Sparen voor uw pensioen?

Check uw inkomen voor later

Bouwt u voldoende inkomen op voor later? En hoeveel is voldoende? Wat is de beste manier om uw pensioen aan te vullen: gewoon sparen, geld opzij zetten met belastingvoordeel of beleggen? Mauro Trovato, Adviseur Inkomen & Vermogen, geeft advies.

 

Waarom Beeldbankieren?

3 pensioenpijlers

Pensioen bestaat uit minimaal 1 en maximaal 3 onderdelen:

  1. AOW
  2. Werkgeverspensioen
  3. Pensioen dat u zelf heeft opgebouwd

Elke Nederlander krijgt later AOW. Hoeveel dat is hangt af van hoe lang u in Nederland woont en of u samenwoont. Benieuwd hoeveel ú krijgt? Bekijk de actuele AOW-bedragen op de website van de Sociale Verzekeringsbank. Naast AOW bouwt u misschien pensioen op via uw werkgever. Uw salaris, het soort pensioen en hoe lang u dat opbouwt bepalen hoeveel werkgeverspensioen u later krijgt. Niet iedereen hoeft daarnaast nog zelf pensioen aan te vullen. Maar voor sommigen is het juist hard nodig. Reken uit of dat nodig is met de Pensioencheck.

Pensioen aanvullen, hoe?

In 5 stappen van de Pensioencheck weet u hoe u ervoor staat. Het enige dat u hiervoor nodig heeft is uw DigiD. Voor de meeste mensen is een inkomen dat boven 80% van uw inkomen van nu uitkomt, voldoende om later van rond te komen. 

Heeft u een pensioengat en wilt u dat repareren? Of wilt u er later financieel lekker ruim bij zitten? Zelf pensioen aanvullen is dan een goed idee. Maar hoe doet u dat? Langer doorwerken kan nu een goed plan lijken, maar later misschien niet meer. Bekijk daarom ook eens deze mogelijkheden:

Maak een pensioenplan

De belangrijkste vraag die u uzelf kunt stellen is: hoe wil ik later leven? Die vraag is soms lastig te beantwoorden omdat uw pensioen nog ver weg lijkt. Toch is het slim dat u zich zo snel mogelijk bezig houdt met uw pensioen. Ontdekt u op uw 55e een pensioengat? Dan is het meestal te laat om nog te repareren.

Een andere vraag die u kunt stellen is: hoe ziet het pensioen van mijn partner eruit?

Doe daarom samen de Pensioencheck.

Wilt u ook een pensioenplan maken, maar weet u niet waar u moet beginnen? Bedenk wat u wilt en ga van start:

U wilt: Start makkelijk:
Persoonlijk advies over uw pensioen Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan
Een vraag stellen over uw pensioen Laat u terugbellen door een pensioenexpert
Zelf aan de slag gaan met:  

Sparen

Beleggen

Pensioen opbouwen
Makkelijke instap producten:

Vermogens Spaarrekening
de vrij opneembare spaarrekening met de hoogste rente
Periodiek Beleggen
automatisch beleggen, al vanaf € 50 per maand
Banksparen
met mogelijk belastingvoordeel