Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Verminder de studiekosten van uw kind

10 tips voor minder kosten

De overheid verplicht ouders hun kinderen tot het 21ste levensjaar financieel te ondersteunen. Daar hoort dus ook (een deel van) de studieperiode bij. De kosten voor die periode kunnen flink oplopen, zeker wanneer er meer kinderen zijn. De financiële voorbereiding begint daarom bij voorkeur al heel vroeg. Liefst al wanneer uw zoon of dochter nog heel jong is.

 

Op dit moment gaat het Nibud uit van gemiddelde maandlasten van € 1.216,- voor een uitwonend studerend kind, hier zit ook het collegegeld bij in. Dat is € 14.592,- per jaar en voor een studie van 4 jaar is het totaalbedrag dan € 58.368,-.

Als ouder kunt u helpen, maar uw kind kan zelf ook veel doen. Hieronder 10 tips om slim om te gaan met de kosten tijdens de studie van uw kind.

 1. Begin zo vroeg mogelijk met geld opzij zetten. Hoe eerder u begint, des te minder u per maand apart hoeft te zetten. Maak meteen een berekening en een plan om iedere maand geld opzij te zetten voor de studie van uw kind. 

  Maak een plan

 2. Wie de rente op een reguliere spaarrekening te laag vindt en een geldbedrag opzij kan zetten voor langere tijd, kan kiezen voor een spaardeposito. Dit is een soort spaarrekening waarop u een vast bedrag stort voor een bepaalde, langere, periode. Wilt u uw geld opnemen voordat de looptijd is afgelopen, dan betaalt u in de meeste gevallen een boete. De spaarrente op een spaardeposito ligt nu in de meeste gevallen hoger dan op een reguliere spaarrekening.

 3. U kunt er ook voor kiezen om te gaan beleggen. Dat betekent dat u geld investeert in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Stijgt de koers, dan behaalt u rendement, daalt deze, dan neemt de waarde van uw investering af. U kunt zelf kiezen welk risicoprofiel u wilt. Het gemiddelde rendement op beleggingen is – ook bij een zeer defensief en dus voorzichtig profiel – hoger dan de spaarrente. Om risico’s te beperken wordt vaak gekozen voor gespreid beleggen, waarbij u in een aantal aandelen- en obligatiefondsen tegelijk investeert. 

  Heeft u niet zoveel tijd of wilt u uw belegging liever door een professional laten doen? Beleg dan in beleggingsfondsen. Een fondsmanager beheert dan uw beleggingen. Beleggen gaat niet altijd om grote bedragen. U kunt al beleggen met een inleg van bijvoorbeeld € 50,- per maand. U bepaalt zelf wat u maandelijks of eenmalig kunt missen. 

 4. Lukt het niet om het volledige benodigde bedrag vóór de studietijd bij elkaar te krijgen? Uw kind kan dan studiefinanciering krijgen via de overheid. De rente op een studielening ligt momenteel op 0%, en studenten krijgen 35 jaar de tijd om deze schuld terug te betalen. Alleen wie voldoende inkomsten heeft, betaalt terug. Natuurlijk is het wel belangrijk de lening niet onnodig op te laten lopen.

 5. Maak eerst samen met uw kind een begroting voor de komende periode. Wat heeft uw kind allemaal nodig, waar gaat hij het geld aan uitgeven en wat komt er binnen? Zo ziet u meteen of er bij geleend zou moeten worden en kunt u uw kind helpen of adviseren als er iets misgaat in het uitgavenpatroon.

 6. Zowel ouders als kinderen hebben vaak recht op verschillende toeslagen, zoals zorgtoeslag en – wanneer het kind een zelfstandige woning huurt – huurtoeslag. De hoogte van de maximale zorgtoeslag varieert per jaar, maar ligt tegen de € 100,- per maand voor alleenstaanden.

 7. Stimuleer uw kind een bijbaan te vinden. Gemiddeld verdienen mannelijke studenten ongeveer € 368,- per maand bij en vrouwelijke € 298,- (Bron: Nibud). Dat zou uw kind dus ook kunnen doen. Zo leren kinderen ook de waarde van geld wanneer ze zelf iets moet bijleggen.

 8. Zorg ervoor dat uw kind tijdig belastingaangifte doet. Mogelijk krijgt hij of zij geld terug. Dit is vaak zo als het kind een bijbaan heeft of zelf de kosten voor studieboeken heeft betaald.

 9. Probeer grotere uitgaven te beperken. Dit kan onder andere door tweedehands meubelen en andere spullen te kopen in plaats van nieuwe.

 10. Door uw kind het eerste jaar thuis te laten wonen bespaart u al snel € 350,- huur per maand, en dat is € 4.200,- per jaar. Dat is een flinke besparing en het geeft uw kind ook nog een jaar extra de tijd om bij te sparen voor de komende studiejaren als hij wel op kamers woont en hogere lasten heeft.

Ook interessant voor u

Gratis Studenten Pakket

 • Betaalrekening, betaalpas met toegang tot Mobiel Bankieren
 • Spaarrekening naar keuze
 • Studentenkorting op o.a. een creditcard en verzekeringen

Jongerengroeirekening omzetten

Als je al een Jongerengroeirekening hebt, dan kun je deze zelf online omzetten naar een Studenten Pakket. Ben je nog geen 18 jaar, maak dan een afspraak op kantoor. Dan helpen we je daar graag verder.

Hoeveel euro's snack jij per week?

Welke snack kun jij echt niet laten liggen als je trekt hebt? Als je die lekkere trek toch kunt weerstaan, bespaar je daar best veel geld mee. Wil je weten hoeveel?