Jaarruimte

Bereken uw jaarruimte

Heeft u in een bepaald jaar te weinig pensioen opgebouwd bij uw werkgever? Dan kunt u dat tekort gebruiken om extra pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen. Dit tekort noemen we jaarruimte. U mag het bedrag van uw jaarruimte bij uw aangifte inkomstenbelasting van uw inkomen aftrekken. Bereken nu uw jaarruimte, dan weet u wat u kunt sparen voor uw pensioen.

Heeft u in de afgelopen zeven jaar niet volledig gebruikgemaakt van uw jaarruimte? Dan kunt u mogelijk nog een extra bedrag sparen met belastingaftrek. Dit noemen we reserveringsruimte. Tip: gebruik eerst uw reserveringsruimte uit het oudste jaar. Die komt namelijk als eerst te vervallen.

 

Zo maakt u gebruik van uw jaarruimte

Ik heb al een bankspaarrekening

Leg het geld dat u kunt sparen voor het einde van het jaar in op uw bankspaarrekening. Dit doet u makkelijk in de Mobiel Bankieren app of Internet Bankieren. Heeft u een lijfrenteverzekering bij ABN AMRO, neem dan contact op met een van onze medewerkers.

Ik heb nog geen bankspaarrekening

Inleggen kan alleen op een bankspaarrekening of een lijfrenteverzekering. Heeft u die nog niet? Dan kunt u bijvoorbeeld de ABN AMRO Pensioenaanvulling met variabele rente openen.

 

Belastingvoordeel

Als u kiest voor banksparen of een lijfrenteverzekering, dan kunt u uw inleg aftrekken bij uw belastingaangifte tot het bedrag dat uit de berekening van uw jaarruimte en/of reserveringsruimte komt. U betaalt geen inkomstenbelasting over dat bedrag. Ook hoeft u geen vermogensbelasting te betalen over het opgebouwde bedrag. 

Als u later het extra pensioen ontvangt, betaalt u wel belasting. U heeft een belastingvoordeel als uw inkomen dan in een lager tarief valt. 

Ook interessant voor u

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Hoe ziet uw pensioen eruit? Zet voor u zelf op een rijtje wat u later denkt uit te geven. Dit artikel helpt u daarbij.

Hoe staat mijn pensioen ervoor?

Met de pensioencheck krijgt u gemakkelijk en snel een kijkje in uw pensioensituatie. Zo weet u of het verstandig is om nog extra te sparen.

Hoe bouw ik extra pensioen op?

Hoe eerder u begint met het aanvullen van uw pensioen, hoe beter. Bijvoorbeeld door banksparen met mogelijk belastingvoordeel.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij onze meestgestelde pensioenvragen.

Wordt teruggebeld

Wij bellen u

Laat uw nummer achter en u wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.

Wordt teruggebeld

We bellen u

Laat uw nummer achter en u wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.