Vraagt u zich ook af hoe de hoogte van de spaarrente wordt bepaald? Om u dit uit te leggen, hebben we een aantal zaken voor u op een rij gezet. Dit helpt u misschien beter te begrijpen waarom de rente zo laag is.
Het geld dat banken kunnen uitlenen, komt niet alleen van spaarders. Zo is er bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB), die momenteel goedkoop geld leent aan banken. De historisch lage rente die de ECB vraagt, is bedoeld als aanjager van de economie. Want hoe goedkoper de bank geld kan lenen, hoe gunstiger de bank het weer uitleent. Zo kunnen bedrijven en consumenten weer makkelijker geld lenen en investeren. Banken hebben dus ook minder behoefte aan spaargeld, omdat ze goedkoop van de ECB kunnen lenen.
Omgekeerd hebben we ook geld bij de ECB staan omdat we wettelijk verplicht zijn om altijd een bepaald bedrag direct beschikbaar te hebben voor onze klanten. Maar dit komt bijvoorbeeld ook doordat we niet al het spaargeld dat we binnenkrijgen kunnen uitlenen. Over het geld dat we bij de ECB hebben staan, betalen wij een negatieve rente. Dit betekent dat we de ECB geld betalen. Dit geldt trouwens niet alleen voor het geld dat we stallen bij de ECB maar ook voor het geld dat we bij andere banken stallen.
Het is altijd goed om te sparen. Ook het Nibud adviseert dit, bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen voor onverwachte en noodzakelijke grote uitgaven, zoals een kapotte wasmachine. Bovendien geeft sparen houvast en duidelijkheid. Als u nu start met het sparen van een maandelijks vast bedrag, kunt u meteen al een inschatting maken van het bedrag dat u over een bepaalde tijd op uw spaarrekening heeft staan. Veel mensen starten vaak vol goede moed met sparen, maar vinden het moeilijk om het vol te houden.
Wilt u graag een mooi bedrag bij elkaar sparen? Lees onze 5 tips om sparen vol te houden.