Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

De Wet toekomst pensioenen is van kracht!

Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. Deze wet kent niet alleen wijzigingen voor uw pensioen, maar ook een aantal wijzigingen in de opbouw van aanvullend pensioen op bijvoorbeeld een lijfrenterekening of pensioenspaarrekening.

 

Wat betekent dit voor u?

De kans bestaat dat u te weinig of zelfs geen pensioen opbouwt. In dat geval heeft u een pensioentekort. Om een pensioentekort aan te vullen, kunt u gebruikmaken van uw jaarruimte. Simpel gezegd houdt dit in dat u van de Belastingdienst de ruimte krijgt om uw pensioen fiscaal vriendelijk aan te vullen.

Wanneer u het bedrag van uw jaarruimte inlegt op een lijfrenterekening mag u dit bedrag in mindering brengen op uw inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting. Over de ingelegde bedragen betaalt u geen vermogensbelasting in box 3. Op het moment dat uw aanvullende pensioen gaat uitkeren, betaalt u wel inkomstenbelasting over deze uitkeringen. Mogelijk valt uw inkomen dan in een lager belastingtarief.

Wat verandert er?

De belangrijkste wijzigingen in de lijfrenteopbouw hebben betrekking op de jaar- en reserveringsruimte. Deze hebben we voor u op een rij gezet.

  1. Jaarruimte

    De jaarruimte is verhoogd van 13,3% naar maximaal 30% van de premiegrondslag. Het maximum van de jaarruimte voor 2023 is € 34.550.

  2. Reserveringsruimte

    De optelsom van de niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen jaren noemen we de reserveringsruimte. De periode van reservering/inhaal is nu verhoogd naar 10 jaar. Het maximum van de reserveringsruimte is € 38.000.
  3. Opbouw

    Binnen uw jaar- en reserveringsruimte kunt u nu tot 5 jaar na de AOW-gerechtigde leeftijd storten op uw lijfrente.

 

U kunt dankzij de nieuwe wet dit jaar mogelijk een stuk meer inleggen op uw pensioenrekening. Benieuwd hoeveel jaarruimte u heeft? Bereken het hier.

Heeft u nog geen rekening om uw pensioen aan te vullen?

Veelgestelde vragen

De verruiming van de jaar- en reserveringsruimte gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2023.  

Heeft u uw jaarruimte voor 2023 al gebruikt? Door de gewijzigde regels vanuit de Wet toekomst pensioenen kunt u mogelijk nog een extra bedrag sparen met belastingaftrek. Check dit door een nieuwe jaar- en/of reserveringsruimte berekening te maken, waarbij rekening is gehouden met de gewijzigde regels.
 
Tip: gebruik eerst uw reserveringsruimte uit het oudste jaar. Die komt namelijk als eerste te vervallen.
 
De jaar- en reserveringsruimte is voor iedereen verschillend. Bereken uw jaarruimte met onze handige tool.

U kunt uw jaarruimte berekenen aan de hand van uw bruto winst en de eventuele toevoeging aan de fiscale oudedagsreserve. De fiscale oudedagsreserve is echter met ingang van 1 januari 2023 afgeschaft. Bent u in het huidige jaar of in de afgelopen 10 jaar in loondienst geweest en heeft u pensioen opgebouwd bij een werkgever, dan heeft u ook de factor A nodig. Deze vindt u op het UPO (uniform pensioenoverzicht) van het pensioenfonds van het betreffende jaar.

Lees meer over pensioen voor ondernemers

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.