Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Jaarruimte berekenen

Voordat u inlegt op uw pensioenrekening, moet u eerst uw jaarruimte berekenen. Uw jaarruimte is het maximum bedrag dat u in een bepaald jaar van de Belastingdienst op uw pensioenrekening mag storten. Bereken altijd uw jaarruimte voordat u inlegt.

We gebruiken de persoonsgegevens die u invult alleen om de berekening voor u te kunnen maken. Meer weten over hoe we omgaan met persoonsgegevens? U leest het in onze privacyverklaring.
Er is veel veranderd met de ingang van de nieuwe pensioenwet. De belangrijkste veranderingen op een rij:
 
  • Meer belastingvriendelijk sparen
    Dankzij de nieuwe pensioenwet stijgt de jaarruimte fors, waardoor u meer pensioengeld belastingvriendelijk opzij kan leggen op uw pensioenrekening.

    Langer doorsparen
  • U kunt ook nog eens 5 jaar langer doorsparen na uw AOW-leeftijd.

    Met terugwerkende kracht
  • Wanneer u de jaarruimte van de afgelopen jaren niet heeft gebruikt, kunt u dit alsnog doen. Voorheen kon dat tot 7 jaar terug, nu kunt u de ongebruikte jaarruimte tot 10 jaar terug benutten.
Rekenmachine

Tip: bereken uw jaarruimte ieder jaar opnieuw

Uw jaarruimte is elk jaar anders. Bereken uw jaarruimte daarom ieder jaar opnieuw. Leg niet meer in dan uw jaarruimte, anders is het te veel ingelegde bedrag niet aftrekbaar bij uw aangifte inkomstenbelasting. Bereken meteen ook uw reserveringsruimte; dat is de jaarruimte van de afgelopen 10 jaar die u nog niet heeft gebruikt.

ABN AMRO

Dit heeft u nodig om uw jaarruimte te berekenen

Check hoeveel pensioen u al heeft opgebouwd
Kijk op www.mijnpensoenoverzicht.nl hoeveel pensioen u al heeft opgebouwd. Daar vindt u al uw pensioen dat u via een werkgever heeft opgebouwd.


Vergeet niet om te kijken wat u eventueel al extra heeft opgebouwd via pensioenbeleggen of pensioensparen bij een bank of verzekeraar.


Pak uw factor A erbij

Uw factor A staat op het Uniform Pensioen Overzicht (UPO). U heeft alleen een Factor A als u in het vorige kalenderjaar actieve deelnemer was aan een pensioenregeling.

Handig om te weten

Ieder jaar mag u pensioen opbouwen. Heeft u vorig jaar te weinig pensioen opgebouwd dan ontstaat er jaarruimte. Dit is de ruimte waarbinnen u belastingvriendelijk uw pensioen mag aanvullen. Heeft u de afgelopen jaren uw jaarruimte niet benut, dan kunt u uw reserveringsruimte benutten. De reserveringsruimte is de jaarruimte van de afgelopen 10 jaren die u niet heeft gebruikt.

Lees meer

Heeft u vorig jaar te weinig pensioen opgebouwd voor voldoende inkomen later? Dan heeft u een pensioentekort, ook wel pensioengat genoemd. Check uw pensioenopbouw op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Log in met uw DigiD en de site rekent voor u uit wat u per maand krijgt als u met pensioen gaat. Is het bedrag dat uit de berekening komt minder dan 80% van wat u nu per maand verdient? Dan heeft u waarschijnlijk een pensioengat. Als u jaar- of reserveringsruimte heeft kunt u dit pensioengat verkleinen door belastingvriendelijk uw pensioen aan te vullen.

Meer over pensioengat

De Factor A is het bedrag in een kalenderjaar waarmee via uw huidige werkgever uw pensioen is aangegroeid. Factor A gebruikt u om uw jaarruimte of reserveringsruimte te bepalen. Op het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) staat uw Factor A. U heeft alleen een Factor A als u in het vorige kalenderjaar actieve deelnemer was aan een pensioenregeling. Had u vorig jaar geen werkgever of nam u niet deel aan een pensioenregeling? Dan vult u bij het berekenen van uw jaarruimte bij pensioenaangroei het getal 0 in. Meerdere werkgevers? Tel dan het totaal van de verschillende factor A’s bij elkaar op.

Pensioen opbouwen in 5 stappen

Als ondernemer of zzp’er moet u zelf uw pensioen regelen. Het is uw inkomen voor later, wanneer u stopt met werken. U zal AOW ontvangen, maar de kans is groot dat dit niet genoeg zal zijn. Pensioen regelen wordt nog wel eens uitgesteld. Maar hoe later u hiermee begint, hoe groter de kans op een pensioengat. Regel daarom uw pensioen op tijd. Lees meer over zelf extra inkomen voor later regelen als ondernemer of zzp’er.

Regel uw inkomen voor later

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.