Legal Entity Identifier (LEI)

 

Verplicht voor beleggende ondernemers en rechtspersonen

Als gevolg van de Europese richtlijnen MiFID II en EMIR zijn wij verplicht alle transacties van beleggende ondernemers en rechtspersonen te rapporteren aan de toezichthouders met vermelding van een Legal Entity Identifier (LEI). De LEI is een wereldwijde unieke code om een onderneming of rechtspersoon te identificeren.

 

Hoe vraag ik een LEI aan?

Ga naar de website van de Kamer van Koophandel en vraag uw LEI aan. Houd er rekening mee dat de Kamer van Koophandel kosten in rekening brengt voor uw LEI. Het duurt gemiddeld 10 werkdagen na ontvangst van uw betaling voor u de LEI per e-mail ontvangt. U hoeft de LEI niet aan ons door te geven. Wij halen uw LEI automatisch op bij de Kamer van Koophandel.

Heeft u geen KvK-nummer?

Als u handelt uit naam van een rechtspersoon die niet is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, kunt u een LEI aanvragen via de GLEIF . ABN AMRO betreurt dat dit niet via een Nederlandse organisatie kan.

Veelgestelde vragen over de LEI

Nee, het standpunt van de toezichthouders is dat u een LEI nodig heeft als u beleggingstransacties wilt uitvoeren.

Ja, alle ondernemingen en rechtspersonen die aandelen of derivaten bezitten, zoals (informele) verenigingen, kerkgenootschappen en trusts, moeten een LEI aanvragen.

ABN AMRO koppelt alle koop- en verkoopbeleggingsorders aan de LEI en geeft deze informatie door aan de toezichthouders.

Nee, het standpunt van de toezichthouders is dat u een LEI nodig heeft als u beleggingstransacties wilt uitvoeren.

De actuele kosten voor de LEI kunt u terugvinden op kvk.nl/lei . Op 1 september 2017 is het eenmalig registratietarief van een LEI vastgesteld op € 65,- excl. BTW. Het jaar waarin u de LEI heeft aangevraagd eindigt op 31 december, hierna betaalt u voor elk volgend jaar € 40,- exclusief BTW.

Alleen wanneer u onder EMIR of SFTR valt, moet u uw LEI jaarlijks verlengen. Dit is het geval als u een optiecontract of derivatencontract heeft. Let op, ook als u een krediet met effecten als onderpand heeft, moet u uw LEI jaarlijks verlengen. Zie voor meer informatie de Gebruiksvoorwaarden van het Legal Entify Identifier (LEI) register.

Nee, u hoeft uw LEI-nummer niet aan ABN AMRO door te geven. Wij halen de gegevens over de LEI uit het openbare LEI-register en verwerken het in onze administratie.

Meer informatie over de LEI vindt u op de website van de Kamer van Koophandel .