo leert uw kind vooruitkijken en uitgaven te plannen. Dit is meteen een goed opstapje voor als u later kleedgeld wilt gaan geven.

Hoeveel zakgeld geeft u?

Bij zakgeld is regelmaat belangrijker dan de hoogte van het bedrag. Als u op een vast moment een vast bedrag aan uw kind geeft, weet het altijd waar het aan toe is. Ook leert uw kind zo dat een bedrag een bepaalde tijd mee moet gaan. Handig als leidraad: dit zijn de gemiddelde bedragen die ouders geven.

Zakgeld op de basisschool Zakgeld op de middelbare school
Leeftijd Wekelijks bedrag in euro's Leeftijd Maandelijks bedrag in euro's
5 jaar 0,50 12 jaar 17 - 20
6 jaar 1,20 - 2,30 13 jaar 20 - 22
7 jaar 1,40 - 2,30 14 jaar 22 - 25
8 jaar 1,90 - 2,80 15 jaar 22 - 30
9 jaar 2,30 - 2,90 16 jaar 20 - 25
10 jaar 2,30 - 2,90 17 jaar 22 - 26
11 jaar 2,30 - 3,50 18 jaar 21 - 26
Bron: Nibud

Afspraken maken over zakgeld

Maak duidelijke afspraken met uw kind. Spreek goed af wat uw zoon of dochter zelf betaalt en wat niet. Zo leert uw kind zelf na te denken over waar het geld aan wilt uitgeven. En waarvoor geld te sparen. Gebruik het zakgeld niet als straf of beloning. Dit verstoort het leerproces van het omgaan met een vast budget.

Wilt u het eerste zakgeld 'officieel' maken? Stel dan een zakgeldcontract op met uw kind. Hierin maakt u samen afspraken over zakgeld. Dat is leuk, leerzaam én het voorkomt onduidelijkheid.

Zakgeld is leergeld

Kinderen geven hun zakgeld vaak meteen uit. Dat is normaal. Op = op is een lastige maar belangrijke les om te leren. Zelf financiële keuzes maken en geld uitgeven zijn waardevolle ervaringen voor uw kind. Ook miskopen en fouten maken hoort erbij. Zo leert uw kind het de volgende keer anders te doen.

Oefenen om met geld om te gaan met een eigen rekening

Kinderen kunnen bij ABN AMRO oefenen met hun eigen rekening; de Jongerengroeirekening . Deze groeit met uw kind mee en u als ouder zit aan de knoppen. Vindt u uw kind nog te jong om zelf te betalen? Dan kunt u dit gewoon uitzetten. Begin bijvoorbeeld met alleen het inzien van de rekening in de Mobiel Bankieren app.

Extra klusjesgeld

Wilt uw zoon of dochter extra geld om iets leuks te kopen? Dan kunt u hem of haar een zakcentje laten bijverdienen. Goede voorbeelden van een 'heitje voor een karweitje' zijn de auto wassen of het gras maaien. Dit is een leuke manier uw kind te leren dat geld verdiend moet worden. En met de Taken poster houdt uw kind heel makkelijk bij wanneer hij of zij welke klusjes voor u gedaan heeft.

Sparen voor iets moois

Vanaf een jaar of 8 beginnen kinderen te begrijpen hoe sparen werkt. Door nu geld opzij te leggen kunnen ze later een grotere uitgave doen. Bij jongere kinderen werkt contant sparen in een ouderwetse spaarpot het beste. Een plaatje naast de spaarpot maakt het doel waarvoor uw kind spaart tastbaarder. Begin bij jonge kinderen met korte periodes en kleine spaardoelen en bouw deze langzaam op. Hiervoor kunt u samen met uw kind een  spaarplan  maken. Ook kan uw kind met de poster Droomwens spaarplan  precies bijhouden hoeveel hij of zij al heeft gespaard. 

Lees voor meer informatie deze 5 handige tips om uw kind te leren sparen

Is uw kind klaar voor een eigen bankrekening? Met onze Jongerengroeirekening leert uw kind stap voor stap over digitaal geld en sparen bij de bank. U kunt zelf online instellen wat uw kind met de rekening mag doen en wat niet. Wilt u een vast bedrag sparen voor uw zoon of dochter? Open dan een spaarrekening voor uw kind om geld opzij te zetten voor later.

Ook interessant voor u

Gratis toegang de leukste bank-app voor kinderen

De Gimi app is de leukste bank-app speciaal voor kinderen. Zo leren ze spelenderwijs over de waarde van geld en checken ze hun eigen saldo zonder dit uit te kunnen geven. En nog veel meer! Kinderen krijgen nu gratis toegang tot de pro-versie van Gimi.

Kleedgeld voor uw kind

Kleedgeld is een goede manier om kinderen met geld te leren omgaan. Na zakgeld is het de logische volgende stap in de financiële opvoeding. Maar wanneer begint u hiermee? En hoeveel geeft u?

De Jongerengroeirekening van uw kind instellen

  • Jongerengroeirekening instellen en beheren
  • U bepaalt de betaallimiet
  • Pushberichten ontvangen als uw kind iets betaalt