Een kind dat voor het eerst spaart, pint of geld overmaakt; dat maakt ouders trots. Maar dat heeft wel wat oefening nodig. Er zijn hiervoor ongeveer 8 handige leerstappen. Jullie oefenen deze stappen samen, in een volgorde en tempo die passen bij je kind. Zo groeit je kind, samen met jou, naar slimme geldgewoontes.
Een eerste stap kan het openen van een betaal- en spaarrekening voor je kind zijn. Dit is een bijzonder moment! Is je kind al klaar om zelf een betaalrekening te gebruiken? Dan is dit superhandig bij het leren omgaan met geld. Als deze stap nog wat te snel is, spaar je overzichtelijk voor je kind op een KinderToekomst Spaarrekening. Een eigen betaalrekening gebruiken kan dan nog even wachten.
Of je nu wel of geen betaalrekening hebt geopend voor je kind, zakgeld is een waardevolle stap. Vooral als je kind al kan tellen en rekenen. Je kind ontdekt de waarde van geld door zakgeld in muntjes of biljetten te ontvangen. Een eerste mijlpaal! Volgens het Nibud is 6 jaar een mooie leeftijd om hiermee te starten.
Als je een betaalrekening opent voor je kind, is het handig om ook meteen een betaalpas aan te vragen. Misschien is je kind al klaar om zijn of haar eigen pas te gebruiken. Het Nibud adviseert om vanaf 10 jaar hier samen mee te oefenen. Je stelt zelf paslimieten in of zet pushmeldingen aan. Je krijgt dan een bericht als er iets op de rekening van je kind verandert. Zo houd je de touwtjes in handen tijdens het oefenen.
Van zakgeld in cash, naar zakgeld op bank. Met digitaal zakgeld leren kinderen omgaan met geld dat ze niet zomaar kunnen 'vastpakken'. Geld staat dan op een rekening, en dat is even wennen. In dit digitale tijdperk wordt er steeds minder met contant geld betaald. Daarom is oefenen met digitaal geld handig. En jij geeft voortaan zakgeld via een automatische overboeking.
Voor het eerst zelf betalen met een pas is misschien best spannend, maar ook supergaaf! Het is een belangrijke volgende stap. Misschien heeft je kind al een keer zelf gepind waar jij bij was. De volgende stap is dat je kind zelfstandig leert pinnen. En vooral de pincode veilig gebruikt. Heel waardevol. Zo kan je kind straks veilig en zelfverzekerd iets lekkers halen in de schoolkantine. Trots!
Het is heel knap als je kind zelf spaart voor een nieuw computerspel. Sparen is een belangrijke vaardigheid die je kind de rest van het leven kan gebruiken. Vaak sparen kinderen op hun betaalrekening. Toch is sparen op een eigen spaarrekening veel overzichtelijker. Bijvoorbeeld op de gratis Direct Sparen rekening. Zelf spaar je voor je kind op een KinderToekomst Spaarrekening. Je kind kan niet zomaar over het geld op die spaarrekening beschikken.
Sommige kinderen kunnen al supergoed sparen en vinden het lastig iets met deze spaarcenten te doen. Het Nibud adviseert in dat geval om samen te oefenen met geld uitgeven.
'Heb ik genoeg geld om een lekker ijsje te kopen?' In de ABN AMRO app ziet je kind zelf hoeveel geld er op de rekening staat. Handig! Volgens het Nibud hoort bij een eigen betaalrekening ook een bank-app. Dit geeft je kind overzicht van zijn of haar geld. Gelukkig kun je de app van je kind helemaal zelf naar wens instellen. Zo kan je kind vertrouwd raken met de app, terwijl jij meekijkt.
Voelt de ABN AMRO app net een stap te vroeg? Ontdek dan samen de Gimi-app. In deze app ziet je kind hoeveel geld er op zijn of haar rekening staat, zonder dat dit uitgegeven kan worden. De app heeft nog veel meer leuke onderdelen om te leren over de waarde van geld.
En een laatste stap is je kind met een gerust hart laten online bankieren. Dat kan! Er zijn een aantal belangrijke punten die jullie kunnen bespreken. Denk aan omgang met inloggegevens, online shoppen, fraude maar ook de verleiding van reclames en in-game aankopen.
Gimi is de leukste zakgeld-app speciaal voor kinderen. Daarmee leren ze spelenderwijs over de waarde van geld en checken ze hun eigen saldo. Zonder dit uit te kunnen geven. En nog veel meer! Kinderen krijgen nu gratis toegang tot de pro-versie van Gimi.
Sparen voor je kind is verstandig. Zo help je hem of haar namelijk met een grote uitgave in de toekomst. Bijvoorbeeld voor een studie of rijbewijs. Open daarom heel makkelijk online een KinderToekomst Spaarrekening.