Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Vrouw lachend en kijkt omhoog

Wanneer is lijfrente laten uitkeren verstandig?

3 vragen om te bepalen wat u gaat doen

Uw lijfrente komt bijna vrij, dan staat u voor de keuze: verder sparen of laten uitkeren? Bij het maken van deze keuze kunt u zichzelf 3 vragen stellen:

  • Heeft u het geld direct nodig?
  • Wilt u verder sparen met uw lijfrente?
  • Wanneer is de belasting over uw uitkeringen het minst?
 

1. Heeft u het geld direct nodig?

Als u uw lijfrentegeld direct nodig heeft, dan kiest u ervoor om uw lijfrente te laten uitkeren. Dit kan periodiek of in één keer. Of in één keer laten uitkeren verstandig is, is afhankelijk van de hoogte van uw lijfrentebedrag. Is uw lijfrentebedrag hoger dan € 4.898 (in 2023)? Dan betaalt u naast inkomstenbelasting ook een fiscale boete van 20% (revisierente). Periodiek uitkeren kan bij ABN AMRO op de Leefrente.

2. Wilt u verder sparen met uw lijfrente?

Als u uw lijfrentegeld niet direct nodig heeft, dan kunt u uw lijfrente uitkeringen uitstellen en dus verder sparen. Uitstellen kan tot uiterlijk 5 jaar na het jaar waarin u uw AOW-leeftijd bereikt. Verder sparen doet u bij ABN AMRO op de Pensioenaanvulling.

3. Wanneer is de belasting over uw uitkeringen het minst?

Wanneer de belasting over uw uitkeringen het minst is, heeft te maken met uw AOW-leeftijd. Valt uw inkomen binnen de eerste 2 belastingschijven? Dan betaalt u na uw AOW-leeftijd een lager bedrag aan belastingen dan voor het bereiken van uw AOW-leeftijd. Het kan dus interessant zijn om uw lijfrente pas te laten uitkeren na het bereiken van uw AOW-leeftijd.

Wat is verstandig voor u?

Het is belangrijk dat u een verstandige keuze maakt die bij uw persoonlijke situatie past. Heeft u vragen of hulp daarbij nodig? Maak dan gerust een afspraak met een van onze gecertificeerde medewerkers. Bespreek samen met de medewerker uw mogelijkheden en krijg antwoorden op al uw vragen.

Ook interessant voor u

Wat is lijfrente en hoe werkt het?

Het is een prettig vooruitzicht om later, wanneer u met pensioen bent, genoeg inkomen te ontvangen. Het is mogelijk om uw pensioen zelf aan te vullen, door geld in te leggen in een lijfrente. Dit kan in de vorm van een verzekering of door middel van banksparen.

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Kiest u voor de service van ABN AMRO bij vrijkomende lijfrente, dan kiest u voor inzicht bij het maken van uw keuzes en de uitvoering ervan.

Wilt u meer weten over pensioen?

Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij onze meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.
Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.