Spaarrente update juli 2020

Waarom is de spaarrente nu zo laag?

Vraagt u zich ook af hoe de hoogte van de spaarrente wordt bepaald? Om u dit uit te leggen, hebben we een aantal zaken voor u op een rij gezet. Dit helpt u misschien beter te begrijpen waarom de rente zo laag is.

 

Spaargeld wordt uitgeleend

Banken gebruiken het spaargeld om uit te lenen aan klanten, bijvoorbeeld als hypotheek of zakelijke lening. Hoe meer klanten willen lenen, hoe meer geld de bank nodig heeft. De bank kan er dan voor kiezen om de spaarrente te verhogen. Want een hogere rente bij bijvoorbeeld ABN AMRO kan ervoor zorgen dat mensen hun spaargeld daar onderbrengen in plaats van bij een andere bank. Op dit moment groeit de kredietverlening bij Nederlandse banken niet, waardoor er tijdelijk minder behoefte is aan spaargeld. En dat heeft lagere spaarrente als gevolg.

Europese Centrale Bank

Het geld dat banken kunnen uitlenen, komt niet alleen van spaarders. Zo is er bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB), die momenteel goedkoop geld leent aan banken. De historisch lage rente die de ECB vraagt, is bedoeld als aanjager van de economie. Want hoe goedkoper de bank geld kan lenen, hoe gunstiger de bank het weer uitleent. Zo kunnen bedrijven en consumenten weer makkelijker geld lenen en investeren. Banken hebben dus ook minder behoefte aan spaargeld, omdat ze goedkoop van de ECB kunnen lenen.

Omgekeerd hebben we ook geld bij de ECB staan omdat we wettelijk verplicht zijn om altijd een bepaald bedrag direct beschikbaar te hebben voor onze klanten. Maar dit komt bijvoorbeeld ook doordat we niet al het spaargeld dat we binnenkrijgen kunnen uitlenen. Over het geld dat we bij de ECB hebben staan, betalen wij een negatieve rente. Dit betekent dat we de ECB geld betalen. Dit geldt trouwens niet alleen voor het geld dat we stallen bij de ECB maar ook voor het geld dat we bij andere banken stallen.

Verschillen tussen banken

De spaarrente is niet bij alle banken gelijk, bij sommige banken krijgt u een iets hogere rente. Meestal is de spaarrekening dan alleen online te beheren en kunt u niet langs op een kantoor of met een klantenservice bellen als u vragen heeft. Deze banken bieden ook vaak minder producten aan. U kunt er bijvoorbeeld geen hypotheek afsluiten.

Langer vast, meer rente

De hoogte van uw spaarrente hangt ook af van het soort spaarrekening dat u heeft. Laat u uw spaargeld langer staan? Dan krijgt u meestal een hogere rente. Omdat u uw geld niet snel zult terugvragen, kunnen banken het weer langer uitlenen. En dan geven banken een iets hogere rente.

Spaarrente versus hypotheekrente

Waarom is de hypotheekrente hoger dan de spaarrente? Als de bank uw spaargeld uitleent als hypoheek, dan is dat vaak voor een periode van 30 jaar. Geld dat u op uw spaarrekening zet, wilt u wel de volgende dag weer kunnen opnemen. Daarvoor moet de bank dus altijd geld beschikbaar hebben. Het gereserveerde geld kan niet uitgeleend worden en levert dus minder op. Bovendien krijgt de bank niet altijd het uitgeleende geld terug (door bijvoorbeeld faillissement) wat extra kosten met zich meebrengt. Het verschil in rente op leningen en spaargeld gebruikt de bank om onder andere deze kosten te dekken.

Waarom nog sparen?

Het is altijd goed om te sparen. Ook het Nibud adviseert dit, bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen voor onverwachte en noodzakelijke grote uitgaven, zoals een kapotte wasmachine. Bovendien geeft sparen houvast en duidelijkheid. Als u nu start met het sparen van een maandelijks vast bedrag, kunt u meteen al een inschatting maken van het bedrag dat u over een bepaalde tijd op uw spaarrekening heeft staan. Veel mensen starten vaak vol goede moed met sparen, maar vinden het moeilijk om het vol te houden. 

Wilt u graag een mooi bedrag bij elkaar sparen? Lees onze 5 tips om sparen vol te houden.

Doe iets met uw geld

Heeft u een flinke buffer op uw spaarrekening en wilt u ‘iets doen’ met een deel van uw vermogen? Bent u bereid om meer risico te nemen? Dan kan beleggen iets voor u zijn. Bedenk wel dat beleggen risico’s met zich meebrengt. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
Breng uw geld in beweging