Naar de navigatie Naar de inhoud

Waarom vroeg beginnen met pensioenopbouw?

man en vrouw met tablet

3x voordeel

Met pensioen gaan lijkt vaak nog ver weg, zeker nu de overheid de AOW-leeftijd steeds verder verhoogt. Toch is het voordelig om op tijd te beginnen met geld opzij leggen voor extra pensioen. En wel om deze 3 redenen.

Reden 1: U profiteert langer van mogelijk belastingvoordeel

U kunt een deel van uw stortingen op uw bankspaarrekening terugkrijgen via uw belastingaangifte. Daarnaast hoeft geen vermogensbelasting over uw geld op de bankspaarrekening te betalen. En daarbij geldt: hoe eerder u begint met banksparen voor uw pensioen, hoe langer u kunt profiteren van dit belastingvoordeel. Op het moment dat u de uitkering ontvangt, betaalt u er inkomstenbelasting en sociale premies over. Als u op dat moment in een lagere belastingschaal valt, heeft u een extra belastingvoordeel.

Reden 2: U krijgt langer rente-op-rente

Voor veel mensen is het makkelijker om geld uit te geven aan een fijn leven nú dan een fijn leven later. Toch heeft het een groot voordeel als u vroeg begint met extra pensioen opbouwen: u kunt met een lagere inleg uw doel bereiken. Want als u langer spaart, profiteert u langer van rente-op-rente. U krijgt namelijk ook rente over eerder ontvangen rente. En omdat u langer spaart, is de kans groter dat u later voldoende pensioeninkomen heeft.

Stel, u wilt circa € 42.000 sparen, dan kunt u dat bereiken door 30 jaar lang € 100 per maand te sparen op een rekening met 1% rente. Heeft u maar 15 jaar de tijd om dit bedrag bij elkaar te sparen? Dan moet u € 215 per maand inleggen op een rekening met 1% rente. 

grote kans op bereiken doel

Reden 3: Het geeft u meer flexibiliteit

Hoe eerder u begint met extra pensioen opbouwen, hoe groter de kans is dat u een mooi bedrag bij elkaar spaart. En dat geeft flexibiliteit. U weet bijvoorbeeld of eerder met pensioen gaan mogelijk is of dat u de laatste jaren voor uw pensioen minder kunt gaan werken. 

Hoe is mijn pensioen geregeld?

U wilt zich later geen zorgen maken over geld. Bekijk daarom hoe uw pensioen ervoor staat, dan weet u of extra pensioen opbouwen verstandig is of dat u misschien eerder met pensioen kunt.

man en vrouw drinken koffie

Pensioen: wat krijg ik straks?

Als u uw AOW-leeftijd heeft bereikt, krijgt u van de overheid een AOW-uitkering. Maar wat krijgt u nog meer?


lees meer
laptop met pensioencheck van ABN AMRO

Hoe staat mijn pensioen ervoor?

Met de Pensioencheck krijgt u gemakkelijk en snel een kijkje in uw pensioensituatie. Zo weet u direct of het verstandig is om bij te sturen.

doe de pensioencheck
Man en vrouw genieten van het uitzicht

Hoe bouw ik extra pensioen op?

Hoe eerder u begint met het aanvullen van uw pensioen, hoe beter. Bijvoorbeeld door banksparen met mogelijk belastingvoordeel.

lees meer

Vragen en advies over uw pensioen

Spreekt u liever iemand met verstand van zaken? Maak dan een afspraak met een van onze ABN AMRO adviseurs, zij helpen u graag verder.

maak een afspraak

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.