Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat kan ik zelf doen?

ZZP en pensioen

Hoe bouw ik extra pensioen op?

Als u met pensioen bent, krijgt u elke maand een AOW-uitkering (let op de AOW-leeftijd) en meestal een werkgeverspensioen. Daarnaast kunt u zelf extra pensioen opbouwen om later meer financiële ruimte te hebben. Mogelijke oplossingen voor later:
1. Sparen 
2. Beleggen
3. Sparen met fiscaal voordeel
4. Verlagen van uw hypotheeklasten
5. Langer (gedeeltelijk) doorwerken

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.
De AOW-leeftijd gaat vanaf 2016 in stappen van 3 maanden omhoog en vanaf 2019 in stappen van 4 maanden. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Bent u geboren op of na 1 januari 1955, dan is uw AOW-leeftijd minimaal 67 jaar U ontvangt uw eerste AOW-uitkering op de dag dat u de AOW-leeftijd bereikt.
 

Hoe verlaag ik mijn lasten voor later?

Ga na wat uw maandlasten zijn als u met pensioen gaat. Als u die te hoog vindt, kunt u nu al extra terugbetalen op uw hypotheek of lening als u spaargeld heeft. Een nadeel kan zijn dat u later geen extra spaarpotje heeft omdat u uw extra geld in uw huis heeft 'gestopt'. Daarnaast moet u bij sommige hypotheekverstrekkers een boete betalen als u eerder aflost.

Echtpaar bekijkt een factuur.
 
ZZP en pensioen

Hoe vul ik mijn 'pensioengat' aan?

Heeft u een pensioengat en kunt u uw spaargeld voor langere tijd vastzetten? Dan kunt u sparen met belastingvoordeel met Banksparen of door het afsluiten van een Lijfrente. U krijgt dan periodiek een bedrag uitgekeerd als u met pensioen gaat. Een andere mogelijkheid is PensioenBeleggen. Dit is zelfstandig beleggen in ABN AMRO Pension Lifecycle Funds. Deze beleggingsfondsen zijn speciaal ontwikkeld voor de opbouw van vermogen voor uw pensioen.

 

Hoe regel ik als zzp'er mijn pensioen?

Startende zzp'ers kunnen gebruikmaken van het tijdelijk voortzetten van de pensioenregeling van hun voormalige werkgever. Dit kan maximaal tien jaar. Ook mag u als zzp'er of ondernemer jaarlijks een percentage van uw winst reserveren voor uw oude dag.

ZZP en pensioen

Video's over pensioen

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.