Naar de navigatie Naar de inhoud

Alles over pensioen

Opa met kleinkind en zoon

Bekijk de meestgestelde vragen over pensioen

Als u met uw pensioen aan de slag gaat, is het goed dat u zich van tevoren inleest. Bekijk hieronder de antwoorden op de meestgestelde vragen of lees de uitleg van de belangrijkste pensioenbegrippen in het pensioen-abc.

naar het pensioen-abc

Wat is pensioen?

Pensioen is het inkomen dat u ontvangt als u stopt met werken rond uw AOW-leeftijd. Het bestaat uit AOW, een werkgeversdeel en extra opgebouwd pensioen.

lees meer

Wat is banksparen?

Met banksparen spaart u zelf voor extra pensioen op een geblokkeerde rekening en met belastingvoordeel. Banksparen kent een opbouwfase en een uitkeringsfase.

lees meer

Mijn lijfrente loopt af. Wat moet ik nu doen?

Wanneer uw lijfrente afloopt moet u in actie komen. Dat is meestal rond uw AOW-leeftijd. Vraag uw extra pensioen direct aan of stel het nog even uit.

lees meer

Houd ik wat over bij banksparen?

Bij banksparen ontvangt u rente of maakt u rendement met beleggen. Banksparen is helder qua kosten en financieel aantrekkelijk.

lees meer

Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is het bedrag dat u van de belastingdienst per jaar als lijfrentepremie van de inkomstenbelasting af mag trekken als u een pensioentekort heeft.

lees meer

Hoe bouw ik als ondernemer pensioen op?

Als ondernemer, zzp’er of dga heeft u diverse mogelijkheden om uw pensioen te regelen. Denk aan sparen, beleggen of uw jaarruimte benutten.

lees meer

Heeft banksparen nog zin?

De rente staat nu inderdaad laag. Daar staat tegenover dat de prijzen nauwelijks stijgen. In 2017 was de inflatie 1,4% (CBS). Rijk wordt u er niet van, maar u heeft wel zekerheid.

lees meer

Heb ik straks genoeg inkomen?

Het is lastig te bepalen hoeveel inkomen u na uw pensionering nodig heeft. De overheid houdt 75% van het gemiddeld verdiende salaris aan.

lees meer

Wat is mijn AOW-leeftijd?

Uw AOW-leeftijd hangt af van uw geboortejaar en is dus niet voor iedereen gelijk. Sinds 2013 gaat die in stappen van drie maanden omhoog, tot 67 jaar en 3 maanden in 2022.

lees meer

Wat gebeurt er als ik overlijd?

Als u overlijdt, gaat bij banksparen het gespaarde bedrag of de uitkering extra pensioen naar uw erfgenamen. Bij een lijfrenteverzekering gaat het vaak naar de verzekeraar.

lees meer

Wat is waardeoverdracht?

Bij waardeoverdracht draagt u het bedrag dat u aan pensioen heeft opgebouwd over aan een andere aanbieder. Dat kan zinvol zijn als die andere pensioenaanbieder bijvoorbeeld gunstigere voorwaarden heeft.

lees meer

Staat uw pensioenvraag er niet bij?

Stel uw vraag dan telefonisch aan een van onze medewerkers op nummer 0900-0024. Of laat u kosteloos terugbellen. Dat kan ook op een ander moment als u nu geen tijd heeft.

laat uw nummer achter

Later? Dan gaan we reizen!

Begin daarom nu al met sparen

En stel ligt in een hangmat. Zij denken na over later. Hoeveel hebben ze later te besteden en wat zijn hun plannen?

Als u straks stopt met werken, heeft u alle tijd voor die langgekoesterde wereldreis. Zorg voor voldoende budget, dus begin nu alvast met sparen.