Brandschade voorkomen

Brand voorkomen? Deze 5 tips gaan u helpen

Jaarlijks zijn er 100.000 woningbranden in Nederland. Gelukkig zijn de meeste branden snel weer geblust. Maar de schade is vaak behoorlijk. Voorkomen is beter dan herstellen en daarom geven we u in deze blog een aantal tips om brand te voorkomen.

 

Feiten over woningbranden

 • 1 op de 67 woningen krijgt jaarlijks te maken met brand
 • In 2020 was de geclaimde schade ongeveer € 225.000.000
 • Bij 6 op de 10 branden met een slachtoffer was geen rookmelder aanwezig in het huis

5 tips om brand in uw woning te voorkomen

Veel branden ontstaan door dingen die eenvoudig te voorkomen zijn. Bijvoorbeeld een schoorsteenbrand, kortsluiting in elektrische apparaten, roken en brand in de wasdroger. Met deze tips voorkomt u veel voorkomende brandoorzaken:

 1. Open haard? Gezellig, zo’n knapperend haardvuur. Maar laat wel regelmatig uw schoorsteen vegen. Zo verkleint u de kans op brand.
 2. Brand door drogers komt vaak voor. Door de combinatie van stof en hitte kan er snel brand ontstaan. Maak daarom het pluizenfilter van de droger na iedere droogbeurt schoon. Een kleine moeite voorkomt een hoop ellende. Plaats daarnaast een rookmelder in de ruimte waar de wasdroger staat.
 3. Kookt u op gas? Zorg ervoor dat de pannen aan de buitenkant altijd vuil- en vetvrij zijn. Veel woningbranden ontstaan in de keuken, tijdens het koken.
 4. Zet uw apparaten niet op stand-by, maar zet ze helemaal uit als u het huis verlaat of als u gaat slapen. Laat uw wasmachine, droger of vaatwasser niet draaien als u de deur uitgaat.
 5. Even opladen? Gebruik alleen originele opladers. Haal direct de stekker uit het stopcontact als uw apparaat volledig is opgeladen. Zo voorkomt u overladen van de accu. Vergeet ook niet om de stekker van de oplader uit het stopcontact te halen als u naar bed gaat.
Rookmelder

Schaf een rook- en koolmonoxidemelder aan

Het alarmsignaal van een rookmelder en een koolmonoxidemelder geeft u de tijd om te vluchten en het alarmnummer te bellen. Lees meer over rook- en koolmonoxidemelders. We geven u graag een paar handige tips.

Inboedelverzekering en opstalverzekering

Daar staat u dan. De brand is gelukkig geblust en de brandweer is vertrokken. Er is er niemand gewond, maar u bent wel geschrokken van de omvang van de schade. Schade aan uw inboedel, roet op de muren en gordijnen en een vloer die blank staat van het bluswater. En nu? Dan is het wel zo handig om een inboedelverzekering te hebben. Heeft u een eigen huis? Zorg dan ook voor een goede opstalverzekering. Bijvoorbeeld die van ABN AMRO. Lees hier wat u kunt doen bij brandschade.

Controleer regelmatig of de dekking van uw inboedelverzekering nog klopt. U kunt dit online checken of zien op uw polis.

Brandschade melden

Schade melden

Heeft u schade door brand? Dat is heel vervelend. We hopen dat het goed gaat met u en uw gezinsleden. Begin niet meteen met reparaties, maar neem eerst contact op met uw verzekeraar voor het melden van de schade. Heeft u een inboedelverzekering of opstalverzekering van ABN AMRO? Meld uw schade online of telefonisch.

Ook interessant

Inboedelverzekering

 • Voor uw koop of huurwoning
 • Meest aangevraagde woonverzekering
 • Garantie tegen onderverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

 • Voor het hele gezin
 • Geen eigen risico
 • Wereldwijd verzekerd

Opstalverzekering

 • Onmisbaar bij uw koopwoning
 • Zonnepanelen gewoon meeverzekerd
 • Ook uw glas verzekerd