Naar de navigatie Naar de inhoud

Sparen voor uw pensioen?

Naar het blogoverzicht

In mijn vorige blog gaf ik aan dat als u deze zomer thuisblijft, u uw vakantiegeld alsnog handig kunt besteden. Grappig genoeg werd ik wakker geschud door mijn eigen tip om vakantiegeld te gebruiken om pensioen aan te vullen. Bouw ik met mijn pensioen eigenlijk voldoende inkomen op voor later? Hoeveel is voldoende? En wat is de beste manier om mijn pensioen aan te vullen: beleggen, gewoon sparen of banksparen met belastingvoordeel? Vanuit mijn luie stoel sprak ik vermogensadviseur Mauro Trovato via Beeldbankieren. Niet als collega, maar als klant. Hoe dat virtuele gesprek verliep leest u in dit blog.

Waarom Beeldbankieren?

Helemaal van deze tijd nodigt Mauro me uit voor een Beeldbankierengesprek. Noem me ouderwets, maar het liefst spreek ik hem gewoon op kantoor. Lekker veilig en zo kan ik Mauro persoonlijke papieren geven, mocht dat nodig zijn. "Welke omgeving is veiliger dan jouw thuis? En als je wilt kan ik online meekijken met jouw gegevens", overtuigt Mauro me. Ok, ik ben om. Twijfelt u nog? Bekijk onderstaande voordelen of de video 'Hoe werkt een Beeldbankierengesprek?'.

  • Het oriënterende gesprek is gratis. Daarna kunt u altijd nog de diepte ingaan met een adviesgesprek.
  • U hoeft er de deur niet voor uit. Dat scheelt reistijd, kantoorkoffie en keuzestress over uw outfit.
  • Kijk met elkaar mee. U bekijkt de presentatie van de adviseur; hij kijkt mee met uw gegevens.

3 pensioen pijlers

Nadat we ons aan elkaar hebben voorgesteld gaan we over tot de orde van de dag: mijn pensioen. Mauro legt uit dat pensioen uit minimaal 1 en maximaal 3 onderdelen bestaat:

1. AOW
2. Werkgeverspensioen
3. Zelf uw pensioen aanvullen

Net als alle andere Nederlanders krijg ik later AOW. Hoeveel ik krijg hangt af van hoe lang ik in Nederland woon en of ik samenwoon. Benieuwd hoeveel ú krijgt? Bekijk de actuele AOW-bedragen op de website van de Sociale Verzekeringsbank. Naast AOW bouw ik pensioen op via mijn werkgever. U ook? Uw salaris, het soort pensioen en hoe lang u dat opbouwt bepalen hoeveel werkgeverspensioen u later krijgt. Niet iedereen hoeft daarnaast nog zelf pensioen aan te vullen. Voor sommigen is het juist hard nodig. Natuurlijk vraag ik Mauro of ik mijn pensioen moet aanvullen. "Dan zullen we eerst moeten weten hoe je pensioen er nu voor staat." 

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.

(Hoe) wilt u aanvullen?

Mauro loopt met mij de Pensioencheck door. Zo weet ik binnen 5 stappen hoe ik ervoor sta. Het enige dat ik hiervoor nodig heb is mijn DigiD. Gelukkig geeft de tool aan dat ik geen pensioengat heb. Dat houdt in dat mijn latere inkomen boven 80% van mijn inkomen van nu uitkomt. Voor de meeste mensen is dat voldoende om later van rond te komen. Ik hoef mijn pensioen dus niet per se aan te vullen. Maar wat als ik dat wél doe? Dan heb ik straks misschien wel een reservepotje om eerder te stoppen met werken. Of ik koop een vakantiehuis van dat geld. 

Heeft u een pensioengat en wilt u dat repareren? Of wilt u er later financieel lekker ruim bij zitten? Zelf pensioen aanvullen is dus de sleutel tot succes. Maar hoe doet u dat? Langer doorwerken kan nu een goed idee lijken, maar is dat later misschien niet meer. Bekijk daarom ook eens deze mogelijkheden: 

Maak een pensioenplan

Ik verveel u verder niet met de details van mijn oriëntatiegesprek met Mauro. Wél stel ik u graag de belangrijkste vraag die hij me stelde: hoe wilt u later leven? Dat die lastig te beantwoorden is als uw pensioen aanvoelt als een ver-van-uw-bed-show, weet ik uit ervaring. Mauro hamert erop dat het slim is dat ik me als 30-plusser al bezig houd met mijn pensioen. "Ontdek je op je 55e een pensioengat? Dan is het meestal al te laat om dat nog te repareren." 

Natuurlijk is het een prettig besef dat mijn pensioen op koers loopt. Maar neem ik genoegen met een lager inkomen dan ik nu heb? En hoe ziet het pensioen van mijn man eruit? Heeft hij een pensioengat opgelopen toen hij zelfstandig ondernemer was? De volgende stap van mijn pensioenplan is dan ook hem de Pensioencheck laten doen. 

Wilt u ook een pensioenplan maken, maar weet u niet waar u moet beginnen? Bedenk wat u wilt en ga van start:

U wilt: Start makkelijk:
Persoonlijk advies over uw pensioen Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan
voer het gesprek via Beeldbankieren, zoals ik en Mauro deden
Een vraag stellen over uw pensioen Laat u terugbellen door een pensioenexpert
kies het moment waarop het u uitkomt
Zelf aan de slag gaan met:  

Sparen

Beleggen

Pensioen opbouwen
Makkelijke instap producten:

Vermogens Spaarrekening
de vrij opneembare spaarrekening met de hoogste rente
Periodiek beleggen 
automatisch beleggen, al vanaf € 50 per maand
Banksparen
met mogelijk belastingvoordeel 

Door: Ilja van Meulem, Online Copywriter ABN AMRO
In samenwerking met: Mauro Trovato, Adviseur Inkomen & Vermogen ABN AMRO

Lees onze sparen blogs

Boordevol tips, nieuws en inspiratie

Lees alles over sparen in onze blogs

Wanneer is je financiële buffer groot genoeg? Wat zijn de laatste ontwikkelingen van de spaarrentes? Hoeveel zakgeld geef je je kind? Antwoord op deze en andere vragen krijgt u in onze blogs.