Sparen of beleggen voor uw kind

Vind de beste balans tussen sparen en beleggen

Regeren is vooruitzien. Zeker als het om uw kinderen gaat. Knipper 2 keer met uw ogen en ze hebben het kinderdagverblijf ingeruild voor de collegebanken. Daar horen natuurlijk kosten bij. Gelukkig kunt u nu al beginnen om hiervoor vermogen op te bouwen. Zo heeft u later een potje om uw kinderen financieel te helpen.
 

Sparen: zeker en vast

Van rijbewijs tot wereldreis. Van studie tot studentenkamer. Waarschijnlijk heeft uw kleine straks grootse plannen. En dan is een spaarpotje wel handig. Gelukkig kunt u dat gemakkelijk regelen. Reken uit wat u ongeveer nodig heeft en zet hiervoor doelgericht geld opzij op uw spaarrekening. U kunt ook een nieuwe spaarrekening voor uw kind openen, zoals de KinderToekomst Spaarrekening. Elke euro die u nu opzij zet, komt over een paar jaar zeker van pas.

Beleggen kan meer mogelijk maken

Door de lage spaarrentes kunt u overwegen uw geld op een andere manier opzij te leggen voor uw kind. Bent u bereid om meer risico te nemen? En wilt u een deel van uw spaargeld in beweging brengen? Dan is beleggen of een combinatie van sparen en beleggen misschien een interessante optie. Het rendement van de afgelopen jaren laat zien dat beleggen gemiddeld meer opleverde dan sparen. Op papier is het dus een interessante manier om vermogen op te bouwen. Bedenk wel dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. En dat beleggen vaak echt pas iets oplevert op de lange termijn.

Als u belegt bestaat de kans dat u (een deel van) uw inleg kwijtraakt. Gebruik daarom alleen geld dat u kunt missen en houd altijd een buffer over. Al vanaf € 50 kunt u beginnen met Begeleid Beleggen. Daarbij bepaalt u zelf wat uw doel is, hoe lang u belegt, hoeveel u inlegt en hoe offensief/defensief u uw geld inzet. Bij het maken van die keuzes wordt u online begeleid. Dit maakt het een populair product onder startende beleggers.

De beste balans tussen sparen en beleggen

Natuurlijk wilt u het beste voor uw kind(eren). Daarom is het belangrijk dat u verantwoorde beslissingen neemt. Wilt u een deel van uw geld in beweging brengen? Ga dan op zoek naar de beste balans tussen sparen en beleggen. Als u nog twijfelt of beleggen bij u past, kunt u beginnen met een klein bedrag. Kies bijvoorbeeld uit een van de Profielfondsen van Begeleid Beleggen, waarbij u van tevoren doelen stelt en zelf kiest hoeveel risico u wilt nemen om deze te behalen. Bevalt het niet? Dan kunt u op elk moment stoppen.

Beginnen met beleggen voor uw kind(eren)

Besluit u om te gaan beleggen voor uw kind? Denk dan eerst goed na over de volgende zaken. Wat weet u al van beleggen en hoeveel tijd wilt u erin steken? Accepteert u de kosten en risico’s? En weet u dat u (een deel van) uw ingelegde geld kunt verliezen? En stel dat u geld verliest, is uw (spaar)buffer dan nog groot genoeg om onvoorziene kosten op te vangen? Dankzij deze handige checklist weet u precies wat u kunt verwachten en waar u rekening mee moet houden. 

Vragen? Maak een afspraak met een van onze medewerkers.