Naar de navigatie Naar de inhoud

Studentenlening

Geld lenen kost geld
rood staan - studenten - december

Rood staan op je studentenrekening

Studentenlimiet

 • Altijd geld achter de hand tijdens je studie

 • Extra lage rente omdat je student bent

 • Je betaalt alleen rente als je rood staat
Met het studentenlimiet sta je rood op je studentenrekening

Rood staan op je studentenrekening

Moet je opeens een studieboek kopen? Of is je studiefinanciering al op? Een Studentenlimiet is wel zo handig als je even krap bij kas zit. Je hebt dan extra geld achter de hand. Je kunt tot maximaal € 1.500,- rood staan. De hoogte van de limiet hangt af van je opleiding.

Is hetzelfde als kredietlimiet. Het bedrag dat u maximaal kunt rood staan of opnemen van uw rekening.

Extra lage rente

Als student heb je bij ons een streepje voor. We begrijpen best dat het leven voor jou als student al duur genoeg is. Zolang je studeert betaal je als je rood staat extra lage rente.

Met het studentenlimiet sta je rood op je studentenrekening

Je betaalt alleen rente als je rood staat

Goed om even bij stil te staan: het geld dat je rood staat, moet je ook weer terugbetalen. Mét rente. Gelukkig betaal je met het Studentenlimiet alleen rente als je rood staat. Dus heb je een positief saldo? Dan betaal je niets.  

Voorbeeldberekening

Totale kredietbedrag Debetrentevoet Jaarlijks kostenpercentage Termijnbedrag
(per maand)
(Theoretische)
duur van het krediet
€ 500,- 8,10% 8,10% € 13,- onbepaald
€ 1.000,- 8,10% 8,10% € 25,- onbepaald
€ 1.500,- 8,10% 8,10% € 38,- onbepaald

Studentenlimiet is een doorlopend krediet.

De (theoretische) duur van het krediet is afhankelijk van terugbetaalde bedragen, (her)opname en de rente.

De debetrentevoet is de rente die je betaalt op jaarbasis. Deze rente is variabel en kan dus wijzigen. Als de rente stijgt wordt je lening duurder. Daalt de rente, dan wordt de lening goedkoper.

Het jaarlijks kostenpercentage bestaat uit de debetrentevoet en de kosten voor de betaalrekening en betaalpas. Voor de berekening van het jaarlijks kostenpercentage gaan we er in het bovenstaande voorbeeld vanuit dat je in één keer het hele bedrag opneemt en na 3 maanden niet meer rood staat. En verder dat er tijdens deze 3 maanden geen heropnames plaatsvinden en de rente gelijk blijft.

Het termijnbedrag is een indicatie en kan variëren. Het termijnbedrag in dit voorbeeld is gelijk aan 2,5% van het kredietbedrag. In bovenstaand voorbeeld wordt de eerste termijn getoond. Je betaalt daarnaast een slottermijn van het genoemde kredietbedrag.

De gegevens in de tabel zijn een voorbeeld. Voor dit product is Europese standaardinformatie over Consumentenkrediet beschikbaar. Als je een offerte aanvraagt krijg je deze informatie gericht op jou persoonlijk.  

De kenmerken van een Studentenlimiet

Wat is de Studentenlimiet?

Met de Studentenlimiet kun je rood staan op je betaalrekening. Het is een doorlopend krediet. Dat betekent dat je altijd rood mag staan tot een afgesproken bedrag. Zodra je rood staat, begin je met terugbetalen. Je kunt altijd extra geld opnemen dat je later weer terugbetaalt.

Een lening waarbij u altijd extra geld kunt opnemen. Zodra u geld opneemt, begint u met terugbetalen. Het terugbetaalde geld kunt u later weer opnemen.

Voor wie?

Je kunt een Studentenlimiet alleen krijgen als je:

 • student bent

 • minimaal 18 en maximaal 30 jaar oud bent

 • als je recht hebt op studiefinanciering en je bent ingeschreven bij een MBO/HBO-onderwijsinstelling of universiteit.

Voorwaarden

Voor een Studentenlimiet gelden de Voorwaarden Studentenlimiet (pdf, 16kB) .

Hoeveel kan ik rood staan?

We spreken met je af hoeveel je rood kunt staan. Hoeveel dat is hangt af van je opleiding.

 • mbo-studenten: € 500,-.

 • hbo-studenten: € 1.000,-.

 • wo-studenten: € 1.500,-.

Hoe betaal ik per maand?

Je moet er voor zorgen dat er elke maand minimaal 2,5% van de afgesproken limiet op je rekening binnenkomt. Dit noemen we het maandbedrag. Dit kan bijvoorbeeld je studiefinanciering zijn. Bij een limiet van € 1.000,- is dit maandbedrag € 25,-. Met het maandbedrag betalen we eerst de rente. De rest van het bedrag trekken we af van je openstaande schuld. Na 6 jaar zetten wij je Studentenlimiet om in een Privélimiet Plus.

Meer terugbetalen?

Je kunt altijd meer terugbetalen. Maak dan geld over naar je betaalrekening. Dit kan op 2 manieren: maak geld over via Internet Bankieren of zorg ervoor dat er geld op je rekening wordt gestort.

Problemen met terugbetalen?

Kunt u in de toekomst het maandbedrag (tijdelijk) niet meer betalen? Lees dan hoe u betalingsproblemen kunt voorkomen of maak een afspraak met een financieel adviseur.

Rente

De rente is variabel. Dit betekent dat ABN AMRO de variabele rente op ieder moment kan wijzigen. Als we de rente vaststellen, kijken we onder andere naar onze kosten, de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt en onze concurrentiepositie van onze leningen.

 • Stijgt de rente? Dan wordt je lening duurder omdat je meer rente betaalt. Je maandbedrag blijft gelijk. Terugbetalen van je lening duurt dan wel langer.

 • Daalt de rente? Dan wordt je lening goedkoper omdat je minder rente betaalt. Je maandbedrag blijft gelijk. Je hebt je lening dan wel eerder terugbetaald.

 • Als je niet rood staat betaal je ook geen rente.

   Kredietlimiet Debetrentevoet/Jaarlijks kostenpercentage
  van € 500,- t/m € 1.500,- 8,1%

Hoeveel moet ik minimaal storten?

Je moet iedere maand 2,5% van de afgesproken limiet betalen. Bij een limiet van € 1.000,- is dit € 25,-. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing.

Hoe lang kan ik gebruikmaken van de Studentenlimiet?

Je kunt maximaal 6 jaar rood staan tegen een speciaal studententarief. Na 6 jaar wordt de Studentenlimiet omgezet naar een Privélimiet Plus. Vanaf dan gelden de rente en de voorwaarden van de Privélimiet Plus.

Na overlijden

Dan hoeft het bedrag dat je rood stond niet te worden terugbetaald. Er zijn wel een paar voorwaarden:

 • De Studentenlimiet is langer dan 6 maanden vóór het moment van overlijden afgesloten.

 • Er was geen betalingsachterstand.

Bureau Kredietregistratie

De bank is aangesloten bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel, in het kort 'BKR'. De bank meldt dit krediet bij het BKR. Dit gebeurt om ervoor te zorgen dat je niet teveel krediet krijgt. En om krediet- en betaalrisico's voor andere bedrijven te beperken. Als je meer dan 90 dagen achterloopt met betalen, meldt de bank dit aan het BKR.

Europese standaardinformatie over Consumentenkrediet

Voor dit product is Europese standaardinformatie over Consumentenkrediet beschikbaar. Als u een offerte aanvraagt krijgt u deze informatie gericht op u persoonlijk.

Goed om te weten

 • Als je vaker geld opneemt van je lening, duurt het langer voordat je de lening hebt terugbetaald. De lening wordt dan duurder omdat je rente betaalt.

 • Gebruikt je de lening 1 keer? Bijvoorbeeld om een auto te kopen? Dan is het misschien verstandiger als je kiest voor een Persoonlijke lening. Je weet dan precies wanneer je de lening hebt terugbetaald

 • Leen niet meer dan je nodig hebt.

Aanvullende informatie

Voor de Studentenlimiet is een productwijzer (pdf, 106kB) beschikbaar. Hierin vind je uitgebreide informatie over de Studentenlimiet.

Voorbeeld

Ben je benieuwd hoe een contract voor een Studentenlimiet eruit ziet? Bekijk een voorbeeld (pdf, 508kB).

 

Vragen over geld lenen? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Neem contact met ons op

Uw bestaande lening wijzigen?

U regelt het zelf via Internet Bankieren

lening aanpassen kan eenvoudig online

Wilt u wat meer kunnen lenen? Bijvoorbeeld omdat uw verbouwing duurder uitvalt? Of wilt u uw lening juist verlagen, beëindigen of op een andere manier wijzigen? U regelt het eenvoudig zelf via Internet Bankieren.