Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoeveel pensioen krijg ik?

Ga na hoeveel pensioen u later ontvangt

Als u straks met pensioen gaat, wilt u natuurlijk genoeg inkomen hebben om te kunnen doen wat u wilt doen. Maar hoeveel inkomen heeft u straks eigenlijk? Is het genoeg, of komt u straks toch wat te kort? En hoe lost u zo'n eventueel tekort op?

 
Vrouw gaat met de pensioencheck na hoeveel pensioen zij later krijgt.

Doe de pensioencheck

Een eerste indicatie van uw pensioen krijgt u door de pensioencheck te doen: zo weet u binnen 5 minuten in grote lijnen hoe u er voorstaat, hoeveel inkomen u straks in totaal ontvangt en ook of u eventueel een tekort heeft.

 

Waaruit bestaat mijn pensioen?

Uw pensioen wordt opgebouwd uit 3 'pijlers':

  1. Uw basispensioen: de AOW-uitkering

  2. Het werkgeverspensioen

  3. Zelf opgebouwd vermogen

Hoe komen die drie pijlers precies tot stand?

ZZP en pensioen
 
ZZP en pensioen

Heb ik een pensioengat?

Het pensioen dat u later krijgt, is vaak minder dan het inkomen dat u nu verdient. Terwijl uw vaste lasten misschien gelijk blijven. Als u na uw pensioen minder dan 70% van uw laatstverdiende salaris ontvangt, heeft u een 'pensioengat'.

 

Hoe los ik een pensioentekort op?

Als blijkt dat u een pensioentekort heeft, kunt u in grote lijnen drie dingen doen:

 1. Langer doorwerken. U heeft dan meer tijd om uw pensioen op te bouwen, én u maakt minder lang gebruik van uw pensioen.

 2. Genoegen nemen met minder. Dat klinkt misschien raar, maar wellicht heeft u als u met pensioen gaat minder inkomen nodig dan u denkt. Misschien is uw hypotheek al afgelost tegen die tijd, of wilt u kleiner gaan wonen omdat de kinderen toch het huis uit zijn.

 3. Nu alvast geld opzij zetten voor later. Hier zijn vele manieren voor. Een aantal voorbeelden: 'gewoon' sparen, lijfrentebanksparen of premie inleggen op een lijfrentepolis.

Hoe sta ik er straks echt voor?

De pensioencheck geeft u zoals gezegd een eerste indicatie van uw inkomen later. Maar hoe u er straks écht voor staat, kan in de praktijk afwijken. Er komt namelijk vaak meer bij kijken. Bent u bijvoorbeeld pas na uw 25e pensioen gaan opbouwen, gescheiden, (vaak) van baan gewisseld of heeft u een tijdje in het buitenland gewoond? De kans is dan groot dat u een pensioentekort heeft.

Daarom is het verstandig om eens een adviseur naar uw pensioen te laten kijken. De ABN AMRO adviseur analyseert uw situatie, laat zien hoe u er straks voor staat en neemt met u door welke oplossingen het meest geschikt zijn voor uw situatie.

Video's over pensioen

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.