Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Vrouw in haar eigen bloemenzaak met laptop

Hoe bouw ik als ondernemer pensioen op?

Uw mogelijkheden op een rij

Als ondernemer, zzp'er of dga kunt u niet vanuit uw onderneming pensioen opbouwen, omdat u geen werknemer bent. Dat is zo vastgelegd in de wet. Wel heeft u verschillende mogelijkheden om als privépersoon uw pensioen te regelen.

 

Uw mogelijkheden als ondernemer

Denk aan de volgende manieren om pensioen op te bouwen:

Hoeveel pensioen heeft u nodig?

Leuk al die pensioenmogelijkheden, maar hoe weet u hoeveel u nodig heeft. Een veelgebruikte richtlijn is 70% van uw inkomen voorafgaand aan uw pensioen. 

  • Maar is dit ook voor u genoeg?
  • Of meer dan genoeg?
  • En hoe weet u of uw gespaarde geld of de waarde van uw onderneming u een pensioen oplevert van 70% van uw inkomen voorafgaand aan uw pensioen? 

Krijg een indruk van een financieel onbezorgd pensioen en doorloop ons stappenplan. Het helpt u inzicht te krijgen in uw toekomstige inkomsten en uitgaven.

Sparen met belastingvoordeel

Sparen met mogelijk belastingvoordeel op een geblokkeerde rekening is ook een optie. Bijvoorbeeld met banksparen. Zo komt u niet in de verleiding uw pensioenspaarpot ergens anders voor te gebruiken. U doet dit dan als privépersoon, dus als particulier.

Uw jaarruimte benutten

Het belastingvoordeel van banksparen hangt samen met uw fiscale jaarruimte en heeft een maximum. Uw jaarruimte hangt af van uw inkomen en hoeveel pensioen u al heeft opgebouwd.

Oudedagsreserve

Tot voor kort kon u als ondernemer een deel van uw winst reserveren als oudedagsreserve (OR). De oudedagsreserve is per 1 januari 2023 afgeschaft. De tot en met 2022 opgebouwde OR kunt u nog wel gebruiken voor uw oudedagsvoorziening, door bijvoorbeeld een lijfrente aan te kopen. Het is aan u of u de opgebouwde oudedagsreservering daadwerkelijk reserveert in uw onderneming, het bedrag meteen overmaakt naar een geblokkeerde rekening zoals de ABN AMRO Pensioenaanvulling of alleen een reserve op papier aanhoudt en uw geld investeert in uw bedrijf. 


Op het moment dat u met uw bedrijf stopt, moet u wel alle bedragen die u voor uw pensioen heeft gereserveerd door middel van een OR daadwerkelijk als privépersoon afstorten bij een bank of verzekeraar voor een pensioenuitkering (lijfrente). Heeft u het geld op dat moment niet, dan moet u alsnog belasting betalen over de gereserveerde bedragen. Een ander nadeel van de oudedagsreserve is dat uw pensioen niet veilig is, als uw onderneming failliet gaat.

Zelf sparen of beleggen

Wat past het beste bij u: sparen of beleggen? Als ondernemer bent u wel gewend risico te nemen, maar wilt u dat ook met uw pensioen? Met onze beleggingstest weet u zo of beleggen iets voor u is en welke vorm van beleggen het beste bij u past. 

Als u zelf spaart of belegt met een eigen spaar- of beleggingsrekening behoudt u de vrijheid over uw geld te beschikken wanneer het u uitkomt. Het kan ook leiden tot een bijna lege spaarpot als u met pensioen gaat.

Vermogen in de onderneming opbouwen

Ook de waarde van uw onderneming (goodwill) en uw bedrijfspand kunt u als pensioen zien. Sta in dat geval stil bij de volgende vragen: 

  • Hoeveel is uw bedrijf eigenlijk waard?
  • Is het voldoende voor uw pensioen?
  • Of andersom, hoeveel zou uw bedrijf waard moeten zijn om u een goed pensioen te geven? 

Onze specialisten geven u antwoord op die laatste vraag.

Aflossen hypotheek of lening

U heeft minder pensioen nodig als uw lasten lager zijn. In plaats van pensioen opbouwen, kunt u ook (extra) aflossen op uw hypotheek of op andere leningen, zoals op een doorlopend krediet. Bespreek met uw adviseur wat in uw situatie verstandig is.

Sparren

Zoekt u iemand met verstand van pensioenzaken die met u meedenkt? Maak dan een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek met een van onze specialisten.

Ook interessant voor u

Pensioenaanvulling voor zzp'ers

U bent eigen baas, dus regelt u ook uw eigen pensioen. Dat kunt u bij ABN AMRO op verschillende manieren zelf ondernemen.

Oudedagsreserve (OR)

De oudedagsreserve (OR) is per 1 januari 2023 afgeschaft. Wat kunt u nog met de OR die u tot en met 2022 opgebouwd heeft?

Wilt u meer weten over pensioen?

Op de nieuws- en blogpagina vindt u alles wat u wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot ontwikkelingen in de wereld van pensioen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij onze meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.
Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.

Vragen over uw persoonlijke situatie?

Gloeilamp

Heeft u een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde pensioenvragen.
Callcenter vrouw

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Laptop

Maak een afspraak

Laat uw gegevens achter en u wordt gebeld om een afspraak in te plannen.