Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoeveel pensioen krijg ik?

Ga na hoeveel pensioen u later ontvangt

Als u straks met pensioen gaat, wilt u natuurlijk genoeg inkomen hebben om te kunnen doen wat u wilt doen. Maar hoeveel inkomen heeft u straks eigenlijk? Is het genoeg, of komt u straks toch wat te kort? En hoe lost u zo'n eventueel tekort op?

 
Vrouw gaat met de pensioencheck na hoeveel pensioen zij later krijgt.

Doe de pensioencheck

Een eerste indicatie van uw pensioen krijgt u door de pensioencheck te doen: zo weet u binnen 5 minuten in grote lijnen hoe u er voorstaat, hoeveel inkomen u straks in totaal ontvangt en ook of u eventueel een tekort heeft.

 

Waaruit bestaat mijn pensioen?

Uw pensioen wordt opgebouwd uit 3 'pijlers':

  1. Uw basispensioen: de AOW-uitkering

  2. Het werkgeverspensioen

  3. Zelf opgebouwd vermogen

Hoe komen die drie pijlers precies tot stand?

ZZP en pensioen
 
ZZP en pensioen

Heb ik een pensioengat?

Het pensioen dat u later krijgt, is vaak minder dan het inkomen dat u nu verdient. Terwijl uw vaste lasten misschien gelijk blijven. Als u na uw pensioen minder dan 70% van uw laatstverdiende salaris ontvangt, heeft u een 'pensioengat'.

 

Hoe los ik een pensioentekort op?

Als blijkt dat u een pensioentekort heeft, kunt u in grote lijnen drie dingen doen:

 1. Langer doorwerken. U heeft dan meer tijd om uw pensioen op te bouwen, én u maakt minder lang gebruik van uw pensioen.

 2. Genoegen nemen met minder. Dat klinkt misschien raar, maar wellicht heeft u als u met pensioen gaat minder inkomen nodig dan u denkt. Misschien is uw hypotheek al afgelost tegen die tijd, of wilt u kleiner gaan wonen omdat de kinderen toch het huis uit zijn.

 3. Nu alvast geld opzij zetten voor later. Hier zijn vele manieren voor. Een aantal voorbeelden: 'gewoon' sparen, lijfrentebanksparen of premie inleggen op een lijfrentepolis.

Hoe sta ik er straks echt voor?

De pensioencheck geeft u zoals gezegd een eerste indicatie van uw inkomen later. Maar hoe u er straks écht voor staat, kan in de praktijk afwijken. Er komt namelijk vaak meer bij kijken. Bent u bijvoorbeeld pas na uw 25e pensioen gaan opbouwen, gescheiden, (vaak) van baan gewisseld of heeft u een tijdje in het buitenland gewoond? De kans is dan groot dat u een pensioentekort heeft.

Daarom is het verstandig om eens een adviseur naar uw pensioen te laten kijken. De ABN AMRO adviseur analyseert uw situatie, laat zien hoe u er straks voor staat en neemt met u door welke oplossingen het meest geschikt zijn voor uw situatie.

Video's over pensioen

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Later? Dan gaan we op wereldreis

Hoeveel heeft u later te besteden?

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Fantaseert u wel eens over een wereldreis? Tijdens uw pensioen heeft u tijd. Maar misschien is uw inkomen dan lager dan u denkt. Ontdek dus hoe u nu inkomen kunt opbouwen voor later.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief