Naar de navigatie Naar de inhoud

Overeenkomst tussen VS en Nederland voor uitwisseling van informatie over Amerikaans belastingplichtigen

Op 18 December 2013 hebben het Koninkrijk der Nederlanden en de Verenigde Staten van Amerika een Inter Governmental Agreement 1 ondertekend. Deze overeenkomst is gericht op het bevorderen van de internationale samenwerking op het gebied van belastingheffing en de implementatie van FATCA.

ABN AMRO Bank N.V. (ABN AMRO) is opgericht naar Nederlands recht en is statutair gevestigd in Amsterdam, Nederland. ABN AMRO valt daardoor onder de reikwijdte van de Inter Governmental Agreement ('IGA'). ABN AMRO, haar dochters en andere vestigingen zullen voldoen aan de verplichtingen die voor haar gelden uit hoofde van de NL-US IGA en de IGAs of de FATCA regels die momenteel gelden voor andere vestigingslanden. ABN AMRO, haar dochters en andere vestigingen zijn of zullen bij de IRS worden geregistreerd en worden op de IRS-FFI-lijst gepubliceerd.

Veel gestelde vragen over FATCA

 • Wat is FATCA?

  De afkorting FATCA staat voor Foreign Account Tax Compliance Act, een Amerikaanse wet die belastingontduiking door Amerikanen in het buitenland moet voorkomen. De FATCA is in de Nederlandse wet opgenomen, per 18 december 2013. Daarom moet ook ABN AMRO, vanaf 1 juli 2014, controleren of haar klanten mogelijk Amerikaans belastingplichtig zijn. Als dat zo is, worden rekeninggegevens naar de Nederlandse Belastingdienst gestuurd. Deze stuurt de gegevens door naar de Amerikaanse belastingdienst.

  Op de site van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over FATCA.

 • Wat betekent FATCA voor mij?

  FATCA is alleen op u van toepassing als u belastingplichtig bent in de Verenigde Staten.

  Bent u Amerikaans belastingplichtig?
  Denkt u dat u mogelijk belastingplichtig bent in de Verenigde Staten en heeft u geen belastingaangifte gedaan? U vindt meer informatie op de website van de Amerikaanse belastingdienst. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met uw belastingadviseur of de Belastingdienst.

 • Wat betekent FATCA voor bedrijven?

  FATCA geldt alleen voor bedrijven die belastingplichtig zijn  in de Verenigde Staten.
  Bent u Amerikaans belastingplichtig?
  Denkt u dat uw bedrijf mogelijk belastingplichtig is in de Verenigde Staten en heeft u geen belastingaangifte gedaan? U vindt meer informatie op de website van de Amerikaanse belastingdienst. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met uw belastingadviseur of de Belastingdienst.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.