Naar de navigatie Naar de inhoud

Alles over pensioen

Opa met kleinkind en zoon

Bekijk de meestgestelde vragen over pensioen

Als u met uw pensioen aan de slag gaat, is het goed dat u zich van tevoren inleest. Bekijk hieronder de antwoorden op de meestgestelde vragen. 

Staat uw vraag er niet bij? Maak een afspraak of laat u terugbellen.

Pensioen: wat krijgt u straks?

Als u stopt met werken rond uw AOW-leeftijd, bestaat uw inkomen uit AOW, een werkgeversdeel en extra opgebouwd pensioen.

lees meer

Wat is banksparen?

Met banksparen spaart u zelf voor extra pensioen op een geblokkeerde rekening en met mogelijk belastingvoordeel. Banksparen kent een opbouw- en uitkeringsfase.

lees meer

Mijn lijfrente loopt af. Wat moet ik nu doen?

Wanneer uw lijfrente afloopt moet u in actie komen. Dat is meestal rond uw AOW-leeftijd. Vraag uw extra pensioen direct aan of stel het nog even uit.

lees meer

Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is het bedrag dat u van de belastingdienst per jaar als lijfrentepremie van de inkomstenbelasting af mag trekken als u een pensioentekort heeft.

lees meer

Hoe bouw ik als ondernemer pensioen op?

Als ondernemer, zzp’er of dga heeft u diverse mogelijkheden om uw pensioen te regelen. Denk aan sparen, beleggen of uw jaarruimte benutten.

lees meer

Heb ik straks genoeg inkomen?

Het is lastig te bepalen hoeveel inkomen u na uw pensionering nodig heeft. De overheid houdt 75% van het gemiddeld verdiende salaris aan.

lees meer

Wat gebeurt er als ik overlijd?

Als u overlijdt, gaat bij banksparen het gespaarde bedrag of de uitkering extra pensioen naar uw erfgenamen. Bij een lijfrenteverzekering gaat het vaak naar de verzekeraar.

lees meer

Wat is waardeoverdracht?

Bij waardeoverdracht draagt u het bedrag dat u aan pensioen heeft opgebouwd over aan een andere aanbieder. Dat kan zinvol zijn als die andere pensioenaanbieder bijvoorbeeld gunstigere voorwaarden heeft.

lees meer

Hoe kan ik (extra) pensioen opbouwen?

Als u straks stopt met werken en met pensioen gaat, wilt u zich geen zorgen hoeven maken over geld. Lees over de 5 manieren om zelf uw inkomen voor later aan te vullen.

lees meer

Waarom vroeg beginnen met pensioen opbouwen?

Hoe langer u spaart voor (extra) pensioenopbouw, hoe meer u profiteert van rente op rente. En dat kan op 3 manieren goed uitpakken.

lees meer

Wanneer moet ik mijn pensioen checken?

Veranderingen in uw privéleven of op de pensioenmarkt hebben mogelijk invloed op uw pensioen. Ons advies: doe jaarlijks een pensioencheck.

lees meer

Staat uw pensioenvraag er niet bij?

Stel uw vraag dan telefonisch aan een van onze medewerkers. Laat uw telefoonnummer achter, dan bellen wij u kosteloos terug. Dat kan ook op een ander moment als u nu geen tijd heeft. Of plan een afspraak in met een van onze adviseurs op een kantoor bij u in de buurt.

laat uw nummer achter maak een afspraak

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.