Jaarruimte berekenen

Het kan even duren voordat deze tool geladen is. Bedankt voor uw geduld. Voor het berekenen van uw jaarruimte voor dit jaar heeft u van vorig jaar onderstaande gegevens nodig:

U bent ondernemer: Uw belastingaangifte

U werkt in loondienst: Uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO, op te vragen bij uw pensioenuitvoerder) en uw jaaropgave van uw werkgever of uitkeringsinstantie

We gebruiken de persoonsgegevens die u invult alleen om de berekening voor u te kunnen maken. Meer weten over hoe we omgaan met persoonsgegevens? U leest het in onze privacyverklaring.

Jaarruimte berekenen

Voordat u inlegt op uw pensioenrekening, moet u eerst uw jaarruimte berekenen. Uw jaarruimte is het maximum bedrag dat u in een bepaald jaar van de Belastingdienst op uw pensioenrekening mag storten. Bereken altijd uw jaarruimte voordat u inlegt.

Handig om te weten

Ieder jaar mag u pensioen opbouwen. Heeft u vorig jaar te weinig pensioen opgebouwd dan ontstaat er jaarruimte. Dit is de ruimte waarbinnen u belastingvriendelijk uw pensioen mag aanvullen. Heeft u de afgelopen jaren uw jaarruimte niet benut, dan kunt u uw reserveringsruimte benutten. De reserveringsruimte is de jaarruimte van de afgelopen 7 jaren die u niet heeft gebruikt.

Lees meer

Heeft u vorig jaar te weinig pensioen opgebouwd voor voldoende inkomen later? Dan heeft u een pensioentekort, ook wel pensioengat genoemd. Check uw pensioenopbouw op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Log in met uw DigiD en de site rekent voor u uit wat u per maand krijgt als u met pensioen gaat. Is het bedrag dat uit de berekening komt minder dan 80% van wat u nu per maand verdient? Dan heeft u waarschijnlijk een pensioengat. Als u jaar- of reserveringsruimte heeft kunt u dit pensioengat verkleinen door belastingvriendelijk uw pensioen aan te vullen.

Meer over pensioengat

De Factor A is het bedrag in een kalenderjaar waarmee via uw huidige werkgever uw pensioen is aangegroeid. Factor A gebruikt u om uw jaarruimte of reserveringsruimte te bepalen. Op het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) staat uw Factor A. U heeft alleen een Factor A als u in het vorige kalenderjaar actieve deelnemer was aan een pensioenregeling. Had u vorig jaar geen werkgever of nam u niet deel aan een pensioenregeling? Dan vult u bij het berekenen van uw jaarruimte bij pensioenaangroei het getal 0 in. Meerdere werkgevers? Tel dan het totaal van de verschillende factor A’s bij elkaar op.

Pensioen opbouwen in 5 stappen

Als ondernemer of zzp’er moet u zelf uw pensioen regelen. Het is uw inkomen voor later, wanneer u stopt met werken. U zal AOW ontvangen, maar de kans is groot dat dit niet genoeg zal zijn. Pensioen regelen wordt nog wel eens uitgesteld. Maar hoe later u hiermee begint, hoe groter de kans op een pensioengat. Regel daarom uw pensioen op tijd. Lees meer over zelf extra inkomen voor later regelen als ondernemer of zzp’er.

Regel uw inkomen voor later

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij onze meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.
Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.