Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat kan ik zelf doen?

Uitgelicht

ZZP en pensioen

Extra pensioen opbouwen voor later

Als u met pensioen bent, krijgt u elke maand een AOW -uitkering en meestal een werkgeverspensioen. Daarnaast kunt u zelf extra pensioen opbouwen om later meer financiële ruimte te hebben. Uw inkomen voor later kan bestaan uit:
1. AOW
2. Bedrijfspensioen/werkgeverspensioen 
3. Gespaard geld
4. Geld uit Beleggingen
5. Inkomen uit arbeid vanaf de pensioendatum
6. Aflossingen van leningen en/of hypotheek 
7. Banksparen of Lijfrente.

Algemene ouderdomswet. Dit is de leeftijd waarop het AOW-pensioen ingaat. U ontvangt het AOW-pensioen vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. Per 1 januari 2013 is de AOW-leeftijd met 1 maand verhoogd. In de komende jaren gaat de AOW-leeftijd in stapjes omhoog. Na 2024 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.
Een lijfrente is een maandelijkse uitkering tijdens een bepaalde periode.
 

Uw lasten verlagen

Heeft u extra spaargeld? Ga na wat uw maandlasten zijn als u met pensioen gaat. Als u die te hoog vindt, kunt u met uw spaargeld nu al extra terugbetalen op uw hypotheek of lening. Een nadeel kan zijn dat u later geen extra spaarpotje heeft omdat u uw extra geld in uw huis heeft 'gestopt'. Daarnaast moet u bij sommige hypotheekverstrekkers een boete betalen als u eerder aflost.

Echtpaar bekijkt een factuur.
 
ZZP en pensioen

Pensioentekort aanvullen

Heeft u een pensioentekort en kunt u uw spaargeld voor langere tijd vastzetten? Dan kunt u sparen met belastingvoordeel met Banksparen of door het afsluiten van een Lijfrente . U krijgt dan periodiek een bedrag uitgekeerd op het moment dat u met pensioen gaat. Het geld dat u spaart kunt u aftrekken van uw inkomstenbelasting. Over de uitkering betaalt u wel inkomstenbelasting. Daarnaast is het geld vrijgesteld van 1,2% vermogensrendementsheffing.

Een lijfrente is een maandelijkse uitkering tijdens een bepaalde periode.

Video's over pensioen

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we op wereldreis

Hoeveel heeft u later te besteden?

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Fantaseert u wel eens over een wereldreis? Tijdens uw pensioen heeft u tijd. Maar misschien is uw inkomen dan lager dan u denkt. Ontdek dus hoe u nu inkomen kunt opbouwen voor later.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief