Wat doe jij met je salaris?

Lees onze tips

Je eerste baan na je studie is het begin van een nieuwe en spannende periode. Natuurlijk verdien je niet meteen een topsalaris, maar waarschijnlijk meer dan je inkomen als student. Het is slim om een plan te maken voor je uitgaven. Zo ben je slim bezig met je geld en voorkom je dat je je aan het eind van de maand afvraagt waar je geld is gebleven.

 

Je eerste salaris

Wat doe je met je eerste salaris? Misschien geef je dat eerst even uit aan leuke dingen. Dus je neemt je ouders mee uit eten en je koopt eindelijk die dure sneakers of dat prachtige shirt. En dan is je eerste salaris gewoon op. En daarna? We noemen een aantal belangrijke zaken waar je rekening moet houden als starter op de arbeidsmarkt.

Investeer in je (nieuwe) woning

Gaf je als student misschien ook veel geld uit aan collegegeld en aan uitgaan, je belangrijkste uitgaven gaan nu of straks waarschijnlijk op aan je woning. Het zit erin dat je je studentenkamer snel zal (moeten) verlaten. Dan betaal je voor je nieuwe woning vaak een maand extra huur vooruit en ook nog een borg. Al met al een flink bedrag. Bovendien betaal je meestal een hogere huur als je zelfstandig of groter gaat wonen. Vergeet je na je verhuizing niet je nieuwe adres aan ons door te geven?

Betaal je schulden af

  • Heb je geleend bij DUO? Twee jaar na je afstuderen moet je beginnen met terugbetalen, maar dat kan natuurlijk ook eerder. Doe het als het kan, want je rente loopt door.
  • Was je gewend om af en toe rood te staan? Een keertje roodstaan is niet erg maar let wel op. Je betaalt een hoge rente omdat roodstaan een vorm is van lenen. Je kunt gratis betaalalerts instellen in de Mobiel Bankieren app. Dan krijg je een seintje als je saldo onder een bepaald bedrag komt.

Bouw een buffer op

Het is altijd handig en verstandig om wat geld achter de hand te hebben. Want je wasmachine gaat echt een keer kapot en die wil je dan waarschijnlijk snel vervangen. Dus zet altijd wat van je salaris op een spaarrekening. Als je slim bent, boek je elke maand automatisch een bedrag over. 

Houd je uitgaven bij

Wat echt handig is, is het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Dat kan gelukkig eenvoudig via je mobiel. Met de Grip app zie je precies hoeveel geld je per maand uitgeeft en waaraan. Als je bijvoorbeeld pint in een restaurant, zet Grip deze betaling automatisch in de categorie ‘Eten en drinken’.

Denk aan je bankzaken

Ook al denk je na je studie misschien niet meteen aan ABN AMRO, regel je bankzaken toch snel. Dan ben je goed voorbereid op je volgende stap. Bijvoorbeeld als je een huis wilt gaan kopen of wilt sparen voor een wereldreis. Zet eerst even je Studenten Pakket om naar een gewone rekening. Dat kan gewoon via de app. Wat je nog meer moet regelen? We helpen je op weg.